Maramureșenii din dreapta Tisei care ne-au unit | Tudor Cojocariu

Maramureșenii din dreapta Tisei care ne-au unit

Sfârșitul săptămânii care a trecut mi-a adus bucuria de a revedea o mulțime de oameni pe care îi cunosc demult. Și care ar fi putut fi prilejul ce mai potrivit, dacă nu o seară tradițională cu muzică, dansuri și, desigur, de-ale gurii multe și de toate, toate servite cu mai multe feluri de tării serioase, dar și șugubețe?

Am redescoperit cu ocazia asta că dansurile maramureșene sunt la fel de frumoase jucate în Sighet, precum sunt și în centrul Bucureștiului, iar săriturile la fel de zgomotoase pe podea de casă de țară, precum sunt și pe podea de monument arhitectural de oraș. Și țuica, fie pe iarbă, fie la masă, tot cea mai bună tărie rămâne. Și nu-mi mai trebuiesc încă 100 de ani nici vodka rușilor, nici whiskey-ul scoțienilor și nici sake-ul japonezilor. Noi să fim sănătoși.

N-ar fi pentru prima dată când ne adunăm cu toții la asemenea acțiuni, chiar dacă au loc mult prea rar. Pentru prima dată, însă, am participat la o reuniune a românilor organizată de niște maramureșeni falnici din dreapta Tisei, mai precis de Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei.

Ne-am pomenit, așadar, pentru mai multe ore de-a rândul, câteva zeci de români ”de la Nistru pân’dincolo de Tisa”, sub același clop de Maramu, bucurându-ne de toate cele enunțate mai sus, iar pe de-asupra de o grămadă de amintiri și, mai presus de toate, cu o droaie de planuri. Cine mai crede că românii maramureșeni, moldoveni, olteni, ardeleni, munteni, dobrogeni și așa mai departe, au mai multe de împărțit decât de împărtășit, ar fi trebuit să participe și el la seara maramureșeană organizată de prieteni noștri din nord-vestul Țării. Atunci când fiecare dintre noi știe și de președintele neales, și de pericolul venirii în fruntea statului a unei mancurte iresponsabile, de schemele regenerative ale unui sistem numit comunist, iar acum democrat, dar  și de criza identitară, economică, constituțională și de alte feluri, nu prea mai contează ce grai al limbii române vorbești și ce fel de relief ți-a împrejmuit casa părintească. Dar asta nu vor s-o vadă toți. Unii se tem, iar pentru a nu se mai teme, trebuie să cunoască, să ne cunoască și să se cunoască.

Avem atâtea planuri și acțiuni de inițiat și de dus la bun sfârșit, încât vrem-nu-vrem, tot împreună vom ajunge să ne vedem de treburi. Așa se face și se face bine.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

17 thoughts on “Maramureșenii din dreapta Tisei care ne-au unit

 • 14/12/2011 at 12:38 pm
  Permalink

  Ar fi tare să fii întradevăr prieten cu ardelenii așa cum ai scris. Eu sunt ardelean cu rădăcini adânci dar nu mă prea ai la suflet. Eh, fățărnicia maldafenească. Oricum dacă vii și prin frumosul Ardeal unde sunt oameni demni, cu iubire față de neam, am să-ți ofer și ție cu drag un păhar de palincă fiindcă-s om, mai om decât crezi tu. Ca să cunoști, trăbe să-ți zvârli greața de amu pe care o ai. Tăte ciăle bune Tudore

  Reply
  • 18/12/2011 at 2:56 pm
   Permalink

   Când vorbim de greața mea, ar fi mai corect să ne referim la indivizi și nu la colectivități.

   Reply
 • 14/12/2011 at 12:58 pm
  Permalink

  În Măramú n-ai găs’t-ă ómeni precum Nicolae Pascaru, Viorel Furtun[ ori organiza’ii de tip moldovenii.md și mulți dă aciași fóită, așé-i?
  Eu, vă propun vouă care ați studiat pe banii noștrii și ai mei bineînțeles, v-ați distrat prin tabere și diverse conferințe, să vă-ntórceți acăsucă-n peticul de p[mnt furat de rusalăi și să faceți nițică curățenie pe acolé. Ce zâci de asta dragă Tudor? Ți-am sugerat asta fiindcă văd că-ți faci imagine acum și pe Voxpublika dar nu te deranjează atacurile la adresa românilor de acolo.

