fbpx

Opozitia proeuropeana trebuie sa se alieze, dar nu oricum

Odată cu Independența, ne-am pomenit și cu pluripartidismul. Adică un sistem care le-a permis moldovenilor să-și facă o puzderie de partide pentru a se simți speciali. Dar pentru că accesul la putere nu se face doar pentru cei care vor să se simtă speciali, moldovenii politicieni au fost nevoiți să-și mai potolească nevoile și să facă alianțe. Mai mult în prag de alegeri, ce-i drept, adică bazate pe oportunism electoral, nu pe ideologii. Acest lucru nu este neapărat bun, dar în mod sigur este normal, întrucât toată lumea e de acord că scopul unui partid este, printre altele, să ajungă la putere. Deja ce face cu acea putere ține de o altă discuție, pe care nu o vom purta aici.

Prin prisma acestui scop de a ajunge la putere trebuie citite și declarațiile politicienilor. De exemplu, cele ale PL, care și-a declarat disponibilitatea de a începe negocierile cu PAS, PPDA și PLDM în vederea formării unei alianțe pentru parlamentarele din februarie. Primul lucru care trebuie remarcat este că acest apel se adresează tuturor celor 3 partide care semnaseră anul trecut un protocol de colaborare, nu doar PAS și PPDA, care au anunțat lansarea unui bloc format din doar 2 partide, respectiv ACUM (PAS+PPDA, în continuarea mișcării de rezistență ACUM). Deși liberalii au făcut referire la decizia celor 2 partide de a forma un bloc electoral, apelul lor către PLDM inclusiv, denotă faptul că PL ar vrea să se poziționeze cât mai aproape de pozițiile PAS și PPDA, care, conform sondajelor, ar accede aproape sigur în parlament chiar și de unele singure. E de înțeles această intenție a liberalilor, având în vedere că ponderea lor, la fel ca a aliaților de odinioară de la PLDM, este undeva sub 2%. O altă explicație a gestului liberalilor ar fi că PLDM a adoptat recent un program unionist, la fel ca PL, votând împreună și introducerea limbii române în Constituție. Or taman pe PLDM-iști nu i-am putea suspecta de colaborare cu blocul unionist pe care ar urma să-l lanseze ”oamenii lui Plahotniuc” despre care au vorbit PL-iștii recent. 

Totuși, PL n-ar avea cum să ajungă la nivelul de încredere și ”sudură” dintre PAS și PPDA (poate și PLDM), având în vedere mușcăturile periodice pe care și le-au aplicat încă de la început reprezentanții acestor partide. Cu toate acestea, poziția PL este una mai degrabă constructivă și ar trebui să ne bucure. Ca să înțelegem de ce nu e distructivă, am putea să ne imaginăm ce ar fi presupus ca PL, un partid unionist și declarat anti PD/PSRM să atace în continuare singurul bloc electoral cu șanse de a se opune regimului. În primul rând, în procesul de stabilire a coaliției de guvernare, fiecare loc în Parlament contează. Respectiv, fiecare vot al fiecărui cetățean contează. Iar noi nu ne dorim ca aceste voturi să se risipească sau să ajungă la cine nu trebuie.

De aici și rațiunea răspunsului prompt al Maiei Sandu, probabil, care le-a reamintit tuturor că toți cei care vor să participe la alegeri alături de blocul ACUM vor trebui să treacă prin toate filtrele la care sunt supuși și membrii PAS/PPDA cu intenții de a candida pe liste sau pe colegii uninominale. Poziționarea PAS/PPDA poate presupune 2 posibilități. Prima este ca reprezentanții PL să-și lase acasă căciula de PL-iști și să participe individual sub egida blocului ACUM. Iar a doua este ca, în unele colegii unde reprezentanții PL ar avea șanse mai mari să câștige, blocul ACUM să-i susțină anume pe aceștia. Dar asta numai dacă asocierea blocului ACUM se va face cu oameni integri, competenți și determinați să facă față colimatorului regimului de dinainte și de după alegeri.

Nouă, în calitatea noastră de alegători, ar trebui să ne convină că beneficiem de o garanție în plus față de ”pseudo-garanția” promisiunilor electorale ale candidaților și, respectiv, am evita accederea la putere ”pe ușa ferită din spate” a unor viitori parlamentari. Acum nu ne rămâne decât să sperăm că toate partidele proeuropene de opoziție vor reuși să aibă suficient tact și înțelepciune pentru a negocia în baza unor calcule și estimări realiste, dar mai ales în interesul celor mai mulți dintre cetățeni.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.