fbpx

Să ne amintim de ce am votat ACUM

Dacă la alegerile recente aveam niște pseudo-alternative, de data asta n-am prea avut. Spre deosebire de AMN, PL, PLDM și PD, care ne-au colectat voturile separat, asumându-și că se vor alia de dragul reformelor proeuropene după alegeri, PAS și PPDA ne-au adunat voturile în același coș. Această din urmă opțiune ni s-a părut tuturor mai onestă, mai serioasă și mai constructivă. Unde mai pui că ACUM nu înseamnă doar 2 partide, ci și un grup de 7-8 actuali deputați care au fost cooptați pentru notorietatea, competența și potențialul lor, fără a fi și membri în vreunul din cele 2 partide. Am vrut oameni noi, integri, competenți. Ori vreuna dintre cele 3 sub-structuri politico-mafiotice subordonate lui Plahotniuc și unor centre de comandă rusești, corupte și antioccidentale?

Pe urmă, să nu uităm de discursul, intențiile și programul electoral al celor 4 actori electorali principali. Ne-am fi văzut noi, votanții ACUM, susținând fantasmagoriile PȘOR, antieuropenismele PSRM, sau minciunile PD? Nu. Am vrea ca cei pe care i-am votat să se amestece cu hoții, mincinoșii și șarlatanii de la PȘOR, PSRM și PD? Nu. Vrem ca toate protestele noastre de ani de zile să fie egalate cu 0, cu o vorbărie pentru care i-am votat? Nu. Crede cineva bunele intenții ale PSRM/PD, care încearcă să atragă ACUM în capcana lor? Nu. Vrem ca singura structură de opoziție, așa cum e ea, să fie înghițită de PlaȘorDon? Nu. Vrem ca, până la sfârșitul acestui an, veșnica gogomănie ”Toți sunt la fel” să devină imn național? Nu. Atunci, de ce unii dintre noi îi împing pe cei cărora le-am încredințat mandatele în brațele celor care sigur vor face totul taman invers decât am vrea noi? Suntem masochiști? Eu nu.

Am căutat mult, dar fără succes, soluții optime, scenarii win-win, pentru ACUM și pentru noi, votanții lor. Și nu e de mirare că n-am reușit, or nu poți guverna cu 26 de deputați. Asta e democrația, deși nu ”așa sună democrația” profanată de parveniții de la putere. Trebuie să ne asumăm că, și de data asta, votanții moldoveni au dat-o în bară. Atât cei care au votat PlaȘorDon, cei care au votat altceva decât cele 4 partide parlamentare, cât și cei care n-au votat deloc, invocând varii pretexte. Tocmai de aceea, nu merită să dăm ciocârlia din mână pentru canarul de pe gard; unde ciocârlia este o opoziție fermă și consolidarea blocului ACUM, iar canarul este himera unei guvernări reformatoare proeuropene alături de PDM sau PSRM. Este frustrant, obositor și plictisitor, știu. Dar nici să dăm câteva luni de închipuit acces la putere acum, pe mai mulți ani de posibil acces la putere pe urmă, nu are sens. Să avem răbdare și să participăm mai mult, în schimb, are.

+ Limp Bizkit – Hold On

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.