  Reply
 • 14/12/2011 at 9:03 pm
  Permalink

  Maramuresul este o alta lume … diferita de restul tarii. Se simte ca sint departe de Bucuresti 🙂

  Reply
 • 14/12/2011 at 10:14 pm
  Permalink

  Uite Tudore cum abundă concetățenii tăi pe Voxpublika și ce atitudine au față de români nemaivorbind de articolele scrie de Pascaru. Oare maramureșenii știu asta? De ce nu faceți nimic ămpotriva acestor așa ziși patrioți? Uite un comentariu recent al unui concetățean de-al tău:
  “17
  da lasă să ne dea finanțe… dacă-s proști… ar fi de dorit să primim din romînia cît mai multe milioane ca să le putem investi în lupta contra romînilor… oricum romîniei n-o să-i ajungă niciodată finanțe să-și spele păcatele pentru crimele săvîrșite în fața poporului moldav… numai limba moldovenească care ne-au furato și au numito, spurcîndo, romînă cît costă…

  dudu
  2011-12-14 17:01:30 | Raporteaza
  Răspunde”
  Încep să se audă deja voci pe aici care sunt împotriva Unirii din cauza patrioților din țărișoara ta. În plus sunt mulți studenți cu bursă românească care murdăresc România chiar de aici. Cunoști sper cazul studentei de la Cluj Cătălina Brînză care într-un articol recent tot pe Voxpublika ăși băga fără remușcări piciorul în ziua de 1 Decembrie. Bineînțeșes că organizațiile născute de tine nu au reacționat în nici un fel…

  Reply
 • 22/12/2011 at 12:05 pm
  Permalink

  Napocel, mai stii vorba aia cu vulpea si cu strugurii acri? Eu cred ca despre tine s-a scris. Tu nu stii cum sa te veselesti, sa te simti bine si sa ai prieteni si deaceea arunci cu mizerii in tot ce este frumos. Ce iti veni de te iei de un om care a povestit destul de frumos ceea ce a trait la seara maramurersenilor. De ce te ei de moldoveni? Ca sunt oameni harnici si frumosi, iar de ardelenii nostri imi este mai mare rusinea cind il vad pe musiu boc emil.
  Oricum eu nici macar nu cred ca tu esti ardelean. Ori fi vre-o corcitura aciuata prin acest pamint frumos al nostru, un maidanez care latra fricos.

  Reply
 • 23/12/2011 at 6:40 pm
  Permalink

  geruladacu dragă, nu mă lua cu vorbe rurale, nu arunc cu mizerii ci aruncă chiar basarabeni din ce în ce mai des cu mizerii. E vorba de basarabeni membrii în superorganizațiile basarabene și mai am nenumărate exemple, exemple date cu baxul chiar și de doi basarabeni în mediul virtual. Nu te ascunde de realitate. În al doilea rând cazul basarabencei Cătălina Brînză a stârnit reacții puternice și pe facebook din partea a sute de români dintre care mulți au sesizat atitudinea celei menționate la unele organizații basarabene dar pe liderii din superorganizațiile basarabene îi doare-n cot. Și pe Tudorel Cojocarul îl cam doare-n paișpe de români. Una e fațada, alta e fața reală.

