fbpx

Nici o favoare pentru șarlatani. Duminică #VotezAcasă

Suntem la capătul unei campanii care ține de prin toamnă și care ne-a reamintit cât de mârșavă este politica moldovenească. Pe unii dintre noi, asta ne face să ne îndepărtăm și mai mult de ea, iar pe alții ne motivează să contribuim cumva la repararea lucrurilor. Cei care am văzut cum funcționează politica în unele dintre țările vestice știm că, într-o democrație, politica își îndeplinește rolul de garant al păcii și al implicării cetățenilor în administrarea treburilor și resurselor publice. Iar când știi că se poate și altfel, parcă renunți mai greu la mirajul unei republici democratice și europene.

Iar acest miraj poate deveni realitate doar printr-o participare activă la votare. Cifrele au arătat de fiecare dată că absenteismul favorizează partidele autoritare, corupte și pline de hoți. Este un fapt de care trebuie să ținem cont duminică, atunci când vom decide să votăm, în loc să boicotăm. Sau, altfel spus, să ne urmăm rațiunea în pofida emoțiilor. Nu pentru că emoțiile n-ar fi niște repere valabile, ci pentru că, după o campanie în care șefii PD, PSRM și PȘOR s-au purtat ca și cum moldovenii ar fi proști, resemnați și leneși, emoțiile noastre sunt mai degrabă rele. Atât de rele, încât n-am vrea nici să vorbim despre Republica Moldova, ci să ne vedem de viețile noastre, în care lucrurile au sens: în care hoții stau la închisoare, parveniții nu conduc instituții, iar candidații nu țin pacienții bolnavi pe hol de dragul unui ultim efort de șantaj electoral practicat cu medicii.

Știu că puțini dintre noi cred că ACUM, unioniștii sau cine ar mai putea fi văzuți drept oponenți ai regimului PlaȘorDon, ar putea lua majoritatea duminică. Și probabil că avem dreptate. Dar cum ne-am simți dacă, luni dimineață, atunci când penibilii de la cele 3 partide antinaționale vor începe să negocieze formarea guvernului, continuând marea buzunăreală „proMoldova”, noi ne-am da seama că le-am oferit totul pe tavă?  

Și mai știu că nimănui nu-i place să piardă. Dar nu cumva e mai dureros eșecul atunci când îi deschizi hoțului ușa și-l pui la masă benevol, în loc să încerci cel puțin să-ți aperi munca și averea? De ce am contribui la satisfacția unor parveniți de a vorbi luni despre o largă majoritate pe care ei au acumulat-o prin hoție, mită și înșelătorie? De ce le-am desena, prin absenteismul nostru, rânjetul pe fețele lor de hiene îmbuibate, după ce și-au bătut joc de noi până acum?

Eu unul n-am de gând să le fac nici o favoare. Duminică, 24 februarie, eu #VotezAcasă. Sper că și voi votați acasă, sau pe unde puteți și pe unde v-au lăsat șarlatanii cu toate măsurile lor de împiedicare a votării.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.