fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Politice

PAS trebuie să aşeze ireversibil RM pe calea dezvoltării şi europenizării

Actualizare. Frumoasă dimineață. Radical opusă celei din 2001, când am aflat că moldovenii i-au dat 71 de mandate lui Voronin & co şi-mi pusesem mâinile mele de adolescent de 14 ani în cap. Acum PAS va avea vreo 63 de mandate şi vor face guvernul de unii singuri. A fost nevoie de 20 de ani pentru această schimbare radicală, istorică.

Primele câteva săptămâni ne vor arăta deja dacă “ai noştri” înțeleg ce li s-a întâmplat ieri şi ce aşteptări uriaşe au cei 767,000 de moldoveni de la ei. Dar şi ceilalți, care au votat cu bandiții comunisto-socialisto-şorişti, care, probabil, îl vor pe ucigaşul de mistreți în ocol tras în țeapă pentru ruşinea pe care o resimt acum. La figurat vorbind. Dodon s-a dovedit a fi cea mai mare dezamăgire pentru Kremlin. Nici măcar ai lui nu-l mai acceptă. Şi pe bună dreptate.

Între timp, primăria Chişinău a rămas singurul “bastion” al bandiților, cu mai spălățelul, dar la fel de penibilul şi periculosul Ceban, către care se va îndrepta, în continuare, atenția antieuropenilor. Abia aştept ca Vladimir să-l “reevalueze” şi pe trădătorul Ivan, precum a făcut şi cu trădătorul Igor. Interesantă turnură, trebuie să remarc. Acum 14 ani primăria Chişinăului era altfel de bastion, proeuropean.


Actualizare. Frumoasă seară, deci putem fi şi un pic răutăcioşi: Donnarumma a câştigat EURO 2020, iar Maia Sandu a câştigat parlamentarele moldoveneşti. Acum italienii au de sărbătorit, iar moldovenii să se apuce de treabă. Ne-am mai apucat noi de treabă şi-n trecut, doar că ne-am împiedicat mereu de alianțe politice, intrigi partizane şi orgolii personale. De data aceasta, nu mai putem avea nici o scuză. PAS trebuie să aşeze ireversibil RM pe calea dezvoltării şi europenizării.
Dupa ce am votat impreuna cu familia, am avut o interventie matinala la Radio Europa Libera, pe care o puteti citi mai jos sau audia pe link:

Datele pe care le prezintă în regim live, Comisia Electorală Centrală, indică la ora 15:00 că în diaspora au votat deja peste 120.000 de cetățeni moldoveni, depășind astfel numărul total al participării diasporei la precedentele alegeri parlamentare, din 2019. Tudor Cojocariu locuiește cu familia de peste doi ani în Irlanda, la Dublin. Spune că deși oamenii s-au prezentat în număr mare la secțiile de votare, procesul a decurs rapid. În Irlanda, s-au deschis patru puncte de votare pentru alegători, tot atâtea cât la prezidențialele din toamna trecută, spune Tudor Cojocariu intervievat de Diana Răileanu.

Tudor Cojocariu: „Am votat în jur de ora 9.30 – 10, a durat foarte puțin, am votat împreună cu familia, cu mai muți prieteni.”

Au venit mulți, cum s-a și prevăzut, dar a mers mai repede de această dată

Europa Liberă: Spre deosebire de prezidențiale, cum a avut loc procesul acum, la anticipate?

Tudor Cojocariu: „Procesul este similar. Contază faptul că am beneficiat și de această dată de niște încăperi enorme, niște pavilioane expoziționale, am putea să spunem, un fel de Moldexpo, în care au fost amenajate secțiile, respectând toate normele sanitare în vigoare. A fost o organizare excelentă, ca și data trecută, jos pălăria pentru toată lumea care s-a implicat! Cozile au fost lungi, se poate vedea și din imagini, dar, în același timp, s-a mers foarte repede, adică a fost prevăzut fluxul de votanți care urmau să vină. Au venit mulți, cum s-a și prevăzut, dar a mers mai repede de această dată.”

