fbpx

Eugen Tomac s-a intalnit cu tinerii basarabeni din Bucuresti

dsc03003Consilierul in Administratia Prezidentiala pentru relatia cu romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, s-a intalnit ieri cu tinerii basarabeni din Bucuresti. Evenimentul a avut loc la sala ArCub din capitala si a reunit studenti si elevi de pe ambele maluri ale Prutului.

In cadrul intalnirii au luat cuvantul personalitati importante ale vietii politice si civice romanesti. Astfel, reprezentantul Consiliului Mondial Roman, Nicu Popa, a tinut sa mentioneze ca il cunoaste pe Eugen Tomac de circa 6 ani, timp in care a reusit sa-i cunoasca spiritul intreprinzator si atasamentul fata de valorile romanesti, lucruri care au contribuit decisiv in realizarea unor proiecte importante precum asigurarea sponzorizarii si burselor pentru tinerii basarabeni cu performante deosebite, donarea de carti, construirea bisericii din localitatea Hagi-Curda (Basarabia de sud), edificarea cimitirelor de la Tiganca si Micleuseni. Nicu Popa a tinut sa a tinut sa sugereze celor prezenti ca a venit momentul schimbarii si pentru basarabeni, asa cum s-a intamplat si in America, unde a devenit presedinte un tanar ambitios si care a pornit de jos.

Amintim ca Nicu Popa, impreuna cu avocatul Antonie Popescu au fost cei care au initiat poiectul pentru stabilirea Circumscriptiei 43 pentru romanii din afara granitelor.

Evenimentul l-a avut ca invitat si pe europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, vicepresedinte al celui mai mare grup parlamentar european, dar si cel care a deschis si un birou parlamentar la Chisinau. Acesta a fost si initiatorul demersurilor pentru acordarea cetateniei de onoare eroilor din grupul Ilascu. Europarlamentarul a mentionat ca s-a intalnit cu Eugen Tomac de nenumarate ori atat in Basarabia, cat si in Serbia si Bulgaria, dat fiind interesul comun al acestora pentru romanii din jurul Romaniei, cei care si-au pierdut cetatenia fara voia lor, iar acum trebuie sa o primeasca neconditionat.

Republica Moldova si-a declarat oficial dorinta de a urma cursul integrari europene inca din 2004, moment in care Romania s-a oferit sa o asiste in toate demersurile acesteia catre Bruxelles, dar si cu expertiza necesara. Basarabenii trebuie ajutati, iar pentru aceasta ei au nevoie de ajutor si deschidere, a mai mentionat europarlamentarul. Din noiembrie curent, UE va lansa un parteneriat pentru Est adresat si Basarabiei. Avand in vedere acest fapt, este necesar ca romanii din Basarabia sa gaseasca bunavointa in primul rand in Parlamentul de la Bucuresti, or drumul catre Bruxelles trece prin capitala Romaniei. Anume din acest motiv, Marian-Jean Marinescu i-a indemnat pe cei prezenti sa mearga la vot si sa-si dea votul pentru cel care ii va reprezenta pe ei toti. Europarlamentarul roman a tinut sa mentioneze ca Eugen Tomac este unul dintre putinii oameni de foarte mare caracter si devotament, lucru foarte rar in politica.

La randul sau, Eugen Tomac a multumit celor prezenti pentru prezenta si a punctat cele mai importante lucruri din programul PD-L pentru guvernare. Printre acestea s-au numarat simplificarea procedurii de acordare a cetateniei prin directiile de pasapoarte si cele de politie, stimularea dezvoltarii economice prin proiecte comune, ceea ce va reduce nivelul depopularii Basarabiei si va aduce romanii de acolo acasa, dar si acordarea unei burse de minim 200 de euro bursierilor etnici romani, precum si alte facilitati, astfel incat acestia sa se poata concentra asupra invatamantului si nu asupra castigarii existentei. Romania are nevoie de noi cetateni romani, iar acestia trebuie apropiati cat mai mult de Tara.

Mentionam ca PD-L este singurul partid din Romania care are un programul sau si un plan pentru romanii din afara.

Amintim ca Eugen Tomac este sustinut de Presedintele romanilor Traian Basescu si de tanarul primar al Chisinaului Dorin Chirtoaca.

 

 

dsc030021dsc03006dsc03012dsc03014dsc02998dsc02994

Autor: Tudor Cojocaru

Poze: Dinu Gutu

 

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

4 thoughts on “Eugen Tomac s-a intalnit cu tinerii basarabeni din Bucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.