Este timpul să i-votăm!
Din 1990 până în 2016, prezența la parlamentarele din România a tot scăzut de la scrutin la scrutin. Am avut 39,42% participare data trecută, iar datele de acum indică o prezență de cca 35% până la finalul zilei.
Pe fundalul fricii de infectare (la fel de justificată ca frica de a ieși până la alimentara de la colț), prezența în mediile urbane va scădea cel mai mult, avantajând partidele cu infrastructura cea mai bine așezată (PNL și PSD). Ceea ce nu e chiar avantajos pentru o democrație europeană tânără.
Alături de pandemie, distanța față de secțiile de votare este și ea un impediment important în calea exercitării extensive a drepturilor noastre cetățenești. Deși a fost implementat sistemul de votare prin corespondență, acesta nu-și îndeplinește până la capăt rolul.
Să ne amintim de cele cca 14.000 de voturi trimise de diasporă în țară și care așa și n-au fost validate. Deși am parcurs aceeași pași, votul meu trimis din Irlanda a fost validat pe 4 decembrie, iar cel al soției mele – nu. Așa că ieri a fost să voteze la secție. Bani, timp, energie pierdute în van de ambele părți, așadar.
Nu ne sunt clare cauzele, dar e clar că poșta nu poate fi o soluție viabilă pentru un stat european care se vrea modern. Poșta singură nu ne poate ajuta până la capăt să votăm.
În acest context, nu pot să nu mă gândesc, la fel ca mii de alți conaționali de ai noștri, la urgența implementării votului prin internet, care ar asigura o participare largă a cetățenilor români la cel mai important proces democratic din țara noastră.
Vă recomand, în acest sens, să-i urmăriți pe colegii de la Laboratory of Initiatives for Development, care tocmai au publicat un policy paper relevant atât pentru #România, cât și pentru #RepublicaMoldova, despre imperativul i-voting-ului.
#LIDFLASH #votare #iVoting #eGovernance #hailavot