R. Moldova: şapte ani de comunism

2001

Februarie

Fondul Monetar Internaţional suspendă creditarea RM în legătură cu schimbarea guvernului de la Chişinău. Astfel, a fost blocată finanţarea din exterior a RM.

Aprilie

Odată cu alegerea sa în funcţia de preşedinte, V. Voronin declanşează un atac masiv împotriva forţelor democratice naţionale, învinuindu-le de faptul că, în anii lor de guvernare, au distrus economia ţării şi au luptat împotriva statalităţii RM.

Septembrie

A suferit fiasco planul de izolare a Transnistriei prin înfiinţarea posturilor vamale comune cu Ucraina şi prin lichidarea zonei de contrabandă în regiune. Acţiunile stângace ale RM au condus la faptul că relaţiile cu Ucraina au devenit complicate.

Octombrie

Pe 2 octombrie, în discursul rostit la CEDO în procesul intentat de Mitropolia Basarabiei, Ion Morei a acuzat România de amestec în treburile interne ale RM şi o învinuieşte de „expansionism românesc”. l Liderul fracţiunii parlamentare a PCRM Victor Stepaniuc insistă asupra introducerii în şcoală a obiectului „Istoria Moldovei”, calificând cursul de „Istoria Românilor” drept „o diversiune împotriva conştiinţei etnice a moldovenilor”.

Noiembrie

Comuniştii pledează pentru revenirea la forma de proprietate colectivă în agricultură şi se pronunţă împotriva introducerii religiei în şcoală. l Este semnat Tratatul de bază moldo-rus, iar V. Voronin optează pentru folosirea egală a limbilor „moldovenească şi rusă” în republică.

Decembrie

CEDO a dat câştig de cauză Mitropoliei Basarabiei. l Printr-un ordin al ministrului Învăţământului Ilie Vancea, de la 1 ianuarie 2002 se introduce studierea obligatorie a limbii ruse în şcoală pentru clasele II-IX. l Fracţiunea PCRM a depus la Curtea Constituţională un proiect de lege privind acordarea statutului de cea de-a doua limbă de stat limbii ruse. l Parlamentul a adoptat noua lege cu privire la împărţirea administrativ-teritorială care prevedea lichidarea judeţelor şi trecerea la raioane.

2002

Ianuarie

Mii de persoane, între care studenţi şi elevi, au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) pentru a protesta împotriva intenţiilor guvernării comuniste de a reintroduce limba rusă ca limbă obligatorie de studiu în ciclul primar şi gimnazial.

Februarie

Şeful statului a apărut la TVM cu un apel în care chema oamenii să nu participe la manifestaţiile din PMAN, iar pe organizatorii protestelor i-a numit „provocatori” şi „terorişti politici”. l Guvernul aprobă introducerea în programele de studiu în instituţiile de învăţământ de toate nivelurile a cursului „Istoria Moldovei”, anulând „Istoria Românilor”. l Începe „răscoala de la Compania „Teleradio-Moldova” – 250 de angajaţi din personalul de creaţie au semnat o declaraţie de protest, citită în direct la „Mesager” de jurnalista Larisa Manole, în care se menţionează că „cenzura de tip sovietic a pus stăpânire pe „Teleradio-Moldova”.

Martie

În toiul protestelor-maraton din PMAN, la 21 martie, deputatul PPCD Vlad Cubreacov a dispărut, în împrejurări neclare, ceea ce a intensificat caracterul anticomunist al protestelor din PMAN. La 27 martie, conducerea PCRM i-a acuzat de dispariţia lui Cubreacov pe „regizorii din umbră şi executorii manifestaţiilor de la Chişinău”. La 25 mai, Cubreacov a apărut la fel de misterios cum a şi dispărut. Dispariţia rămâne şi astăzi un mister. l În perimetrul dintre preşedinţie şi parlament sunt instalate primele corturi din „Orăşelul libertăţii”. Protestele anticomuniste se transformă într-o acţiune non-stop. l CEDO respinge recursul guvernului de la Chişinău în cazul Mitropoliei Basarabiei şi îl obligă să o înregistreze în 30 de zile, achitându-i despăgubiri de 27 mii de euro.

Aprilie

Guvernul RM întrerupe negocierea Protocolului de colaborare cu România în domeniul învăţământului, prin care tinerii basarabeni aveau posibilitatea să-şi facă studiile în Ţară. Ulterior, guvernul român a acordat în mod unilateral burse pentru basarabeni.

Mai

După negocieri cu partidul de guvernământ şi în conformitate cu Rezoluţia APCE privind funcţionarea instituţiilor publice în RM, opoziţia a decis încetarea manifestaţiilor anticomuniste, începute la 9 ianuarie. l Rezoluţia APCE cere guvernării să instituie un moratoriu asupra problemelor ce ţin de limbă şi istorie.

