fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Politice

Limba română merită să fie celebrată zi de zi

31 august este cel mai bun prilej pentru a ne aminti că limba română merită să fie celebrată în fiecare zi. Exprimându-ne corect, în primul rând, fie în scris, fie în vorbire. Acesta este cel mai bun lucru pe care-l putem face cu toții, prin asta demonstrându-ne respectul față de cei care au fost abuzați de niște regimuri care au dictat prin frică în anii trecuți, sau prin prostie în anii mai dincoace. Dar limba noastră a rezistat.

Deși a fost ținută în viață și de elitele intelectuale, aceasta a rezistat pentru că noi toți, de la agricultori la profesori și de la PR-iști la corporatiști, am folosit-o pentru a ne putea înțelege între noi și pentru a putea construi societățile, deși paralele, din România și R.Moldova. Avem două state cu românofoni majoritari, cu o limbă română influențată de ruși, maghiari, sârbi, ucraineni, poloni, bulgari, turci, în dependență de locul aflării noastre, de la Varnița până la Arad și de la Alexandria până la Cavnic. Călătorind, explorând și cunoscând oameni de varii naționalități, realizezi că avem o limbă atât de bogată și diversă, încât doar niște ignoranți n-ar putea prețui româna și n-ar încerca să și-o îmbunătățească pe zi ce trece.

Într-o lume globalizată și amestecată, în care vorbim și auzim zilnic zeci de limbi străine, limba română este cea care ne amintește de noi, de casă, de copilărie, de primele descoperiri, de primele succese și de primele emoții. Pusă în context mai larg și fiind supusă interacțiunii cu alte limbi, limba română ne face să ne mândrim că suntem români și totodată europeni.

Auzim de la străini că, limba pe care o vorbim, seamănă cu italiana dacă suntem din Ardeal, cu spaniola dacă suntem din Muntenia și, bineînțeles, cu portugheza dacă suntem din Moldova. Și atunci parcă uităm de toate relele asociate cu spațiul geografic de unde provenim. Pentru că, în 2019, limba română este mai mult decât România, decât R.Moldova și chiar decât comunitățile istorice românești din Ucraina, Ungaria, Serbia sau Bulgari. Limba română este, poate, mai mult decât merităm uneori.

Sursă imagine: TVR Moldova

#SweetMusic: Via Dacă – Paparuda

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.