fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Politice

Republica Moldova va putea beneficia de Eastern Partnership (Parteneriatul Estic) un nou program al UE adresat zonei de vecinatate

conf2

 

George Dura, cercetator la Center for European  Policy Studies (CEPS) al Comisiei Europene si colaborator al Freedom House (SUA) a tinut miercuri, 19 noiembrie, o prelegere deschisa la Facultatea de Sociologie – Universitatea Bucuresti in cadrul careia s-a discutat despre raspunsul Uniunii Europene fata de  noua  politica asertiva a Rusiei in ceea ce a fost denumita “vecinatatea comuna” (Republica Moldova, Ucraina, Caucaz, etc). La dezbatere au participat studenti, profesori, cercetatori, membri ai societatii civile si reprezentanti mass-media.

 

Discutiile au plecat de la noua politica externa a Rusiei declansata partial si de hotararile adoptate in cadrul ultimului summit NATO din martie anul acesta de la Bucuresti. Astfel, in urma deciziei NATO de a acorda o perspectiva clara de aderare pentru Ucraina si Georgia, Rusia si-a regandid politica externa in functie de trei principii expuse de presedintele (la vremea aceea) Vladimir Putin:

1. lumea trebuie sa fie multipolara, ceea ce inseamna ca politica externa si cea de securitate a SUA si a UE trebuie gandita de acum inainte si in functie de Federatia Rusa deoarece aceasta nu mai este nici pe departe atat de slaba cum era in perioada lui Boris Eltin

2.  Rusia este capabila sa isi protejeze cetatenii, oriunde s-ar afla ei si sub orice forma crede de cuviinta,  fapt care ofera pretextul interventiei armate in orice zona unde se afla etnici rusi si avem exemplul recent al conflictului din Georgia

3. Rusia nu va renunta la interesele pe care le are in statele care inainte de 1989 s-au aflat in spatele Cortinei de Fier

 

Conform cercetatorului belgian principalele parghii pe care le are Rusia pentru a-si realiza politica externa sunt teama statelor din vecinatate, exprimata destul de clar prin dorinta de a-si mentine  neutralitatea  asa cum este cazul Republicii Moldova, dar si dependenta economica si energetica a acestor state de Rusia. Care este raspunsul pe care il da sau il poate da Uniunea Europeana in acest context? George Dura este de parere ca pana acum Uniunea Europeana s-a dovedit a fi cel mai de nadejde partener al Rusiei, chiar daca aceasta din urma percepe extinderea UE ca pe o amenintare. Motivul este simplu: majoritatea statelor membre UE sunt si membre NATO, iar apropierea granitelor UE de Rusia este echivalenta cu apropierea NATO de Rusia. Sa nu uitam ca scutul antiracheta, desi a fost proiectat e SUA va fi aplasat pe teritoriul UE. De aceea, Federatia Rusa a cerut UE o noua politica de integrare ce ar putea fi sintetizata in urmatoarea expresie “more EU and less NATO”, ceea ce ar insemna ca statele ce vor adera in viitor la UE sa nu fie si state membre NATO. Insa, asa cum au remarcat participantii la prelegere, aceasta ar reprezenta un risc major deoarece UE inca nu a ratificat Tratatul de la Lisabona si, prin urmare, nu putem vorbi despre o politica externa sau despre o politica de securitate a UE. Iar daca acum UE se doreste a fi atat un spatiu al bunastarii dar si un spatiu al sigurantei, fara NATO nu ramane decat o constructie ce nu poate inca asigura securitatea si stabilitatea in zona.

 

Si totusi, conform lui George Dura, Uniunea Europeana are raspunsul ei : o politica “soft” ce presupune in primul rand relatii ecomonice cu statele non-membre aflate in “vecinatatea comuna” (sintagma neagreata de Rusia).  In aceasta politica este inclus si Eastern Partnership un proiect nou propus de Suedia care va fi dezbatut in perioada urmatoare la Bruxelles. Acesta are la baza o noua forma de parteneriat intre UE si vecini, diferit de actuala Politica Europeana de Vecinatate (PEV) ce va tine cont atat de particularitatile economice, cat si de particularitatile geopolitice ale zonei de vecinatate. Chiar daca ,asa cum a spus cercetatorul, Uniunea Europeana este “un animal incet”, este posibil ca aceasta noua forma de cooperare de care va beneficia si Republica Moldova sa fie un pas spre o politica externa bine articulata a UE, politica ce ar putea furniza si impune solutii conflictelor inca inghetate din zona, cum este cazul regiunii transnistrene.

scris de: Tudor Cojocaru

poze de: Iulia Modiga

 

 

george-duradscf1985dscf1976conf-ok

 

 

 

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

10 thoughts on “Republica Moldova va putea beneficia de Eastern Partnership (Parteneriatul Estic) un nou program al UE adresat zonei de vecinatate

 • Pana la urma trebuie sa invinga ratiunea, pentru ca de un razboi, care-ar angrena NATO vs RUSIA nu poate fi vorba, asta ar fi sinucidere globala.
  Pe de alta parte, fiecare tara doreste sa fie libera, si este cum nu se poate mai firesc dorinta Georgiei bunaoara si chiar a Ucrainei, de a se pune sub umbrela NATO si UE, fatza de amenintarea ruseasca permanenta, de secole.

  Reply
 • Tudor Cojocaru

  Daca nu poate fi vorba despre un razboi NATO-Rusia, atunci ii urmarim pe rusi cum isi arata muschii doar?
  Nu sunt pentru razboi nici intr-un caz, dar nici sa stai sa te rogi de rusi sa te lase in pace nu se poate. Cred ca in asta consta marea dilema.
  Si mai e ceva: ar trebui sa ne plasam in locul rusilor, sa vedem lucrurile asa cum le vad ei. Cu siguranta vom avea o noua si groaznica perspectiva…

  Reply
 • dungaciu are grija de RM cum n-are de muma sa Patria.gospodar la altu-n curte. plebebeu nu alta.

  p.s. pune mana nene si te insoara caci gospodaria de la curtea proprie porneste sa p’urma ai sa vezi cum iarba creste !!!

  Reply
 • Tudor Cojocaru

  Cred ca domnul profesor Dan Dungaciu are, intr-adevar, grija de Patria sa, inclusiv Basarabia.

  Reply
 • Insuratoarea in momentul de fata nu pare o idee stralucita… s-ar putea sa nu se mai poata concentra la ceea ce face atat de bine, ocupat sa managerieze scandalurile in care intra intruna fosta (si meteorica) vedeta:)))…asta asa, ca parere. mie, asa ca parere, sa nu se supere nimeni, nu-mi miroase bine combinatia asta, mai ales ca omul dadea impresia unui tip serios si fertil academic.
  Felicitari baieti pentru activitatea sociologica!

  Reply
 • Tudor Cojocaru

  Ati putea sa va axati si asupra celor spuse de dl Dura, sau macar asupra dlui Dura :))?

  Reply
 • pacat ca domnul dan dungaciu nu prea are grija de studentii sai, nu-i prea onoreaza cu prezenta la cursuri

  Reply
 • Tudor Cojocaru

  La ultimul curs din semestrul intai, conform programului de activitate didactica, a fost prezent domnul profesor impreuna cu doar 2 dintre studentii sai.

  Reply
 • sunt ceva mai mare, la master. si tare rar l-am vazut la cursurile avute cu dumnealui in anul trei si patru. un profesor responsabil ar trebui sa vina la toate cursurile iar in cazul in care lipseste, sa le recupereze.

  Reply
 • Tudor Cojocaru

  Sunt de acord cu acest principiu. Fiecare cu propria sa experienta…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.