fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Politice

Mândru de oamenii care s-au manifestat astăzi în ședința II a Parlamentului

sursa: UnimediaAm urmărit cu mare interes desfășurarea evenimentelor de la ședința de astăzi. Prevedeam deja modul în care vor decurge acestea, în mare parte pentru că activitatea de până acum a AIE a fost imprimată de o constanță uluitoare, cel puțin pentru statul RM. Consider în continuare că meritul pentru acest progres aparține celor 3 partide, acea Opoziție care a dat dovadă de multe calități până acum, de la 5 aprilie încoace, în mod special.

Înțeleg bine reacția lui Todercan, președintele Teleradio Moldova, de a nu se prezenta la ședință, convocat  fiind de către majoritatea parlamentară. De asemenea, înțeleg bine și nu mă surprinde refuzul lui Greceanîi de a-i onora cu prezența pe parlamentari. Dincolo de lipsa de respect profund față de noua majoritate, aceștia nu prea au ce arăta în sau în afara Parlamentului. În același timp, sunt sigur că orice ar fi spus aceștia doi de mai sus, ar fi reprezentat noi probe privind incompetența, egoismul și atitudinea lor batjocoritoare față de instituțiile democratice, deci și față de populație.

Sunt încântat de poziția susținută de Ion Hadârcă, care, spre surprinderea mea este foarte activ încă de la începutul mandatului său. Nu pot decât să mă bucur că și-a păstrat ținuta și discursul nobil, atât de exotic în peisajul politicii de pe la noi. Todercan trebuie demis. Desigur, doar după ce plătește pentru ce a făcut până acum, conform principiilor legale, dar și morale. Nevoia de a institui o comisie care să aibă în răspundere reorganizarea TRM a devenit din ce în ce mai stringentă. Nu putem uita cei 8 ani de dezinformare egală cu crima împotriva propriilor cetățeni, în special din perioada de după 5 aprilie.

Mă aștept ca persoane cu experiență în domeniul public, precum este Corina Fusu, să participe în mod activ la reformarea televiziunii de stat. Așa ar fi normal.

Sunt bucuros, de asemenea, că la ședințe participă și Dorin Chirtoacă. Având în vedere aportul său în campanie, dar și în întreaga luptă pentru demolarea sistemului comunist dictatorial, precum și faptul că este primar al Chișinăului (o treime din țară, aproximativ, ca populație), consider că este pe deplin îndreptățit să o facă în continuare de fiecare dată.

Greceanîi, pe de altă parte, nu mai poate avea nimic de zis. Știm cu toții ce poziții a adoptat pe parcursul guvernării lor, dar și ce replici celebre a creat ea, cu mult sârg și inspirație. Nu degeaba s-a ales cu porecla de ”Zina-carabina”. Un adevăr trist, dar real – un prim-ministru care amenință o întreagă societate.

Din punctul meu de vedere, atât Guvernul, cât și celelalte bucățele din sistemul comuniștilor și-au trăit veacul. Nici nu mai avem de ce să așteptăm ceva firesc și de bun-simț de la ei. Totuși, noua majoritate trebuie să urmeze legislația și să se poarte cu ei ca un Guvern ce sunt, chiar dacă unul demisionat. Mult succes cu asta!

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

13 thoughts on “Mândru de oamenii care s-au manifestat astăzi în ședința II a Parlamentului

  • Multi dintre noi, inclusiv eu- nu mai cred in schimbare… schimbarea mult- ravnita a cetatenilor republicii. S-a adancit rau de tot rana si nu mai simtim durere, pur si simplu din reflex asteptam sa se schimbe ceva. Mi-e greu sa cred in bine, mie greu sa cred ca Todercan va pleca umilit, sau ca Zinaida Petrova va constientiza vre-o data tampeniile si rusinea cu care ne-a blestemat… Cred in evenimentele de luni, cand oamenii s-au exprimat sincer in limba romana, atunci au demonstrat ca inca se poate, ca nu e totul pierdut… Doamne Ajuta!!!

    Reply
  • Elena, despre ce fel de clounada vorbesti?
    Indigo, eu vad semne bune. Si tu le vezi :).

    Reply
  • Tudor,consideri ca la noi in stat(nu pot sa’i zic tara) se face politica?Consideri ca “aruncarea cu noroi” unul in celalalt se numeste politica?!Nu vezi cat de amuzant e sa’i privesti,”negociind”(daca te uiti la emisiunile Lorenei Bogza de la Protv)…?!Eu zic…politica ar fi atat de plictisitoare in Moldova,nu stiu daca i’ar interesa pe atatia,precum ii intereseaza astazi,cand avem “spectacole” de ras pe timpuri de plans…

    Reply
  • Haideti sa nu ne imbatam cu apa rece. 🙂 Sunt si eu impresionat in mod pozitiv de exponentii AIE care acum sunt mai uniti ca niciodata, mai hotarati ca niciodata. Sa dea Dumnezeu!

    Dar in acelasi timp s-au facut afirmatii in presa, in ultima perioada, cu care nu pot sa fiu de acord.
    Se vorbeste despre “o noua clasa politica in Republica Moldova”.
    48 din 101 deputati in mod sigur nu reprezinta o noua clasa politica.
    Acum sa trecem la AIE.
    PL – 15 deputati, dintre care persoane ca Gheorghe Ghimpu, Ion Salaru si Ion Hadarca s-au implicat in Miscarrea de Eliberare Nationala din 1989-91. Acestia nu reprezinta o “noua clasa politica”, ci partea mai buna din cea veche. Dorin Chirtoaca e primar de Chisinau si din cate stiu renunta la functia de deputat.
    Da, exista si nume noi printre deputatii PL, si ele nu sunt putine. Vacarciuc, Cebanu, Fusu si altii.

