fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Politice

Noi pericole la orizontul alegerilor din toamnă

Recent au fost date publicității rezultatele unui nou sondaj de opinie publică, de data aceasta executat de compania CBS-AXA și comandat de ziarul Panorama. Dacă în privința companiei de cercetare nu putem spune că lucrurile sunt foarte clare, aceasta având o anumită credibilitate, atunci în privința comanditarului, situația este cu totul alta. Din acest motiv, mă miră superficialitatea de care au dat dovadă majoritatea instituțiilor de presă care au preluat rezultatele, fără a introduce o notă de subsol care să arate că sursa sondajului, adică cei care ”au numărat” răspunsurile, sunt o echipă de ruși anti-europeni, care-l promovează de mai mult timp pe omul-partid Renato Usatîi.

N-avem cum să ne așteptăm la soluții de la cei care provoacă probleme. Problemele, în acest caz, sunt ziarul Panorama, personajul Usatîi și uniunea eurasiatică, iar soluția ar fi trebuit să fie o imagine fidelă a realității, pe care CBS-AXA ar fi trebuit să o furnizeze publicului a cărui opinie a sondat-o. În calitate de sociolog, îmi rezerv dreptul de a fi sceptic în privința rezultatelor oricăror sondaje efectuate în R.Moldova. Când spun asta, mă gândesc la problemele pe care toate companiile de cercetare le au cu operatorii de teren, cu formularea întrebărilor, dar în primul rând cu neutralitatea axiologică (mai degrabă utopică) a comanditarilor cercetărilor. În RM, mulți sunt cei care fac sondaje, dar și mai mulți sunt cei care le comandă. De la ONG-uri naționale și organizații internaționale, până la instituții mass-media și partide, toată lumea manifestă o dorință acută de a stăpâni adevărul absolut și numai de ei știut. Dar dintre toate acestea, tocmai ziarul comanditar Panorama este cel mai puțin în măsură să pretindă de la noi credibilitate.

Revenind la personajul Usatîi, este adevărat că metodele sale de a se face cunoscut sunt suficient de populiste și lipsite de scrupule încât să reușească să se înconjoare de o armată de fanatici needucați care să-i dea nu doar votul, ci și o mână de ajutor dacă ar fi nevoie să-i dea cuiva dintre oponenții săi politici în cap (să tratăm această expresie drept o metaforă, pentru moment). Spun acest lucru cu tristețe, realizând câți moldoveni, indiferent de originea lor etnică, care se află în culmea sărăciei, au primit distracție și bani din partea acestui individ. Iar pentru că banii n-au miros, nu știu cui i-a păsat că acești bani nu sunt impozitați, au o origine incertă și că provin tot de acolo de unde provin și banii pentru criminalii ruși din estul Ucrainei.

Apreciind lucrurile din această perspectivă, putem fi siguri că partidele pro-europene au o mare problemă. Nici măcar nu contează că rezultatele sunt, cel mai probabil exagerate, iar fan-clubul lui Usatîi nu știe că partidul pe care mancurtul l-a preluat de la ”democratul și reformatorul” Andronic se numește Partidul Nostru (denumire care apare și în sondaj). Este clar, chiar și așa, că Usatîi are un mare potențial de creștere, dacă o va tot ține în petreceri, concerte și aruncat cu bani în stânga și-n dreapta, fără a fi verificat, conform atribuțiilor lor legale, de SIS, Inspectoratul Fiscal, poliție și nu numai. Altfel, dincolo de riscul ca puterea să fie preluată la toamnă de o coaliție putinistă formată din comuniști, usatiști și socialiști, se menține riscul și mai grav ca RM să rămână un teritoriu al nimănui, unde fiecare face ce vrea, iar banii murdari intră fără nici un fel de opreliști din partea statului.

Avem, totuși, și motive de optimism. Coaliția pro-europeană pare mai unită ca niciodată, reușind să se consolideze în jurul unui mesaj unic european, care este pe placul majorității moldovenilor. Chiar dacă uneori aparențele înșeală, trebuie să apreciem că membrii coaliției au învățat una dintre lecții. Pacea, prosperitatea și viziunea progresului trebuie să se regăsească printre mesajele însoțite de fapte ale partidelor pro-europene, fie acestea 3 sau 4. Comunicarea cu cetățenii, valorificarea resurselor europene și funcționalitatea statului de drept trebuie să devină prioritățile pro-europenilor. Altfel, nu doar ei, ci în primul rând noi, vom avea mari probleme începând cu toamna acestui an.

Vezi articol și aici: Timpul (ediția de vineri, 15 august), Unimedia

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.