fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

De revolta

Mergem la parada ruşilor. Nu am învăţat nimic…

Aşadar, mergem la parada ruşilor.

Da, este a ruşilor, pentru că ruşii i-au invitat pe participanţi, pentru că ruşii îl cheamă pe ambasadorul nostru la raport pentru a le da explicaţii referitoare la atitudinea unor oficiali moldoveni, pentru că ministrul de externe rus îşi permite să-i dea sfaturi preşedintelui Ghimpu legat de preocupările prioritare şi atitudinile sale, pentru că armată a 14-a rusă ne ţine sub ocupaţie, pentru că există posibilitatea ca la paradă să participe ostaşii ruşi din fâşia Transnistria a statului nostru, pentru că la federaţia rusă se raportează toată lumea când îşi simte coada între propriile picioare, pentru că anume pro-ruşii şi mancurţii comunişti au fost primii care au sărit ca arşi când au auzit de intenţia ministrului Marinuţă şi a preşedintelui Ghimpu de a ne păstra ostaşii acasă, pentru că ambasadorul rus în RM participă la deschiderea expoziţiei de uniforme ale armatei cotropitoare, pentru că de teama reacţiilor ruşilor au decis cei ¾ AIE-işti să-i trimită pe ostaşii noştri la defilat şi jubilat pe caldarâmul moscovit.

Nu ne-au ajutat nici decizia demnă a preşedintelui Ghimpu, nici protestele noastre, nici dezbaterile continue de la posturile tv ne-comuniste, nici pragmatismul închipuit al celor ¾ din AIE, nici critica editorialiştilor anti-comunişti la adresa acestora, nici faptul că toţi liderii ştiu despre genocidul provocat de comunismul ruşilor (doar că îşi amintesc de el numai când reuşesc să-l instrumentalizeze în beneficiu propriu), nici scrisoarea studenţilor cetăţeni moldoveni din România, nici pericolul iminent al transformării la nivel de preferinţe ale electoratului, nici faptul că străinii serbează, în timp ce noi ar trebui să comemorăm urmările instalării armatei şi administraţiei criminale, nici sictirul provocat tinerilor care nu vor să se identifice cu acestea, nici faptul că în continuare ruşii ne au de robi care tac şi înghit. Nimic!

Nu am învăţat nimic..

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

18 thoughts on “Mergem la parada ruşilor. Nu am învăţat nimic…

 • Stii ce vreau sa te intreb: esti patriot? Lupti pentru democratie in RM si bunastarea noastra?Adica esti anti comunist? E bine ca esti asa, si respect pentru asta, dar iata intrebare mea: de ce nu vii in tara si lupti, sa faci ceva mai concret decit sa scrii aceste articole fara sa te gindesti la ce scrii, ca noi ne ducem la parada rusilor, ce este in asta rau ca ne ducem acolo si ne vom aduce aminte de cei care ne-a eleberat tara de Fascism.Gindestete la asta si lasa romanismul acesta la o parte cel putin de 9 mai, pentru ca si bunelul tau a luptat. Si e bine ca noi sa ne readucem aminte de ei, chear daca a luptat pentru rusi, sau ca a luptat pentru romania fascista de atunci.Astept un raspuns de la tien pe tema data. Mersi anticipat.

  Reply
  • vanoc, iti respect punctul de vedere si ai dreptate intr-un fel, au murit si romani moldoveni de-ai nostri in razboiul impotriva fascistilor. Stii insa care e problema? Nu au facut-o din voia lor, ci fiindca era obligati sa isi faca serviciul militar in armata straina, sovietica.
   Faptul ca Romania a eliberat teritoriul numit atunci Basarabia conteaza cel mai mult, incomparabil mai mult decat “cum a facut-o”. Repet, important e ca ai nostri de scapasera de rusi. Nu putem sti ce ar fi urmat daca nu intervenea armata rusa. Cert este insa ca ne-ar fi fost mai bine fara crimele comunistilor si in general, fara tarismul de la 1812 incoace.
   Romanismul meu nu poate fi lasat, la fel cum nu poate fi lasata familia sau casa.
   Iar legat de postarile mele, trebuie sa ave in vedere ca democratia presupune si exprimare libera, pe langa respectul fata de opinia celorlalti. Si sa mai ai in vedere ceva: anume “romanismul” m-a facut sa ma intorc acasa, in Chisinau si sa contribui cum pot la dezvoltarea noastra ca cetateni cu aspiratii europene, deci anti-comuniste si anti-dictatoriale.