    PLDM – Vlad Filat a fost in politica si in perioada 1998-1999 iar acum are 40 de ani… nu prea l-as include in categoria de “clasa politica noua” dar fie… se spune ca 40 de ani e o varsta frageda pentru un deputat.
    Nume noi – Veaceslav Ionita, Alexandru Tanase si inca vreo cativa. Exista acolo si persoane care au mai fost implicate in politica… Hotineanu, cred.

    PDM – Acolo chiar nu cred ca putem vorbi de clasa politica noua. Sunt oameni care au facut parte din vechea guvernare agrariana: Valeriu Bulgari (ministru al agriculturii in guvernul Sangheli, un om cel putin dubios, care dupa parerea mea ar avea niste raspunsuri de dat societatii noastre pentru dezastrul in care s-a pomenit agricultura in timpul si dupa mandatul sau) si….. Dumitru Diacov. Da da, chiar el! Pentru cine nu stie, a fost deputat pe lista Partidului Democrat Agrar din 1994 pana in 1998. Mai sunt si alti exponenti ai “centrului” post-agrarian lucinschist… Valeriu Guma, Valentina Buliga si alti oameni “vechi”, care au mai fost in Parlament si in 1998-2001 si in 2005-2009.
    Totusi, exista si Oleg Serebrian in PDM. Pentru mine personal, e cam straniu de ce sta langa agrarianul Diacov, dar poate ca are motivele lui.
    Si exista si Oazu Nantoi acolo, fost membru al FPM odinioara… dar chiar si asa, el nu reprezinta o clasa politica noua.

    AMN – Ar trebui sa vedem cum s-a constituit AMN-ul ca sa incercam sa ne dam seama ce-i cu partidul acesta. “Nucleul dur” al acestui partid il reprezinta Alianta Independentilor pe care o conducea prin 2000-2001 Urecheanu si care era formata din primari ai unor localitati. Pe langa astia, in 2002, a aderat un partid care se numea PL (liberal), dar care n-are nimic in comun cu actualul PL. Acel PL era format in urma fuzionarii dintre Partidul Renasterii si Concilierii a lui Snegur, care ratase intrarea in parlament in 2001 (acumulase peste 5 la suta) si un partid care se numea PNTCD (Partidul National Taranesc Crestin Democrat) si care era condus de Valeriu Muravschi, prim-ministru in 1991-92. In afara de ei, in PL intra si Uniunea Social-Liberala “Forta Moldovei” condusa de Veaceslav Untila. A treia componenta a AMN, pe langa AI si PL a fost Alianta Social Democrata a lui Braghis, fosta Alianta Braghis, care reprezenta fortele de centru pro-Lucinschi si pro-Rusia, in esenta. E adevarat ca mai apoi Braghis a iesit din AMN.
    Dar chiar si asa, acesti oameni nu reprezinta o noua clasa politica.
    Daca e sa facem o analiza istorico-politica observam ca dintre deputatii actuali ai AIE, numai vreo jumatate pot fi numiti pe buna dreptate exponenti ai unei noi clase politice.
    Atata timp cat acolo exista chiar persoane din fosta guvernare agrariana, care tot comunista a fost, adevarata reinnoire mai urmeaza sa vina.
    Ea abia a inceput.

    Cei 53 sunt si ei oameni si pot gresi. Trebuie sa fim atenti sa faca o treaba mai buna acum decat a facut-o candva ADR-ul. Sau mai degraba, n-a facut-o.

    Reply
  • Horus, mai intai de toate iti multumesc pentru comentariul care putea sa fie oricand un nou articol :).
    Iti multumesc, de asemenea, si pentru trecerea in revista a unor evenimente decisive din ultima perioada.
    Veau insa, sa fac anumite precizari. Entuziasmul care se pare ca fost foarte evident in cazul acestui scurt articol, vine doar de la aceasta sedinta, nicidecum din activitatea lor de pana acum per total sau din ceea ce cred eu ca va urma.
    Stii bine ca sunt si eu destul e sceptic ;).
    Cu bine!

    Reply
  • ..deci,recunosti ca esti “destul de sceptic”,dar imi zici mie ca nu am un “self-esteem tare dezvoltat”…Recunoaste:asta’i adevarul privind realitatea noastra politica(chiar daca tu incerci sa faci din subiectul politic unul existential si primordial…e dreptul tau,dar eu nu consider atat de importanta si “existentiala” orice actiune a politicienilor nostri…si sunt destul de sceptica).Daca ar fi democratie,adevarata democratie(precum cea a grecilor…sau, macar,o aspiratie catre asa ceva) si daca liderii nostri politici ar fi cat de cat profesionisti si destul de competenti incat sa (re)actioneze ad literam),as fi acordat mai multa importanta actelor politice din Moldova,dar “sa nu ne imbatam cu apa rece”(cum zicea Horus)!…si sa nu ne inecam la mal!!

    Reply
  • Elena, din comentariul tau precedent rezulta ca noi suntem niste alegatori inferiori, pentru ca avem si o conducere inferioara (remarca asta din toate comentariile tale). De aici vine remarca legata de increderea in sine.
    Nu vad legatura cu scepticismul meu. Repet a 10-a oara: multumirea mea a venit din exact actiunea de la sedinta II, nu si din intreaga clasa politica. Citeste mai atent.

    Reply
  • Dar de ce adica “stiu foarte bine” ca esti sceptic? Ne cunoastem cumva? :)))))

    Ai fost prin Egiptul de Jos cumva? :))

    Reply
  • Horus, ca un adevarat soim care vegheaza, ar fi trebuit sa stie ce atitudine are fata de anumite lucruri individul Cojocaru ;).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.