Noi venim la vot de la sute de KM. Voi veniţi de la câteva sute de M? | Tudor Cojocariu

Noi venim la vot de la sute de KM. Voi veniţi de la câteva sute de M?

Unii au tot zis să lăsăm emoţiile la o parte, să fim calculaţi, să nu ridicăm în slăvi Alianţa şi să nu ne facem iluzii. Probabil că, tradus, îndemnul lor ar însemna „să nu ne pese de familiile noastre şi de prietenii de acasă care încă n-au plecat în afară; să criticăm Alianţa, respectiv să-i ajutăm pe comunişti; să nu sperăm şi să nu credem într-un viitor mai bun.”

Din fericire, numărul acestora este mult mai mic decât a celor care îşi dau seama cum funcţionează lucrurile într-o societate democratică, respectiv cei care sunt conştienţi de importanţa votului lor, ca instrument esenţial de exercitare a puterii cetăţeneşti. Se pare, totuşi, că numărul lor le-a fost suficient comuniştilor, pentru a-şi trece păpuşa roz cu iz de reformator fals, în turul II.

Cineva spunea că locuitorii suburbiilor au fost cei care le-au mai acordat respectivilor un răgaz de gândire, iar duminică urmează să vedem dacă respectivii vor călca pe aceeaşi greblă, din acelaşi instinct de tip sado-maso.

Acum o săptămână, alături de mai mulţi colegi de facultate/asociaţie, am lansat un apel către studenţii cetăţeni moldoveni din România, prin care-i îndemnam să meargă la vot la Chişinău, „cetatea de onoare” pe care ne-a rămas să o apărăm de străinii anti-europeni de la est. Iar în acest weekend urmează să ne deplasăm de la sute de km pentru a vota pentru viitorul european al oraşului nostru natal.

Cum să nu ne fie ciudă, în condiţiile astea, că alţi tineri de vârsta noastră nu vor să facă nişte paşi până la secţia de votare de lângă casă, pentru a profita de avantajele pe care le au, respectiv cel de a trăi într-o societate liberă, în care nimeni nu-ţi dă peste mână dacă votezi, dar şi cel de a nu fi nevoiţi să plece la studii sau la muncă în afară?

Prin urmare, duminică vom vedea cât de bine se pricep tinerii moldoveni la a profita de ceea ce au, respectiv la a-şi maximiza beneficiile prin propria lor contribuţie, respectiv la a se purta raţional.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.