Nimeni n-are dreptul să devină pericol public. Cu atât mai mult nu învățătorii | Tudor Cojocariu

Nimeni n-are dreptul să devină pericol public. Cu atât mai mult nu învățătorii

Politicienii uită să fie populiști? Nu-i nimic, populiști pot fi și jurnaliștii

Am urmărit aseară emisiunea de la TV8, în care Natalia Gavriliță a fost pusă la perete de moderatoare în chesiunea vaccinării sau testării învățătorilor. Ceea ce ne oferă un exemplu relevant de populism practicat de înșiși jurnaliștii. Fenomenul este de înțeles, întrucât acesta se datorează inerției jurnaliștilor de a veghea asupra posibilelor abuzuri ale autorităților. Nici nu e de mirare, după ce i-am avut la putere pe unii precum Diacov, Voronin, Plahotniuc, Dodon, Platon, Șor, Filat, Ghimpu, Lupu, Lucinschi, Snegur etc. Totuși, parcă ar fi nevoie de mai mult discernământ din partea jurnaliștilor cu impact în abordarea chestiunilor de interes public.

Dar să explic și contextul. Guvernul, la inițiativa ministerului sănătății, a decis să le ofere 2 opțiuni învățătorilor. Aceștia sunt nevoiți, în virtutea agravării situației pandemice, fie să se vaccineze gratuit, fie să se testeze din bani proprii la fiecare 2 săptămâni. Această măsură este deja una de compromis, întrucât, în vederea reducerii șanselor de infectare a copiilor, dar și a învățătorilor, opțiunea a doua nici măcar n-ar fi trebuit să existe decât în situații excepționale (risc sporit asupra sănătății personale, de exemplu). Dar cei de la guvern au fost de treabă, au luat în considerare paranoia colectivă a moldovenilor, inclusiv a unor pedagogi, care, ironic, au rolul de a promova știința și le-au oferit o alternativă.

Această alternativă mi se pare mai mult decât generoasă, în condițiile în care prioritatea numărul 1 a guvernului, la fel ca a oricărui alt guvern din lume, este de a asigura un mediu sănătos (la propriu) pentru populație. Adică de a curma pandemia. Or, din această perspectivă, cei care refuză să se vaccineze sau să se testeze pot fi considerați sabotori. Repet, cu unele excepții, puține la număr, firește, și care au la bază justificări de ordin medical, nu de ordin axiologic.

Dar nici un asemenea compromis nu le ajunge celor care trăiesc într-o realitate paralelă și au mai multă încredere în conspirații decât în doctori, știință și țări avansate din punct de vedere al administrării treburilor publice și al medicinii. Aceștia aleg să protesteze, invocând motive egoiste și să amestece în dezbaterea despre sănătatea publică faptul că au salarii mici. La fel ca mulți alți bugetari, de altfel, care și ei ar trebui să fie obligați să se vaccineze. Nu neapărat în virtutea statutului lor de bugetari, bineînțeles, ci în virtutea specificității profesiei lor, care presupune interacțiuni față-n-față cu o mulțime de alți oameni nevinovați.

Pedagogii sunt, și din această perspectivă, primii care ar trebui să se vaccineze (sau să fie vaccinați), având în vedere că, cei cu care aceștia vor interacționa zi de zi începând de azi, sunt elevi. Adică persoane nevaccinate. În multe state avansate așa și s-a întâmplat: medicii și pedagogii s-au vaccinat primii. E drept că în aceste state nu s-a prea pus problema opunerii vaccino-scepticilor. Din contră, majoritatea covârșitoare a populației a așteptat cu nerăbdare vaccinul, inclusiv învățătorii. Așa s-a ajuns la rate de 90% de populației vaccinată complet în țări ca Irlanda, de exemplu. Prin urmare, toate restricțiile legate de pandemie vor fi anulate din 22 octombrie. Unde se află Republica Moldova în această discuție? Știm cu toții.

Revenind la ideea de la începutul articolului, gândiți-vă că moderatoarea, în loc să o sprijine pe Gavriliță în eforturile ei de a le explica oamenilor că vaccinarea este singura cale pentru a scăpa de pandemie, vine cu următoarea întrebare de la o învățătoare, pe care a considerat-o prioritară: ”De unde poate lua o învățătoare banii pentru testare periodică?” Răspunsul este evident: învățătoarea nu trebuie să se pună în situația de a îmbogăți centrele de testare, ci trebuie să se vaccineze cu vaccinurile puse la dispoziție gratuit de guvern. Asta dacă nu a avut decența de a se fi vaccinat până la începerea anului școlar, la fel de simplu și gratuit. Aveți motive serioase, justificate de doctori, pentru a refuza vaccinarea? În regulă. Livrați aceste documente și cereți să fiți testați gratuit de guvern. Dar numai dacă aveți aceste motive. Articolele de pe site-uri precum www.bilgheitzcipeazacopiicuvaccin.ru nu se pun la socoteală.

Ezitarea nu ajută la reforme

Cum a răspuns Natalia Gavriliță? Prim-ministra a intrat și ea, din păcate, în această horă a autovictimizării unor paranoici, cerându-și scuze a doua zi pentru că i-ar fi îndemnat pe acești oameni paranoici să ia măsuri pentru a nu-i pune în pericol pe alții. Comunicarea publică, este, se pare, o mare problemă a actualei guvernări (vedeți cazurile anterioare de gestionare a acuzațiilor pertinente ale jurnaliștilor de investigație). Cum va reuși actuala putere să impună reforme și să promoveze lucrurile care trebuie promovate în orice stat care se dorește a fi civilizat, mie unul îmi este neclar.

Vedem prea multă ezitare, nesiguranță și frică de ”gura lumii” de la niște oameni care au promis că vor fi altfel decât șirul clovnilor cleptomani enumerați mai sus. Șir la care se adaugă primarul Ivan Ceban, care continuă să călărească și el calul populismului, asumându-și rolul de apărător al antivaxerilor oropsiți de oculta mondială.

Reprezentanții PAS ar trebui să se gândească la faptul că ei au 2 opțiuni. Să rămână în istorie drept cei care au făcut ce trebuie atunci când le-a fost cel mai greu din cauza unei rezistențe firești. Sau să facă ce au făcut și predecesorii lor – să plece urechea la niște oameni slabi, prost informați și egoiști (precum sunt inclusiv unii dintre învățătorii și jurnaliștii noștri) și să uite că au promis evoluție. Asta dacă le pasă de istorie, în general.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.