  Daaa, îți e mai mare rușinea de ardeleni, ei, ei și tu ești cumva maldavaskaian? Ardelenii care se adună anual la Sărbătoarea Moților de la Mărișel, nu sunt frumoși, demni?
  Cu privire la mine, vino la Cluj, să mă cunoști, de pe blogul meu poți intra pe contul meu facebook etc.
  Pentru cultura ta, am nume românesc, am origini adânci în județul Alba și sunt născut la Cluj-Napoca. Din 1990 până anul acesta am participat, am donat de multe ori chiar din resurse proprii pentru românii moldoveni din repubernia Maldavaskaia. Asta așa, pentru cunoțtința ta. Ai grijă cu, cuvntele corcitură și cere-ți scuze pentru asta. Te dai cam rotund. Fricos nu sunt, ține minte. Tare-mi pare că în spatele contului geruladacul e Tudorel Cojocarul. 😆 N-ar fi o noutate asta și s-ar confirma fățărnicia unora din maldafeni.
  Pe Emil Boc lasă-l mai moale, habar n-ai despre cum se mănâncă politica. Ai avut ocazia să-l cunoști personal pe Emil Boc și familia sa ori consătenii săi? Ia grăiește. Nu uita să-mi scrii cinstit ()dacă ești în stare de așa ceva), cine anume ești și dacă cumva ești și tu basarabean apoi să vii cu scuzele față de etichetele corcitură, maidanez etc. Vii la Cluj deșteptule și îți pot confirma rădăcinile mele etnice. Nu arunca tu cu mizerii fără să știi despre ce e vorba. Ai-nțeles și fără dicționarul româno-cretinomaldavaskaian a lui Stati Nebunul?

  Reply
 • 23/12/2011 at 6:50 pm
  Permalink

  geruladacul
  Ori te-a pus să latri Tudorel Cojocarul cumva? 😆 Mă repet, nu mă eticheta corcitură și maidanez nesimțitule fără să mă cunoști! Tare mi-ar place să-ți văd ohii de aproape pentru ce ai scris… după aia aș vedea cine va deveni fricos și va scheuna ca un maidanez disperat. Sper să-ți ceri scuze totuși și va fi bine, așa se procedează-ntre oameni civilizațiși mai ales acum în pragul frumoaselor sărbători de iarnă deși tare bănuiesc că ești Tudorel Cojocarul după nick-ul geruladacul. Verificăm și asta fii pe pace. Ține minte că pe tine nu te-am jignit cu nimic iar aspectele abordate de mine în comentariile de mai sus ți le pot argumenta.
  Sărbători fericite (“omule” îți voi spune după ce-ți ceri scuze).

  Reply
  • 03/01/2012 at 6:22 pm
   Permalink

   Ioane, pe mine nu ma pune nimeni sa “latru”, cum zici tu. Nu ai vrea sa ma vezi indeaproape.
   Eu nu am sarbatorile de iarna impreuna cu tine, ca eu tin la adevaratele traditii. Nici nu am nevoie de uraturile tale.
   Eu nu am nevoie sa imi argumentezi ceea ce se intimpla in Moldava dintre Prut si Nistru, ca nu ma intereseaza. Eu nu stau sa vars bale ca nu stiu cine a facut nu stiu ce prin Moldava sau ca a scris prin facebook ceva. Nici macar cont pe facebook n-am. Dar te-ai luat de un om care a scris ceva frumos despre fratii mei maramureseni si despre seara lor de la Bucuresti.
   Ai probleme cu ceea ce se intimpla in Moldava. Du-te, omule, acolo si rezolva problema. Ca prin aceste comentarii multe nu faci.

   Reply
 • 23/12/2011 at 7:02 pm
  Permalink

  geruladacul

  Vezi basarabene c-ai scăpat un i în loc de â. 😀 Îi scris se ăla debitat de Stati. =))
  Te citez:
  “prin acest *pamint* frumos”.

  Cu privire la prieteni am foarte mulți prieteni basarabeni, prieteni la cataramă iar alță cărora le-am donat n-au știut cum să-mi mulțumească, dea Domnul sănătate pentru toți care sunt de treabă și cinstiți.

  Reply
  • 03/01/2012 at 6:25 pm
   Permalink

   Eu nu am scapat nimic. Iar tu nu esti profesor de romana ca sa iti permiti sa ma corestezi. Scriu cum vreau. Nu mai pot de grija ta.
   Imi pare rau ca te-au freirit unii dintre cei pe care i-ai ajutat. Am patit-o si eu, dar in alte domenii. Asa sunt oamenii. Sper ca ti-a fost de ajuns si nu mai faci si alte greseli asemanatoare.