Iunie

Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei a discutat situaţia administraţiei publice locale din RM, generată de hotărârile guvernului de a reveni la raioane. Concluzia e că în RM tranziţia merge înapoi şi democraţia e violată.

Iulie

Apare primul proiect de reglementare a conflictului transnistrean, elaborat de OSCE împreună cu Rusia şi Ucraina, care a fost remis autorităţilor RM şi administraţiei regimului de la Tiraspol. Opoziţia şi experţii critică proiectul care propunea, de fapt, federalizarea RM.

August

Sub pretextul unor defecţiuni de ordin tehnic, conducerea comunistă de la Chişinău a interzis retransmiterea pe teritoriul RM a postului public din România TVR. l Ziua Independenţei a fost transformată într-o mare beţie, prin autorizarea de a desfăşura pe PMAN „Festivalul berii”. l Sărbătoarea Limbii Române, 31 August, este ignorată cu desăvârşire de autorităţile centrale comuniste.

Octombrie

La iniţiativa lui Voronin, este instituit Festivalul Naţional al Vinului. Deşi autorităţile locale se opun, guvernarea comunistă organizează festivalul pe PMAN, un loc istoric, unde s-a declarat Independenţa RM şi trecerea la alfabetul latin.

Noiembrie

În şcoli a început distribuirea manualului „Istoria Moldovei”, în pofida împotrivirii profesorilor de istorie.

2003

Ianuarie

Preşedintele Voronin şi ÎPS Vladimir au chemat compatrioţii să contribuie „în măsura posibilităţilor pe care le au, la opera de salvare a Mănăstirii Căpriana”, care a devenit în scurt timp un loc de propagandă electorală.

Februarie

Executivul a adoptat un proiect de lege care prevede anularea celor 11 judeţe şi împărţirea – de fapt, fărâmiţarea – RM în 32 de raioane. Proiectul a adus prejudicii de sute de milioane de lei.

Martie

Vicepremierul Valerian Cristea şi omologul său rus, Valentina Matvienko, au semnat acordul moldo-rus de colaborare în domeniul învăţământului, care prevede înfiinţarea la Chişinău a unei universităţi moldo-ruse şi deschiderea unor filiale ale instituţiilor de învăţământ superior din Moscova. l Protocolul similar cu România nu a fost semnat nici până azi.

Aprilie

La monumentul lui Lenin, V. Voronin îi numeşte pe toţi primarii necomunişti „barbari”. l Pentru prima oară în istoria RM, Mitropolitul ÎPS Vladimir a mers la Ierusalim pentru a aduce Lumina Sfântă. Înalta faţă bisericească a fost însoţită şi de candidatul PCRM la funcţia de primar general al capitalei, Vasile Zgardan. l Ulterior, la ştirile instituţiilor media devotate Puterii au declarat că „focul sfânt a fost adus de la Ierusalim graţie dlui Vasile Zgardan”.

Noiembrie

Ministerul rus de Externe a propus Chişinăului un memorandum de reglementare a diferendului transnistrean, în care se stipulau principiile de bază ale organizării statale a viitoarei federaţii, care s-ar putea numi Republica Federativă Moldova. l Într-un interviu la TVM, V. Voronin a acuzat formaţiunile de opoziţie că practică „pedofilie politică”, antrenând în acţiunile lor elevi şi studenţi. Injuriile au venit după o noapte în care zeci de persoane au pichetat sediul preşedinţiei, protestând împotriva „planului Kozak”, protestele degenerând în altercaţii cu forţele de ordine.

Decembrie

Guvernul cere ca păscutul oilor, vacilor şi caprelor, precum şi comerţul cu amănuntul, să fie practicat numai în bază de patentă de întreprinzător. Cabinetul de miniştri a propus ca taxa lunară pentru păstorit în mun. Chişinău, Bălţi, Tighina şi Tiraspol să fie de 60 de lei, în alte oraşe – de 40 de lei, iar în sate – de 25 de lei.

2004

Februarie

CCA suspendă licenţele de emisie ale posturilor „Antena C” şi „Euro TV”. l Compania „DAAC-Hermes” acţionează TIMPUL în instanţa de judecată pentru articolul „Luxul în ţara sărăciei”, în care jurnalista Alina Anghel relata despre procurarea ilicită de către guvern a 42 de automobile „Skoda” pentru preşedinţii de raioane. Compania cere despăgubiri de 20 mln. lei şi 500 mii USD. În noiembrie 2007, CEDO dă dreptate Cotidianului TIMPUL şi jurnalistei Alina Anghel.

