(foto)Lansarea cuvintelor luminoase şi a amintirilor puturoase | Tudor Cojocariu

(foto)Lansarea cuvintelor luminoase şi a amintirilor puturoase

De mult timp n-au mai avut parte chişinăuienii de un asemenea eveniment public, plin de optimism şi bună-voie, în care vorbele bune şi „cu spirit” au căzut şi-au tot căzut peste creştetele înfierbântate ale invitaţilor.

Atmosfera a fost una de sărbătoare, una cu motive azurii, mai ales că a avut loc într-o zi de duminică, atunci când lumea e obişnuită să iasă-n oraş pentru a se bucura de cele mai amenajate şi spaţioase străzi, cele din centru.

Prezentatorii au fost la înălţime, contribuind şi ei la „festivizarea” manifestaţiei, la început creându-se impresia că pe scenă vor urca nişte stele Pop sau Rock.

Dar n-a fost să fie, primul urcând în scenă omul de cultură Ion Ungureanu, unul dintre pilonii de bază ai luptei de eliberare naţională şi democratizare de la începutul anilor ’90. Acesta a vorbit despre atributele specifice lui Chirtoacă, respectiv tinereţea, entuziasmul, inteligenţa, demnitatea şi altele asemenea, după care a enumerat realizările administraţiei conduse de el, multe în premieră. Printre construcţia terenurilor de fitness, subvenţiile acordate profesorilor şi pensionarilor, noile troleibuze, casele pentru tineri şi achitarea datoriilor acumulate de comunişti, s-a făcut remarcată rezolvarea celei mai dezbătute probleme din ultima perioadă: staţia de epurare şi lichidarea mirosului urât din oraş (sau a putorii, cum îi place să spună primului nostru ministru al culturii). Acesta a amintit de discuţiile pe care le-a avut cu prietenii săi moscoviţi, care se mirau cum de chişinăuienii mai stau pe gânduri dacă să-l voteze ori nu pe cel care i-a scutit pe oaspeţii capitalei de nevoia de a purta măşti anti-gaz.

Au urmat Spiridon Vangheli, cel care a amintit că numai nişte laşi ar putea să facă toate porcăriile pe care le-au făcut comuniştii moderni (ştampilarea asfaltului, lipirea afişelor obscene, editarea ziarelor denigratoare), cei care s-au inspirat de la idolii lor criminali stalinişti de adineaori, artizani ai deportărilor şi omuciderilor moldovenilor.

Corina Fusu, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pentru mass-media, le-a adus aminte celor prezenţi că Dorin Chirtoacă este acela care a luptat cot la cot cu jurnaliştii în vremurile în care libertatea la exprimare nu era decât un vis, contribuţia primarului fiind esenţială în acele momente.

A avut un discurs şi Ion Bargan, cel mai tânăr candidat la funcţia de consilier municipal, cel care şi-a asumat reprezentarea tinerilor şi promovarea implicării şi mai active a acestora.

Către finalul evenimentului, Dorin Chirtoacă a trecut în revistă cele mai importante realizări, precum şi cele 5 priorităţi în următorul mandat: dezvoltare durabilă pentru crearea locurilor de muncă, infrastructura modernă a drumurilor şi a transportului public, renovarea clădirilor, finanţarea satelor pentru a reduce decalajul dintre sat şi oraş, protecţie socială celor săraci dar şi continuarea programelor de susţinere a păturilor social vulnerabile.

Pe tot parcursul evenimentului, publicul a aplaudat frenetic de fiecare dată când auzeau numele compozitorului Eugen Doga, unul dintre susţinătorii lui Chirtoacă, alături de alte personalităţi precum Aurelian Silvestru sau Vasile Marina.

Poze originale: Anna Nikita

Mai multe poze AICI

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

2 thoughts on “(foto)Lansarea cuvintelor luminoase şi a amintirilor puturoase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.