fbpx

Mincinosul zilei sta in fruntea Parlamentului

Președintele Parlamentului moldav a dat lovitura. Andrian Candu a ajuns în beau-monde-ul american, pe paginile virtuale ale publicației The Daily Caller, alături de vechi și noi dive ca Jessica Biel, Paris Hilton, Mariah Carey și Kaley Cuoco. Deși avem motive rezonabile pentru a crede că textul nu-i aparține, probabil că cititorii săi anglofoni pe care (social)democrații încearcă să-i prostească prin materiale scrise de consultanți, vor avea impresia că pedistul chiar crede în ceea ce ”scrie”.

Începând cu titlul, Candu își arogă fraudulos legitimitatea de a se pronunța despre lupta anticorupție din Europa de Est. Asta deși se referă doar la RM și la lupta din imaginația sa cu corupția. Începutul este fulminant, pentru că ni se prezintă, de fapt, o imagine a altui Parlament și a altui Guvern. Candu ne vorbește despre niște parlamentari reformatori și despre un premier tehnocrat respectat. Dar noi, cei care avem de suferit din cauza lor, știm că subiecții lui sunt niște parveniți incompetenți și un prost gestionar al întreprinderii de stat Tutun-CTC, ales pe furiș, departe de poporul pe care a jurat să-l fericească. Dovezi există o mulțime, doar că momentan n-are cine să le instrumenteze, în lipsa unei justiții. Noroc de jurnaliștii de investigație, care își fac treaba scoțându-le la iveală. Apropo, mulți dintre ei fiind plătiți tocmai din banii publicului-țintă al speakerului Candu: contribuabilii americani.

În continuare, secundul oligarhului și al ”proaspătului” candidat Marian Lupu, reînvie marota pro și antieuropenismului, unde ei, Candu, Lupu și Plahotniuc, sunt băieții buni // the good guys. Or fi, dar într-un singur sens, cel de goodfellas, ca la Scorsese. Rusia este prezentată ca marele dușman al democrației, stabilității și europenității RM. Ceea ce este adevărat. Doar că asocierea actualei guvernări cu cele 3 valori fundamentale este o jignire în adresa tuturor, de la concetățenii domnului deputat, până la cititori. Asta pentru că cele 3 valori nu au nici o legătură cu acțiunile guvernărilor de până acum. Nu este deloc democratic să-ți încercuiești concetățenii cu garduri metalice. Nu este deloc un aport la stabilitatea societății să le furi un miliard din buzunare. Și nu este deloc european să scuipi peste populație amenințări staliniste de tipul  În alte state mai democratice se și împușcă!

Conștient de asta, Candu încearcă să se delimiteze de ceea ce s-a întâmplat până în 2014 în Parlament, iar apoi până în 2016 în Guvern. Scopul acestei delimitări ipocrite este unul: construirea unei imagini de oameni noi, spălați și, cel mai important, proeuropeni. Sunt curios, totuși, ce părere au partenerii de afaceri ruși ai liderilor PD, sau chiar afaceriștii ruși de teapa lui Iaralov, care iau parte la procesul decizional din sânul (social)democraților, despre afirmațiile însușite de Candu în fața publicului străin. De exemplu, despre referirile la Rusia, pe care o acuză că și-a băgat coada în alegerile prezidențiale din SUA, ungându-i la suflet pe americani. Ironia face că publicația care-i găzduiește gândurile speakerului să fie taman pro-Trump, deci și pro-Rusia. Dar ce mai contează, când te împopoțonezi cu varii titluri și merite, îți pui un costum bun și le zâmbești, doct și inocent, din poză?

Nu știu de ce a considerat gașca pedistă că, dacă în RM nu-i mai cred nici cei 5-6% care i-ar vota de frică și din obediență, îi vor crede niște străini. În fond, informațiile care contrazic textul parlamentarului sunt publice, accesibile și, mai ales, veridice. Dar probabil că regimul trebuie să-și prelungească perioada de grație și de furăciuni. Să le urăm ghinion.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.