Noua față veche a violențelor din 7 aprilie 2009 et passim | Tudor Cojocariu

Noua față veche a violențelor din 7 aprilie 2009 et passim

Orice mișcare, organizație, curent trebuie să genereze progres, dezvoltare și inovație, bazându-se pe competență, bun-simț, și bunăvoință. Toate inițiativele care încalcă aceste principii fundamentale nu merită să fie susținute.

Ipoteza a fost întărită și de documentarul transmis de către un anonim către mai multe media moldovenești. Din punctul meu de vedere, materialul video nu poate fi privit drept adevăr absolut, chiar  dacă este cel mai consistent documentar de până acum. Și nici concluziile pe care le furnizează nu sunt pe deplin raționale și oferă prilej de interpretare. Poate să fie considerat cu adevărat remarcabil, însă, datorită segmentelor de înșiruire logică și argumentată a unor certitudini.

Legând ipoteza de mai sus de conținutul documentarului, nu putem să ignorăm semnalul pe care-l atrage acesta cu privire la o serie de organizații obscure sau semi-obscure care sunt, pentru prima dată, puse în aceeași oală a promovării intereselor naționale rusești în detrimentul intereselor noastre naționale (atenție, naționale, nicidecum statale!). Respectiv, prin asocierea lor cu provocatorii de la 7  aprilie 2009, dar și prin declarațiile lui baghirov de la city fm, statul român e absolvit de orice vină, find prezentat drept victimă a propagandei comunisto-rusești. Așadar, pe de o parte, avem organizațiile declarate pro-românești Noii Golani, Mișcarea Național Creștină, Noua Dreaptă, Cenaclul de Atitudine și Gândire Românească, Mișcarea Legionară; de cealaltă parte avem organizațiile declarate filo-ruse Mișcarea Voievod, Asociația Moldova Mea, Partidul Social-Democrat, Patrioții Moldovei; mai avem și o asociație de factură occidentală, Think Moldova; dar și grupare anti-europeană, Asociația Creștină Maica Matroană.

Autorul/autorii documentarului își anunță spectatorii că toate aceste organizații sunt dirijate de aceleași forțe anti-democratice și anti-naționale de la Moscova. Cu alte cuvinte, obiectivele lor coincid, chiar dacă ambalajul este diferit.

Dacă le luăm pe rând, putem lua în calcul următoarele certitudini.

Noii Golani – grup informal care a luat ființă în urma protestului de la liceul Gh. Asachi din 2006, alături de alți 3 colegi am găurit noul frontispiciu pe care scria ”moldo-francez” în loc de ”româno-francez”. Grupul a organizat o multitudine de acțiuni stradale, a angrenat sute de tineri de bună credință, printre care m-am numărat și eu în faza inițială. În scurt timp, din cauza unor mecanisme ne-democratice de funcționare, dar și a unor acțiuni ilegale pe care insistau liderii grrupului să le facă, mare parte dintre susținătorii grupului au renunțat la respectiva formă de promovare agresivă a unor mesaje aparent adevărate și a unei hărți ciuntite a României Mari (sau Firești, cum ar fi mai potrivit). În prezent, ce a mai rămas din conducerea Noilor Golani de odinioară se află la cârma Acțiunii 2012, care funcționează tot în baza voluntariatului a sute de tineri de bună credință care nu cunosc mobilul real al grupului. Au reușit să imprime românismului și valorilor românești un profund caracter anti-democratic și anti-european, denaturând mesajele constructive ale diverșilor actori, fie statali, fie din zona de expertiză, fie politici.

Mișcarea Național-Creștină – obișnuiesc să marcheze momentelor-cheie din istoria națiunii românești, lucru binevenit, de altfel. Își păstrează, însă, identitatea membrilor și a susținătorilor ascunsă sub pseudonime care aruncă injurii și amenințări către cei care îndrăznesc să le conteste stilul sau metodele. Caracterul obscur ar putea fi îndreptățit în perioada comunistă, cu pretextul că ar risca persecuții politice. În prezent, însă, nu există nici un temei verosimil. Sunt anti-europeni, anti-occidentali și anti-americani. Prin urmare, dau în mod constant apă la moară F.Ruse și rușilor autohtoni.

Noua Dreaptă – constituie o filială a organizației cu aceeași denumire din România. Mesajele și ideile promovate de aceasta sunt anti-europene, anti-democratice. Promovează unionismul agresiv și fără respect față de alte persoane.