   Reply
   • nici o problema fata de tine si de articolul tau, dar e problema faci in rusi niste dusmani, ce au rusii cei din rusia cu noi, problema e in rusii din moldova, pe ei trebuie de pedepsit. Ok e parerea ta, dar totusi ne trebuie sa spui ca rusii sunt rai, credema ca nus mai rai ca moldovenii sau romanii, pentru am de afacere si cu unii si cu altii, si am dovezi din toate partile

    Reply
   • am inteles ce ai in vedere, vanoc.
    probabil ca ar fi trebuit sa specific de la inceput ca prin “rusii”, am avut in vedere oficialii lor, dat fiind ca tot ce ma intereseaza pe mine, cetatean al RM, este cum se manifesta politica externa a federatiei ruse in raport cu noi.
    nu am o problema nici macar cu rusii din RM.

    Reply
  • vanoc Trezestete!

   da, si Bunelul meu a luptat. dar pentru ce? pentru ca dupa razboi Strabuneii mi sa fie deportati in siberia?

   Reply
 • Pentru ca mii de basarabeni au pierit in razboi sub flamura ruseasca si romaneasca, pentru ca Rusia e o super/putere de care depindem cum nai da… suntetz kopkii in frunte cu Ghimpu.

  Reply
  • nu avem incotr, atita timp o sa fim dependenti de rusi , pina nu o sa uitam de dusmanie intre noi,

   Reply
   • @vanoc
    Ba da, aveti incotro. Aveti de ales daca lasati spinarea sa se incovoaie sau daca aratati mandrie nationala, demnitate si respect pentru pamantul tarii. Intotdeauna ai o alegere de facut, in orice situatie. Nu uita a cui e armata de pe teritoriul Moldovei. Aud? A rusilor cumva? Eu vorbesc aici si acum de situatia din ziua de AZI, ACUM, armata rusa ocupa o bucata din teritoriul Moldovei. Ai de ales, ori incerci sa ai demnitate si sa arati ca nu esti de acord cu asa o situatie, prin orice mijloace, ori apleci capul si spinarea si pupi in dos pe cei care te ocupa, bineinteles ca ii pupi in pas de parada militara. E limpede? Ia spune, cum arati tu in mod clar si practic ca nu esti de acord cu prezenta trupelor ruse pe teritoriul moldovenesc? Te duci sa faci frumos la parada alaturi de ‘soldatii’ transnistreni si cei rusi?

    Reply
   • imi pare rau, vanoc, dar aici chiar nu iti pot da dreptate.
    moldovenii sunt o bucata de popor romanesc foarte pasnic si docil, iar politica externa (sau de “blijnee zarubejie”) a rusilor a avut timp sa se manifeste pozitiv pentru noi de 200 de ani. pacat insa ca nu am avut parte de asa ceva.

    Reply
  • mai bine un copil sincer si firesc.. decat un “om” prefacut fara valori/mandrie nationala..

   Reply
 • fratmaneugenia

  Ok am citit parerile voastre, si unele mia placut, unele mai putin, dar cum se spune : fiecare are dreptul la parerea lui. Mersi ac ati reactionat la vorbele mele – cultural , si asta ma facut sa intru in fiecare zi aici si sa citesc noi articole. Dar cind o sa mai scrii despre rusi sau romani sau moldoveni sau o alta natiune, ar fi bine sa indici care anume, si depsre ce se vorbeste : ca de oficialitati, sau de oameni simple de strada. Mersi anticipat si o zi buna, sper sa mai apare noi articole bune, si care sa le dezbatem 😀

  Reply
 • Ok am citit parerile voastre, si unele mia placut, unele mai putin, dar cum se spune : fiecare are dreptul la parerea lui. Mersi ac ati reactionat la vorbele mele – cultural , si asta ma facut sa intru in fiecare zi aici si sa citesc noi articole. Dar cind o sa mai scrii despre rusi sau romani sau moldoveni sau o alta natiune, ar fi bine sa indici care anume, si depsre ce se vorbeste : ca de oficialitati, sau de oameni simple de strada. Mersi anticipat si o zi buna, sper sa mai apare noi articole bune, si care sa le dezbatem 😀

  Reply
 • Multumesc, vanoc.
  Doar ca si de data asta, eu am o obiectie. Citez: “cind o sa mai scrii despre rusi sau romani sau moldoveni sau o alta natiune”. Moldovenii nu-s o natiune, ci doar o parte dintr-una, cea română. :D.
  Te mai astept!
  ps Voi tine cont, cat pot, de ce mi-ai sugerat referitor la explicitari.

  Reply
  • cu placere, pentru ca te inteleg , si udeva te sustin, dar undeva am ceva reprosuri. Ok o zi buna

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.