fbpx

(doc)Procuratura ameninta sa interzica forumistilor urmariti utilizarea computerelor personale

Procuratura Generală a rupt tăcerea. Astăzi, 15 iulie, la redacţia UNIMEDIA a venit un răspuns oficial al Procuraturii Generale în cazul forumiştilor, în care se anunţă că e posibil ca tinerii care au postat mesaje pe internet să „fie limitaţi în anumite drepturi”, inclusiv interzicerea „de a utiliza computerele personale”. Procuratura califică postarea mesajelor critice la adresa comuniştilor ca fiind „infracţiune săvârşită cu ajutorul computerului şi a reţelei Internet”, care „depăşesc vădit limita valorilor ocrotite de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Constituţia Republicii Moldova”. Vedeţi mai jos răspunsul oficial şi opinia avocatului Vitalie Nagacevschi, care califică răspunsul Procuraturii drept „o agramare juridică totală”. 

Răspunsul oficial al Procuraturii Generale a venit ca răspuns la o petiţie UNIMEDIA către Parlamentul Republicii Moldova, după protestul forumiştilor, organizat la 14 iunie 2008.


Solicitat de UNIMEDIA, avocatul Vitalie Nagacevschi, a declarat că „Procuratura nu are dreptul de a decide referitor la cine are dreptul şi cine nu are dreptul să utilizeze computerul sau internetul. Nu ţine de competenţa Procuraturii nici să stabilească dacă a fost respectat echilibrul dintre interesul general al societăţii şi interesul individului. Nu cred că Procuratura are dreptate şi atunci când susţine că mesajele publicate pe internet depăşesc vădit valorile ocrotit de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Constituţia Republicii Moldova. Este o mostră crasă de necunoaştere a legislaţiei naţionale şi europene, o agramare juridică totală. Toţi forumiştii se pot adresa în acest moment la CEDO cu denunţarea violării art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului referitor la viaţa privată şi art. 10 referitor la libertatea de exprimare. Cu siguranţă că vor câştiga aceste procese.
Amintim că guvernarea comunistă a încercat să instaureze cenzura pe internet în luna aprilie 2008, când a solicitat ca UNIMEDIA să ofere adresele IP ale vizitatorilor. Ulterior, Procuratura municipală a sechestrat calculatoarele a 12 tineri (informaţie neconfirmată oficial nici până în acest moment), care au publicat comentarii critice la adresa comuniştilor. Tinerii riscă o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare! Şi asta se întâmpla chiar a doua zi de la declaraţiile preşedintelui Voronin despre libertatea presei şi libertatea de exprimare.
La 14 iunie 2008, circa 150 de persoane, înarmaţi cu mouse-uri, au participat în Scuarul Arcului de Triumf în cadrul unei acţiuni paşnice de protest, prin care au condamnat acţiunile Procuraturii municipale de intimidare a tinerilor forumişti şi au cerut asigurarea libertăţii de exprimare în Republica Moldova. Acţiunea a fost susţinută de către tinerii cu atitudine civică, lideri de opinie şi câteva formaţiuni politice de orientare democratică.
Cei 150 de tineri, care purtau la gât câte un “mouse” (ca semn al utilizatorului internet), au scandat “Jos cenzura!”, “DA – libertăţii de exprimare”, “Nu Procuraturii”, “Jos comuniştii!”. Forumiştii au adoptat şi o Rezoluţie, prin care se condamnă acţiunile Procuraturii mun. Chişinău de intimidare a tinerilor, care au plasat comentarii pe internet. În acelaşi timp, manifestanţii au invitat reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău şi instituţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului să ia atitudine faţă de acest caz fără de precedent de încălcare a dreptului la libera exprimare, pentru a stopa acţiunile anti-democratice ale guvernării comuniste din Republica Moldova. A urmat o mediatizare amplă a subiectului respectiv în presa de la Chişinău şi de la Bucureşti.
Ulterior, europarlamentarul roman, Maria Petre, a cerut la 19 iunie in regim de urgenta Parlamentului European o reuniune extraordinara a delegatiei Comisiei parlamentare de cooperare UE – Moldova, in cadrul careia responsabilii guvernamentali din Republica Moldova sa fie chemati sa dea explicatiile necesare asupra abuzurilor din ultimele zile la adresa forumiştilor, care şi-au exprimat liber opiniile pe internet.
La 26 iunie, 40 de studenţi basarabeni din Cluj-Napoca şi 30 din Galaţi au protestat în semn de solidaritate cu tinerii forumişti de la Chişinău, scandând „Jos cenzura!”, „Nu vă legaţi gura!” şi „Libertatea presei”. Manifestanţii au cerut preşedintelui Voronin să fie respectat art. 32 din Constituţie referitor la libertatea de exprimare şi încetarea urmăririi penale a forumiştilor.
La 10 iulie a avut loc un alt caz şocant în “Dosarul forumiştilor”. Ziaristul Ghenadie Brega a fost atacat fizic de către o persoană în civil, care s-a prezentat ca fiind procuror, iar forumistul Alexandru Polizu a fost agresat verbal de către procurorul Daniel Baraliuc.

sursa

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

5 thoughts on “(doc)Procuratura ameninta sa interzica forumistilor urmariti utilizarea computerelor personale

 • 15/07/2008 at 1:43 pm
  Permalink

  Totusi, prezentati sursa oficiala a declaratiilor europarlamentarului roman Maria Petre. Multumesc

  Reply
 • 15/07/2008 at 1:50 pm
  Permalink

  Dna europarlamentar Maria Petre a trimis o scrisoare care continea declaratia dansei pe adresa tuturor celor care au sesizat PE in legatura cu abuzurile puterii comuniste.

  Reply
 • 15/07/2008 at 7:45 pm
  Permalink

  Multumim, Stefan.
  Nu stiu insa daca e chiar potrivit sa facem acest lucru, or a te ascunde de niste umbre e dovada de docilitate.
  Sa vedem ce iese. In mod normal, nu are ce sa se intample. S-au mai calmat lucrurile chiar daca cei 3 forumisti anchetati au fost amenintati sa o lase mai moale.

  Reply
 • 19/07/2008 at 4:19 pm
  Permalink

  Nu trebuie sa ne ascundem sub nici un pret,vine anul 2009 si sfirsitul regimului comunit.De ce credeti ca s-au inceput toate aceste sechestrari,ei simt deja ca le este sfirsitul este ultima lor strigare la cer…

  UNIRE UNIRE UNIRE FRATILOR !!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.