Rusaraie (ne)dragă şi străină, vă mustră cugetul? | Tudor Cojocariu

Rusaraie (ne)dragă şi străină, vă mustră cugetul?

Acum 199 de ani a început rusificarea noastră, a moldovenilor dintre Prut şi Nistru. Cu acest gând trist şi frustrant am decis să scriu aceste rânduri. Iar ca mine mai sunt milioane, doar că unii scriu, alţii constituie Grupuri de Iniţiativă şi Acţiuni, alţii participă la flash-mob-uri, iar ceilalţi aleg să tacă şi să îndure. Mai există o categorie: cei care aleg să le facă pe toate, inclusiv să tacă. Schizofrenia şi ipocrizia moldovenească au devenit atât de notorii, încât şi străinii se miră de noi. Să ne amintim doar de exemplele relevate de Barometrul Opiniei Publice, din care vedeam că majoritatea moldovenilor îşi doresc integrarea europeană, dar îi consideră pe ruşi partenerii lor principali în acest proces. Un alt exemplu este fetişizarea obsedantă a lentei lui gheorghe, în timp ce vorbeşte româneşte, ascultă posturi de radio româneşti şi poartă în buzunarul de la piept paşaportul bordo, românesc şi el.

De fapt, îndurăm cu toţii, doar că unii reuşesc să se convingă de faptul că e ok aşa cum este, iar alţii – nu. Pentru alienaţii din prima categorie scriu acum şi vreau să înceapă să-şi pună nişte întrebări, după ce citesc nişte date despre cum a fost şi cum am ajuns să fim ceea ce suntem. Vreau să înţeleagă că-şi bat joc de propria persoană atunci când afirmă că suntem un stat „multietnic” şi „bilingv”, acceptând violul (în sens direct şi al drepturilor noastre) care a fost aplicat asupra unor generaţii anterioare, rude de sânge cu ei. Furturi, crime, deportări, foamete – sunt toate realităţi despre care ştim cu toţii. Dar nu toţi sunt dispuşi să pună mâna ca să repare nişte lucruri. Mi se va imputa că am o atitudine revanşardă şi non-democratică/europeană. Le voi aminti acestora că nu există nici un fel de integrare europeană operată prin minciună şi alienare. Balticii au trecut de faza asta, central şi est-europenii au făcut-o şi ei. Până şi georgienii s-au dumirit în sfârşit că nu răzbunarea este soluţia, dar nici adormirea.

Ce fel de creier trebuie să ai pentru ca atunci când citeşti o carte de istorie sau un document, în care se spune clar că sovieticii au deportat, au violat, au ucis şi au furat de la populaţia dintre Prut şi Nistru, să nu-ţi pui nişte semne de întrebare atunci când vorbeşti cu argouri ruseşti; când treci la limba rusă doar pentru că interlocutorul tău nu vrea (cu toate că poate) să vorbească limba băştinaşilor; când te cheamă Ion Popescu sau Alexandru Croitoru, dar îţi spui Vanea şi Saşa; când părinţii tăi au mâncat bătaie acum 20 de ani de la KGB-iştii lui Voronin (atunci ministru al internelor) pentru că aveau la ei panglica tricoloră, iar tu umbli cu lenta lui gheorghe prinsă de rucsac? Să-mi spuneţi voi.

Ruşii. La ce să ne aşteptăm de la ruşi? Să ne spună ei Ion şi Alexandru, să ne înveţe ei ce înseamnă să-ţi respecţi istoria şi familia? Să ne prindă ei tricolorul în piept? Să nu ne amăgim, că doar nu sunt proşti. Ei sunt o minoritate, una imperială şi rânjetul le va sta încă mult timp pe faţa odihnită prin birourile şi apartamentele centrale asigurate după ’40, iar situaţia le convine de minune.

Vreţi să schimbaţi ceva? Începeţi să vă puneţi întrebări. În caz contrar, să nu vă aşteptaţi la răspunsuri.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

4 thoughts on “Rusaraie (ne)dragă şi străină, vă mustră cugetul?

 • 16/05/2011 at 8:43 pm
  Permalink

  Tudor, cum comentezi faptul ca Chirtoaca (vad ca are si publicitate electorala pe blogul tau) si-a prins la piept “lenta lui gheorghe” la data de 9 Mai ?!!
  cum poate fi calificat acest gest din partea unui reprezentant al PL, primar care se declara romanofil, absolvent al unei universitati romanesti, nepotul celui care a amplasat piatra comemorativa victimelor comunismului?
  el in ce categorie intra conform articolului tau?!!!
  p-u mai multe detalii, vezi link
  http://www.jurnal.md/ro/news/dorin-chirtoaca-i-a-prins-panglica-sf-gheorghe-in-piept-foto-204938/

  Reply
  • 16/05/2011 at 8:52 pm
   Permalink

   Ştiu despre gestul lui Chirtoacă. Nu ştiu dacă sunt în măsură să-l judec, sa calific gestul sau să dau explicaţii în locul lui, dar îţi voi răspunde la întrebări.
   Nu e publicitate electorala. Nu contine nici un fel de ‘voteaza!’ etc. Eu asa imi exprim sustinerea fata de el personal.
   In ceea ce priveste gestul sau, iti sugerez sa vezi declaratiile si explicatiile venite chiar de la el. In afara de asta, sa nu uitam ca alaturi de lenta lui gheorghe avea si tricolorul. In plus, gestul sau, care este unul minor ca importanta, nu anuleaza faptele sale de pana acum si orientarea pro-europeana.
   PS nu cred ca este romanofil, el insusi fiind roman moldovean. Cum ar fi ca un rus sa fie filorus? Mi se pare ca aduce a tautologie, doar un pic.

   Reply
 • 19/05/2011 at 3:35 pm
  Permalink

  iti multumesc p-u raspuns, Tudor!
  am citit, normal, foarte curioasa explicatiile lui vis-a-vis de ” lenta lui gheorghe”, dar… sunt niste principii care trebuie respectate, trebuie noi, romanii basarabeni sa avem coloana vertebrala, verticalitate! si nu asa, cand e ajun de alegeri electorale le punem alaturi, tricolorul si lenta cu pricina…dupa asa ceva explicatiile lui nu mai conteaza… cel putin pentru mine 🙁
  in situatia data, anumite grupari stau cu zabetele de satisfactie pe buze…
  Iar veteranii de razboi (putinii ramasi) care au luptat in Armata Romana poarta cocarde cu tricolor, Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial.
  in legatura cu faptul ca am scris “romanofil”, crede-ma, conteaza; aflandu-ma in Romania, am vazut romani care isi ponegresc tara si nu dau 2 bani pe ea, iar printre moldovenii romani, sunt din cei care nu au nici un respect fata de cultura rom-sca, tu nu vezi ce se face acum cu cetatenia romana? cati la suta si-au depus/depun pentru actele de redobandire p-u cetatenie ca semn de dragoste fata de Romania si fata de originile sale?!!! sunt putini din cei care mai cred in valori, “INTERESUL face fesul”, apropo, de gestul lui Chirtoaca

  Reply
  • 19/05/2011 at 3:51 pm
   Permalink

   vroiam sa te intreb daca ai vazut emisiunea realizata de postul TV “MIR” 2010, la care au participat reprezentanti din diferite tari, Georgia, Romania, R. Moldova, invitati fiind Dl. Colesnic si Petrencu? sa vezi cu ce ne “bate” rusaraia ?
   “Emisiune la un post de televiziune din Rusia: Despărţirea României şi a Republicii Moldova – tragedia unui popor!” preluat de unimedia.md
   http://unimedia.info/?mod=cat&id=17

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.