Cenaclul de Atitudine și Gândire Românească – este și acesta un grup reunit în jurul unor elemente fundamentaliste, anti-democratice, anti-europene și anti-americane. Pentru orice tip de argumentare, face recurs la dogmă, religie și biserică. Susținătorii acestui grup nu se simt că aparțin spațiului românesc modern, acuzând statul român că e occidentalizat și americanizat.

Mișcarea Legionară – grup care se revendică de la Mișcarea legionară a lui Zelea-Codreanu (Căpitanul) și Horia Sima. Și adepții săi sunt împotriva democrației, a occidentului, a UE și a SUA. Se pooziționează atât împotriva comuniștilor moldoveni, cât și împotriva partidelor pro-europene.

Mișcarea Voievod – grup de sportivi care practică un mix de arte marțiale. Liderul grupării nicolae pascaru se erijează în istoric, politolog, om de cultură, lider, ”om din popor”, tânăr cu perspectivă și potențial. În fapt, cu excepția respectivului lider, mișcarea nu există în spațiul public moldovenesc, sau cel puțin nu ca mișcare socio-culturală. Totuși, s-a remarcat anii trecuți prin instrumentalizarea campaniei șovine, anti-naționale și anti-occidentale, odată cu crearea siteului moldovenii.md.Campanialor a coincis cu cea a comunistului dodon, actualul lider al partidului inter-frontului rusesc de la începutul anilor 90, partidul socialist. Au fost investite resurse colosale în promovarea mesajelor xenofobe și anti-românești, timp în care sportivul din fruntea mișcării a ajuns să fie invitat constant al Publica Tv. În continuare este cap de afiș în materialele acestui post, spre stupoarea altor jurnaliști, lideri e opinie, politicieni și invitați.

Asociația Moldova Mea – a fost înființată de ucraineanul șovin care nu știe românește, fiodor ghelici. Și aceasta este o grupare care nu a propulsat decât un om în față, respectiv liderul acesteia. Mesajele și acțiunile lor sunt îndreptate împotriva alianței de la guvernare, precum și împotriva valorilor naționale ale cetățenilor moldoveni. Comportamentul liderului se înscrie în șablonul jirinovski, vadim tudor și șelin.

Partidul Social-Democrat – formațiune politică preluată de șovinul rus șelin, care își construiește întregul discurs în jurul anti-românismului, anti-europenismului, anti-americanismului. Este un proiect cu bătaie lungă și are scopul vădit de a compromite reformarea politicii moldovenești, prin ocuparea eșichierului social-democrației moderne europene. Acest lucru s-a văzut inclusiv în urma lansării la Chișinău a reprezentanței partidului social democrat din România.

Partidul Patrioții Moldovei – grupare  pretins politică ce și-a construit, mai mult decât orice altă formațiune, un discurs axat pe anti-românism și anti-R.Moldova ca atare. S-a remarcat prin acțiuni ilegale, anti-democratice și xenofobe. Nu are un corp constant de susținători, ci merge pe principiul ”închirierii” resurselor umane, participanții lor fiind obervați pe la manifestațiile ligii tineretului rus, psd și ale altor grupări obscure similare. Liderul lor, garbuz, se remarcă printr-o ignoranță și aroganță crase, mai mult decât alți lideri omologi velicoruși.

Think Modova – proiect al mai multor tineri profesioniști moldoveni și al nataliei morari. Inițiaiva a servit drept supapă pentru ultima pentru a cerceta îndeaproape mai mulți politicieni moldoveni, de a lega relații cu aceștia și de a le exploata ulterior. Contextul a fost unul favorabil, dată fiind tenta pro-occidentală și atrăgătoare a proiectului parazitat de rusoaică.

Asociația Creștină Maica Matroană – o organizație para-bisericească a Patriarhiei Ruse, având drept scop agitarea spiritelor populației și specularea tradițiilor ortodoxe ale acesteia în scopul presetării acestora către anti-europenism și anti-democrație. S-au remarcat în momente cruciale de pe parcursul dialogului RM-UE, militând împotriva aderării. Printre cele mai răsunătoare s-au numărat chestiunile drepturilor minorităților naționale, religioase și sexuale, fundamentale în dosarul aderării RM la UE.

N-aș vrea să se înțeleagă că cele prezentate în documentar sunt percepute de mine drept axiome. Sunt însă niște piste care pot și trebuie să fie exploatate de către toate instituțiile centrale ale statului, pentru că toate instutuțiile centrale ale statului au fost implicate în dezordinile și infracțiunile din 7 aprlie 2009 et passim, fiind un singur partid la guvernare. De asemenea, țin să precizez că nu sunt întru totul de acord cu acele concluzii, caracterizări și verdicte din documentar.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

One thought on “Noua față veche a violențelor din 7 aprilie 2009 et passim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.