   Reply
 • 23/12/2011 at 8:12 pm
  Permalink

  Maldafenii se-nmulțesc:
  http://vox.publika.md/politica/va-astept-astazi-vineri-23-decembrie-la-sediul-pnl-sint-amenintata-pe-internet-141121.html

  gerulcadacul
  O să-ți mai dau site-uri… pentru-nceput ia cetește matale blogul “Vânătorul de maldavani”, scris de un basarabean care-nfățișează adevărata față a tot mai mulți membrii ai organizațiilor basarabene din România. După ce-l răsfoiești am să-ți mai dau un alt blog scris de un român care și el sapă după fățarnicii maldafeni ce studiază pe banii noștrii ai românilor. După aia… oioioii, îți mai dau alte multe, multe site-uri care prezintă maldafenii cu 7 fețe de aici. Te faci că nu știi ori chiar nu știi…

  Reply
 • 23/12/2011 at 8:18 pm
  Permalink

  geruladacul

  Am mai observat c-ai scris corcitură…. Un om civilizat, educat folosește: provenit din familie mixtă… Ai ceva împotriva celor proveniți din familii mixte? Ai cam dat cu bota-n baltă cu atitudinea ta până acum. E clar că ești maldafan (români moldoveni sunt cei de treabă, maldafenii sunt animalele… cu un limbaj ca al tău), aștept sinceritatea autorului acestui blog prin care să-mi confime că nu este el geruladacul. 😀

  Reply
 • 23/12/2011 at 8:36 pm
  Permalink

  Tudor Cojocaru

  Utilizatorul geruladacul e moldovean de-al tău? Sunteți mari prieteni cumva? Dacă te vei însura cu o nemțoaică vei accepta ca geruladacul să eticheteze copilul tău și al nemțoaicei: corcitură? =))) Ăștia-s moldovenii tăi Tudore față de care tu, organizațiile basarabene din România etc, nu reacționați și le permiteți maldafenismul și grobieritatea primitivă. Din cauza asta se crează deja un curent împotriva basarabenilor iar dacă și maramureșenii ar afla adevărata față a unora din voi apăi n-ați mai pupa voi țuica și ospitalitatea lor fii sigur. Dá de-ar veni un guvern cu boașe la putere să vă mai trieze, așa sever, că mulți deja sunt sătui de românofobia afișată de unii de-ai tăi din repubernia Maldavaskaia și de faptul că nu recționați față de concetățenii voștri primitivi.

  Acum am terminat, nici nu mai intru în ăst bloguleț al cărui autor zâmbește ca-n poză permisiv la primitivismul concetățenilor săi din repubernie… Încep să nu mai doresc Unirea.

  Sărbători fericite! Pe stil vechi cumva? =))

  Reply
 • 24/12/2011 at 7:15 pm
  Permalink

  Suntem’n ajun Tudor așa că: să te cuprindă plăcut suflu’ Crăciunului!

  Reply
 • 26/12/2011 at 10:39 am
  Permalink

  Un intelectual a postat despre domnișorul Tudor Cojocaru în facebook și VoxReport. Interesantă postare. O reproduc aici:

  “B. D. commented on VoxReport.
  Sa inteleg, din comentarii, ca la alegerile din toamna viitoare, basarabenii cu cetatenie romana vor sa le-o mai traga inca o data romanilor? N-ar fi o surpriza. Ar demonstra ( a cata oara? ) ca in egoismul lor nemasurat, pe basarabeni ii doare-n cot de romani.

  USL și Crin Antonescu în topul preferințelor românilor din România
  voxreport.unimedia.md
  Tudor Cojocariu | Politică și Societate
  Nu-mi mai place · · 20 decembrie la 12:47” ·

  Interesante și comentariile la adresa ta scrise chiar de basarabeni. =)) Eu sunt de părere Tudor dragă să ne lași pe noi a ne alege liderii. Acolo în mica repubernie aiurito-lingvă fă nițică ordine și acționează ca românofobia să dispară.
  În armată fost-am și tăți moldovenii erau ahtiați patologic după grade ș-apăi când ajungeau la funcții nu-și mai recunoșteau nici mamele. Ți-o scriu din propria-mi experiență din stagiul militar efectuat pe vremea lui Ceașcă dragule iar istorioare găsești destule pe internet la temă.

  Tăte cele bune să te-mburde, sărbători minunate și: la mulți ani!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.