Un miting trist, organizat de un partid si mai trist

Cum ar putea organiza un partid pe care l-ar vota câteva procente din populație un miting de care să nu-i fie rușine? Orice om rezonabil ar răspunde ”fiind la putere și utilizând metode perverse de constrângere”. Au circulat destule dovezi și mărturii privind tratamentul pe care l-au administrat poporului sclavii grupusculului din jurul lui Plahotniuc, numit generic Partidul ”Democrat” din Moldova. Aceștia i-au intimidat cu dosare pe unii, i-au amenințat cu disponibilizarea pe alții și i-au mințit pe ceilalți. Chiar dacă n-am fi văzut zeci de dovezi culese de presa independentă sau de oameni simpli cu smartphone-uri, lucrurile acestea s-au văzut foarte clar din comportamentul celor mai mulți dintre participanții la miting. Aceștia n-au prea aplaudat, n-au zâmbit, n-au scandat, ci doar au făcut act de prezență pentru a se proteja pe ei și pe familiile lor.

Odată cu acest freak show pus în scenă de zbirii ”democrați” la costum, toată lumea a putut vedea care-i atitudinea acestora față de concetățenii lor care nu fac parte din ”cooperativă”. Actualii lideri politici și anturajul lor ne văd ca pe niște zombie, incapabili de a-și depăși propria condiție de moment și de a gândi independent. Așa vor ei să ne vedem noi concetățenii, dar ei nu sunt așa. Și ei, la fel ca noi, pot să gândească și pot să acționeze în consecință. Este doar o chestiune de timp până când vocea lor va fi auzită. Spun asta privind sondajele de opinie publică, conform cărora PDM, dar mai ales liderul lor Plahotniuc, au un anti-rating excepțional de mic pentru ambițiile exagerate pe care le afișează cu fiecare ocazie. Să ai cca 30,000 de oameni în PMAN, cu toate abuzurile și forțările limitelor legale și ale bunului simț, trebuie privit ca un eșec răsunător. Ceea ce și este. Asta în condițiile în care ținta a fost de 100,000 (dacă ne bazăm pe numărul comunicat de Publika TV). Adică randament de 30% pentru ”cea mai puternică echipă din R.Moldova”. Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns că resursele irosite pentru mobilizarea forțată provin din buzunarele noastre.

Pe banii noștri, Plahotniuc, cu un trandafir roșu în piept și susținut de gașca de dubioși din spate, a blocat centrul Chișinăului pentru a ne comunica nouă, tuturor, dar și partenerilor externi, că RM n-are nevoie de cineva care să-i spună în ce direcție trebuie să meargă. Adică exact ceea ce a zis și Ilan Șor cu o zi înainte la Orhei: ”nu avem nevoie de credite din Europa”. Totuși, aghiotanții săi Candu, Diacov și Filip au vorbit cu entuziasm despre reușitele guvernării în vederea integrării europene (vezi punctul 5 al rezoluției adoptate de organizatori), nicidecum a celei eurasiatice sau unioniste. Ceea ce îl face pe șeful lor Plahotniuc să arate și mai ridicol; la fel de ridicol precum atunci când va încerca să se gudure din nou pe lângă donatorii europeni și americani pentru a plăti salariile, pensiile și subvențiile furate tot de ”cea mai puternică echipă din RM”. Această incoerență este cu atât mai jalnică, cu cât gașca PDM-ului plătește sume grase pentru un aparat întreg de consilieri/consultanți/experți locali și internaționali pentru a le scrie discursurile și pentru a le desena planuri cu bățul pe nisip. Probabil că numărul acestor indivizi a ajuns atât de mare încât nici ei între ei nu se mai înțeleg la regizarea acestei butaforii ieftine. ”Deficiențe de comunicare”, se vor justifica ei în fața patronului și vor continua să-i toace degeaba banii furați de la noi. În altă ordine de idei, între noi fie vorba, puteau fi și 200,000 de oameni în stradă, atât timp cât alte multe sute de mii sau milioane consideră că puterea actuală acționează în dauna majorității cetățenilor.

Situația este sumbră, așa cum bine o știam cu toții. Dar modul în care puterea a gestionat acest eveniment, respectiv reacția societății, ne dă și câteva semnale încurajatoare. Puterea nu poate scoate oameni în stradă decât prin abuz; nicidecum prin accesarea unor motivații intrinseci constructive. Presa aservită puterii nu reușește să livreze povești cu realmente credibile; până și Publika s-a chinuit, fără succes, să prezinte o atmosferă ”grandioasă” și oameni entuziasmați. Aceste câteva mii de oameni nu sunt neapărat votanți ai PDM-ului, ci din conta, e de așteptat că ei vor vota, în intimitatea cabinei de vot, pentru alții, în semn de protest pentru șantajul la care sunt supuși zi de zi în calitatea lor de bugetari, mici antreprenori sau asistați social.

+ muzică: AC/DC – Dog Eat Dog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.