fbpx

Fii ANTI-TANC!

Pentru a contribui la reuşita noastră comună este nevoie să te înscrii în grupul ANTI-TANC de pe reţeaua socială Facebook. Aderenţa la un grup de pe Facebook este mult mai credibilă decât semnarea unei petiţii online, or dincolo de numele şi e-mailul pe care îl lasă semnatarii, membrii grupului îşi afişează poza, precum şi multe alte date personale.

Conştiinţa naţională şi demnitatea românilor moldoveni din stânga Prutului nu a fost niciodată înăbuşită, la fel cum niciodată nu au încetat să existe iniţiative ale acestora de a se lepăda de toate cele care au atentat la aceasta.

Încă începând cu 1812, când ruşii au transformat Basarabia română într-o gubernie rusească, băştinaşii şi-au manifestat voinţa prin cele mai diferite modalităţi, în dependenţă de gravitatea, iar uneori chiar şi de tragismul situaţiei în care se aflau. Fie prin refuzul de a vorbi pe propriul pământ o altă limbă decât cea româna, fie prin refuzul de a lua parte la dezmăţul colectiv instituit de comuniştii de la est şi lichelele locale, prin crearea de grupuri de oameni liberi care se împotriveau regimului dictatorial şi care trăiau ca nişte fugari, refuzând să beneficieze de aripa ocrotitoare şi roşie de sânge a „civilizaţiei” sovietice, aceştia au spus întotdeauna ceea ce aveau de spus. Astăzi s-au schimbat metodele, chiar dacă unui privitor neimplicat nevoia întreprinderii unor acţiuni anti-dictatoriale, la începutul anului 2010, la marginea unii Uniuni Europene din 27 de state prospere, i s-ar putea părea desuete, în general. Dictatura şi-a schimbat şi ea formele de manifestare, respectiv şi-a mai sofisticat instrumentele, a mai pus monopol pe nişte pârghii instituţionale, financiare, media, iar când este nevoie de a reprima o anumită acţiune potrivnică propriilor interese, apasă un buton şi iniţiativa aflată încă în faşă se pulverizează fără a lăsa în urmă decât amintirea „unei alte încercări”. Am resimţit cu toţii efectele butonului, fie că ne aflam în stânga sau în dreapta Prutului, fie pe propria piele sau indirect, ştiind ce li se întâmplă celor de lângă noi.

R. Moldova dă acum semne de revenire la normal. Preşedintele a instituit o comisie de condamnare a comunismului, ministrul culturii a dat ordin ca în cinematografe să se dubleze/subtitreze filmele în limba de stat, respectiv în româneşte, iar acum avem toate şansele să scăpăm şi de „zestrea monumentală” a regimului dezumanizant sovietic. Consider inacceptabil ca o serie de tancuri sovietice de luptă, cu ţeava îndreptată către Uniunea Europeană să se înalţe falnice pe postamente într-o ţară condusă de o Alianţă a Integrării Europene.

Sunt încrezător că iniţiativa* celor doi colegi ai mei, Dan Nicu şi Petru Sîrghi (membri ai Ligii Studenţilor Basarabeni din Bucureşti), va da roade în scurt timp, iar autorităţile responsabile se vor sesiza pentru a iniţia procedurile de rigoare privind demontarea simbolurilor ruşinoase ale regimului criminal şi de tristă amintire de la est.

Aşadar, fii ANTI-TANC pentru un viitor european şi demn!

*Până în momentul postării acestui articol, grupul de pe Facebook acumulase 337 de membri, iar despre necesitatea înlăturării pocitaniilor metalice au scris Mihai Creţu, Alexandru Şelaru, Andrei Urecheanu, Lucian Tănase, Ion Uruşciuc, Curaj.

Tudor COJOCARU

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

5 thoughts on “Fii ANTI-TANC!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.