fbpx

Fuga de idei si eroarea indecisilor

De data aceasta am avut parte de cel mai ciudat tur II al vreunei campanii electorale pentru primăria municipiului Chișinău. Chiar dacă nici precedenții reprezentanți ai curentului antieuropean nu s-au remarcat printr-o prezență deosebită de spirit și idei, de data aceasta am fost târâți de către Zinaida Greceanîi într-o campanie exemplar de sterilă și lipsită de sens. A-i priva pe locuitorii Chișinăului, inclusiv pe propriii tăi votanți din turul I, de o confruntare directă și bazată pe idei cu oponentul tău electoral, denotă o flagrantă lipsă de respect și o indiferență insultătoare față de toată lumea, cu excepția propriei tale găști, dar și față de niște principii elementare ale democrației și ale bunului-simț.

Dacă susținătorii tovarășei vor să aibă parte de un asemenea tratament pe parcursul următorilor 4 ani, să o voteze. E treaba și problema lor să sprijine o candidată care consideră că dezbaterile electorale nu sunt decât niște spectacole inutile organizate de presă. Eu nu mă mir, pentru că mi-a fost clar dintotdeauna că pentru mancurții din fan-club-ul lui Stalin și Putin, libertatea de expresie, forța argumentelor, transparența și sinceritatea sunt niște lucruri exotice și bune de ignorat. De ce să ne mirăm și ce să așteptăm de la cineva care, în calitate de premier baricadat în Guvern, amenința tinerii în aprilie 2009 că dacă vor ieși în stradă să-și exprime nemulțumirea față de abuzurile guvernării, vor fi împușcați?

Această fugă penibilă de idei, de argumente și de soluții viabile este una dintre trăsăturile comunistoizilor, care au dus, de la Lenin încoace, demagogia, superficialitatea, minciuna și propaganda la cele mai înalte culmi. Asta ne lipsește nouă la primărie? Ce ar putea să-i facă să creadă pe susținătorii tovarășei că acesteia îi pasă de noi și de problemele noastre, dacă, având ocazia să o demonstreze fiind premier comunist, n-a făcut-o? Spunem că vrem un primar tehnocrat, cu realizări și experiență, care să știe să genereze dezvoltare. Dar ce a generat Zinaida Greceanîi cât timp a fost premier, în afară de izolare, sărăcie și cadouri rușilor din patrimoniul cetățenilor (vezi Moldova Gaz)? Ați auzit de vreo realizare concretă a tovarășei ex-premier pe parcursul acestei campanii? Oare n-ar fi fost normal și chiar necesar, ca un ditamai ex-premier să vorbească și despre realizările sale, nu doar despre presupusele eșecuri ale tânărului primar? De ce nu ne deranjează aceste manifestări dubioase ale discursului de campanie a socialiștilor? Oare nu e clar că respectiva pur și simplu nu are nici o realizare despre care să vorbească? Și nu mă refer la realizările personale și familiale, pentru că aici doamna a excelat, luând credite neacoperite de la Banca de Economii, din bugetul statului, și-a însușit fabrica de vin de la Cojușna și multe altele. Altfel spus, ”și-a aranjat viața gospodărește”. Doar că s-a aranjat din resursele noastre, ale tuturor. Pentru asta merită să o lăsăm să-și facă mendrele și la primărie, alături de Dodon, Ceban și alte specimene?

Foarte mulți critică discursul anti-Putin al reprezentanților curentului proeuropean, în frunte cu Dorin Chirtoacă. Dar prea puțini recunosc pertinența unor asemenea reacții, în condițiile în care, nu demult, toată republica era plină de panouri cu candidata Greceanîi alături de neofasciștul de la Kremlin. Cine ”face geopolitică”, deci? Tot proeuropenii sunt de vină că s-a cocoțat acolo alături de Putler? Nu, ea s-a lăsat cocoțată de către noul ei călău, Dodon și de ”polittehnologii” moscoviți, care o finanțează și care abia așteaptă să-și recupereze banii din eventualele furturi de la primărie, în următorii 4 ani.

Și eu sunt frustrat, la fel ca toată lumea, că din 2007 încoace, societatea noastră n-a reușit să producă un alt candidat coerent, care să reușească să se bată cu idei și argumente de la egal la egal cu Dorin Chirtoacă. Sunt sigur că și actualul primar și-ar fi dorit același lucru. E și firesc să îți dorești așa ceva atunci când zi de zi ești nevoit să repeți aceleași lucruri unor interlocutori care nu reacționează decât la stimulenți roșii; când nu ai cu cine dezbate public problemele orașului. Și mie mi-ar fi plăcut ca în turul II să-l avem pe Oazu Nantoi alături de Dorin Chirtoacă, or cel dintâi nu s-ar fi eschivat de la niște discuții publice generatoare de soluții, în beneficiul tuturor. Dar asta e situația, iar noi defilăm cu cei pe care îi avem.

Astăzi, însă, avem monologurile generatoare de gunoi ale socialiștilor, pe de o parte, și enumerările interminabile ale realizărilor lui Chirtoacă pe de alta, pe care, din cauza poluării fonice a propagandei stângiste, am impresia că nimeni nu le mai aude. Sugestia mea pentru proeuropenii fițoși, obișnuiți cu puținele progrese europeniste cce până acum, este să citească rapoartele de pe site-ul primăriei. Sau, pur și simplu să deschidă ochii, pentru a vedea șirul de realizări incontestabile, care îi face să pară pe cei care-l numesc pe Chirtoacă ”răul cel mai mic” niște oameni care comit erori, ca să nu mă exprim altfel. Și aceștia, ca și ceilalți, fug de idei, chiar dacă fără a-și da uneori seama. Desigur, admițând reușitele administrației lui Chirtoacă nu înseamnă automat că toate greșelile pe care le-a comis trebuie băgate sub preș. Dar una-i una, alta-i alta. Iar pentru a putea construi, pentru a evolua, este nevoie să construim pe niște realizări agreate de către noi toți. Nu putem numi albul negru la nesfârșit. Sau putem, dar atunci să nu ne mai mirăm că ne adâncim în mocirlă pe zi ce trece.

În final, le propun tuturor adepților proeuropeni ai pragmatismului, inclusiv celor care habar n-au ce-i ăla pragmatism, următorul raționament. Dacă Dorin Chirtoacă rămâne la primărie pentru al treilea mandat, devenind un garant al majorității proeuropene matematice din CMC, șansele să avem un procuror independent și o justiție curată vor crește odată cu sporirea ponderii politice a PL în cadrul iminentei coaliții parlamentare proeuropene. Este o deducție logică elementară, la îndemâna oricui.

Concluzionând, nu-mi rămâne decât să-i urez succes reprezentantului proeuropenilor din turul II, să le urez putiniștilor să eșueze, iar nouă, tuturor, soarta pe care o merităm. Duminică să ieșim la vot!

Articol scris pentru Timpul, ediția de vineri, 26 iunie 2015

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.