fbpx

Președintele-pungă, un simbol al corupției moldave

Scena cu 2 inși aflați la putere fluturând o pungă prin fața (ne)președintelui e una simbol. Un președinte de partid aflat la putere, cotat cu cca 5% din simpatiile cetățenilor pe care-i conduce, îi aduce o pungă (cu bani, putem presupune) președintelui ales de majoritatea reprezentativă a acelor cetățeni. Sună a banc, doar că nu e. Mai mult decât atât, este o scenă-simbol și reprezentativă pentru politica moldavă și chiar pentru întreaga societate.

Este simbolică pentru noi întrucât puțini dintre noi și-ar imagina așa ceva posibil prin alte state. Fie și în politica acelor state, care comportă accente mizerabile peste tot. Oricât am încerca să ne ascundem, corupția trăiește și înflorește la toate nivelurile unei societăți sărace, slab-educate și blocată într-o veșnică tranziție de la ceva către altceva, care nu știm ce e, ”deși ar fi fost bine să fi știut”. De aceea, probabil că puțini dintre noi ne-am mirat când am văzut aceste imagini penibile, cu 3 protagoniști-vedete, imediat după expirarea ”stării de urgență”. Dar și după adresarea plină de patos a lui Candu către Dodon.

De ce-i vedem abia acum și astfel?

Ne-am fi așteptat ca amenințările grupării Candu către (ne)președintele Dodon să fie urmate de niște materiale video făcute pe ascuns, sau de niște documente ”secrete”, transmise de surse anonime către media afiliată fracțiunii ProMoldova. Totuși, prima rândunică a fost lansată de un deputat afiliat blocului ACUM. Asta l-a aruncat pe deputatul Iurie Reniță într-un malaxor din care el însuși nu pare dispus să iasă, întrucât evită să dezvăluie sursa fragmentului video. Toată lumea știe că sursa contează enorm, mai ales când discuțiile se poartă într-un registru al obscurității și chiar al promiscuității (vedeți cazul Filat-Shor-Plahotniuc). Dar acesta este stilul cu care se operează în politica moldovenească: maximizarea obscurității și cât mai mult loc de interpretare și speculă mediatică.

Și încă ceva important. Toată lumea s-a aruncat spre Dodon, care nici n-a negat veridicitatea materialului, ci doar a încercat să învelească putregaiul în miere. Dar puțini s-au întrebat acum un an, dar și acum, cine și de ce a plasat camera video taman acolo. Putem intui că (oamenii lui) Plahotniuc, pentru a-l compromite pe Dodon. Ceea ce i-a și reușit (din fericire și pe bună dreptate), întrucât popularitatea lui în general scade. Cel puțin conform acestui nou sondaj. Ceea ce ne-ar putea face să credem că abia acum, după 1 an de când Dodon i-a lăsat pe câțiva din gruparea PDM pe din afara politicii moldave, s-au copt premisele pentru care Dodon și PSRM (așa cum arată el acum) are sens să fie scoși pe tușă. Bineînțeles, prin fidelii lui Plahotniuc, Candu și Șor. Ceea ce încerc eu să transmit este că nu doar Dodon merită să piardă simpatii în urma acestei bătălii, ci și ProMoldova și PDM și PȘOR, care au destule păcate cât să le împrumute și celor 2 milioane de moldoveni rămași în republică.

Blocul ACUM tace și bine face

PAS și PPDA privesc, deocamdată, de pe margine acest incendiu și nu se grăbesc să-l stingă. Ba mai și toarnă gaz pe foc, în speranța scăderii oponenților săi în preferințele cetățenilor. La fel cum făceau de curând PSRM și PDM în timpul pe tema campaniei de la Hîncești, dar și a candidaturii opoziției la prezidențiale, când nu trecea zi în care membrii PAS și PPDA să se înțepe. Mai mult decât atât, PPDA, dar mai ales PAS, transmite cetățenilor că se preocupă de chestiunile cu adevărat importante pentru populație: criza cronică de sănătate, agravată de pandemia coronavirus; finanțarea europeană pentru care guvernul Chicu nu ridică un deget; dificultățile agricultorilor și ale celorlalte categorii lăsate de izbeliște de putere.

Puterea pierde progresiv simpatiile populației, iar cei care i-au votat odinioară îngroașă rândurile indecișilor. Ceea ce este bine. Iar bolovanul, odată pornit, ar trebui să fie lăsat să se rostogolească până când acesta va înceti. Când, din nou, acesta va trebui ghiontit de opoziție. Sau de reprezentanții puterii de ieri și de azi între ei. Gesturile extreme, în aceste situații, s-ar putea să facă mai mult rău decât bine opoziției.

Sursă imagine: Facebook

+Muzică: Liam Gallagher – Shockwave

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

3 thoughts on “Președintele-pungă, un simbol al corupției moldave

 • 22/05/2020 at 10:26 pm
  Permalink

  Nu este o noutate natura corupta pana-n maduva oaselor a lui Dodon. Oricum e clar ca buna ziua ca nu e vorba doar de institutia presedintiei, ci de intraga tara care este in kuliok! Traiaska tara kuliok-ulu!

  Reply
 • 05/06/2020 at 7:47 pm
  Permalink

  Seamănă a banc dar este și de plîns ))))

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.