Europa Liberă: Discutasem la alegerile prezidențiale și spuneai atunci că informațiile despre condițiile sanitare în care va avea loc scrutinul se schimbau de la sîptămână la săptămână. A fost similar acum sau puțin mai ușor, mai relaxat?

Tudor Cojocariu: „Data trecută a existat foarte multă agitație pentru că a fost o premieră și pentru noi, ca alegători, și pentru ambasadă, ca organizatori. Din acest motiv a fost foarte-foarte multă agitație în jurul subiectului, ceea ce a fost, poate, până la urmă în beneficiul participării active la vot, pentru că s-a vorbit foarte mult și toată lumea a flat când urmau să vină alegerile. De data asta s-a mers mai mult din inerție, din punctul meu de vedere. Ceea ce este un lucru bun din alt punct de vedere, respectiv, că n-au mai existat încurcături, neînțelegeri sau jumătăți de informații care ajungeau la anumiți alegători. A fost foarte clar locul, procedurile sunt aceleași, din start s-a știut, nu s-a schimbat nimic, ambasada a comunicat excelent de la bun început, totul a mers conform planului și fără surprize negative privind locația sau privind anumite norme noi sau vechi.”

Europa Liberă: Din observațiile tale, care a fost atmosfera între alegătorii care au votat și votează astăzi la Dublin, în Irlanda?

Tudor Cojocariu: „Ca de obicei, în diaspora atmosfera este una de sărbătoare, pentru că e un prilej de-a te întâlni cu mulți prieteni, cunoscuți, de-a te implica în viața socială și politică din R. Moldova, char și de la distanță. Pe lângă asta, e de remarcat modul în care a fost amenajat locul unde au avut loc alegerile, pavilionul a fost acoperit cu tricolor, cu muzică tradițională românească pe fundal. A fost foarte frumos, plăcut și am rămas și cu emoții pozitive după vot. Și în timpul votului a fost totul foarte frumos.”

Europa Liberă: Cum s-a văzut această campanie electorală din afara țării?

Tudor Cojocariu: „Sigur că noi de mult timp trăim online, urmărim online tot ce se întâmplă acolo, vorbim cu părinții, suntem prezenți cu spiritul și mintea în R.Moldova. Nu avem cum să evităm aceste lucruri, acest interes veșnic pe care probabil o să-l avem față de ceea ce se întâmplă acasă și, sigur, sunt lucruri care ne afectează și pe noi. Campania a fost, din punctul meu de vedere și al celor pe care-i cunosc, una foarte plină de mesaje confuze și neconvingătoare, în același timp, din partea multor actori politici din R.Moldova. Au fost foarte multe partide, foarte multe dezbateri electorale, pe care am putut să le vedem cu toții, să le urmărim și să ne facem propriile concluzii, acesta a fost un aspect bun.”

Europa Liberă: Și, spre final, ce speranțe îți legi tu, familia ta, de acest vot oferit astăzi?

Tudor Cojocariu: „Speranța mea e să putem spune după acest vot că Moldova mai are o șansă de a deveni un stat democratic veritabil, așezat pe calea dezvoltării în stil european, nu al subdezvoltării în stil eurasiatic, un stat în care se respectă drepturile omului, inclusiv drepturile salariale, pentru că vedem că există foarte mari probleme economice în R.Moldova. Respectiv, să fie un stat în care statul de drept să triumfe și corupții să întoarcă bunurile furate de la cetățeni.”

Sursa imagine: PAS FB

+ Muzica: Audioslave – Gasoline

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

One thought on “PAS trebuie să aşeze ireversibil RM pe calea dezvoltării şi europenizării

  • Neo-moldovenismul celor din PAS vor întări construcția Ribbentrop-Molotov denumită pompos: republica Moldova… Apropo, nici acum la sfârșitul lui 2021 „măreața țară” nu s-a smuls de C.S.I…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.