Martie

RM se situează pe ultimul loc în Europa după mărimea salariului mediu. l CSJ lasă în vigoare decizia Curţii de Apel prin care a fost declarată nevalabilă licenţa „MEGADAT.com”. Eduard Muşuc, preşedintele companiei, declară că Voronin personal este interesat în distrugerea acesteia şi anunţă că va apela la CEDO. l Legea cu privire la declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţilor demnitarilor, judecătorilor, procurorilor şi funcţionarilor publici, adoptată la insistenţa FMI, este modificată astfel ca demnitarii să nu mai fie obligaţi să-şi declare toată averea. l Jurnaliştii de la „Antena C” şi „Euro TV” intră în greva foamei.

Aprilie

Tarlev le ordonează tuturor funcţionarilor din guvern să sădească câte un copac şi anunţă că şi-a dat seama că guvernul nu are acoperiş de lemn, dar de beton. l Poliţia interzice, cu dubele şi pumnii, angajaţilor „MEGADAT.com” să-şi revendice drepturile printr-o acţiune de protest. l RM cumpără din Ucraina un monument de-al lui Lenin, cu 2 mln. de lei.

Iunie

După 12 ani de puşcărie la Tiraspol, Al. Leşco este eliberat. Nimeni dintre conducătorii statului nu vine să-l întâlnească. l După repetate ameninţări la telefon legate de investigaţiile sale, jurnalista Alina Anghel este atacată de doi tineri, fiind lovită cu o rangă în cap. TIMPUL îl acuză de această crimă pe însuşi preşedintele Voronin.

Iulie

La Leova, este deschisă o Staţiune tehnologică de maşini, cu sprijinul guvernului nipon. Prezent la deschidere, Tarlev declară evenimentul ca pe un merit al său. l Peste 35 de angajaţi ai TRM pichetează Casa Radio, solicitând demiterea lui Ilie Teleşcu. În replică, Teleşcu îi demite pe protestatari din funcţiile ocupate. Ei declară greva foamei şi protestele continuă până la finele anului. CEDO condamnă RM şi Rusia în „dosarul Ilaşcu”.

Septembrie

Vladimir Modârcă, şef al Departamentului arhitectură, Alexei Cebanenco, adjunct al Direcţiei funciare, Ion Paladi, ex-viceprimar al capitalei, sunt arestaţi, fiind învinuiţi de privatizarea ilicită a unui lot de pământ. Urecheanu califică arestul celor trei drept o răfuială politică.

Octombrie

Ambasadoarea SUA, Heather M. Hodges, explică absenţa investitorilor străini în RM prin faptul că „investitorii nu vor lăsa capital într-o ţară străină, dacă vor fi trataţi incorect sau dacă vor fi presaţi să dea mită”. l Începe primul recensământ naţional, ale cărui rezultate trezesc dubii, căci foarte mulţi cetăţeni nici n-au fost chestionaţi.

Noiembrie

Secretarul CMC, Vladimir Şarban, este arestat. Şarban face greva foamei timp de 16 zile. Politologii califică arestul lui Şarban ca pe o măsură de discreditare a primarului Urecheanu. l Primarul este acuzat şi de procurarea ilicită a 40 de ambulanţe, însă Grigore Gorea, ofiţer de urmărire penală la CCCEC, declară că acest caz este instrumentat şi că lui i s-a ordonat să-l aresteze pe Urecheanu. Gorea nu se supune şi mai târziu este arestat.

Decembrie

Preşedintele pleacă cu prietenii la vânătoare în Bulgaria. Serviciul de presă al preşedinţiei anunţă că a plecat într-o vizită de lucru. l Ion Muşuc, preşedintele PSD, declară că este ameninţat cu „eliminarea fizică”.

2005

Februarie

Un grup de ex-judecători a acuzat partidul de guvernământ de amestec în activitatea justiţiei. Ei au recunoscut că reprezentanţi ai conducerii de vârf le dădeau indicaţii verbale să adopte decizii favorabile Puterii şi le cereau mii de dolari drept plată pentru menţinerea sau avansarea în post l La indicaţia premierului Tarlev, Departamentul statistică şi sociologie nu mai face publice datele despre restanţele salariale în economia naţională.

Martie

Poliţia a împiedicat combatanţii din raioane să ajungă în PMAN pentru a comemora eroii căzuţi în războiul de pe Nistru.

Aprilie

Voronin devine, pentru a doua oară, preşedintele Republicii Moldova, prin votul PCRM, PPCD, PD şi PSL.

Mai

Prin votul fracţiunii comuniste şi pepecediste din Consiliul municipal Chişinău a fost lichidată Agenţia municipală de ştiri „Info-prim”.

Iulie

Guvernul Tarlev a întocmit un proiect de lege care prevede majorarea lefurilor primelor persoane în stat, precum şi fixarea unor indemnizaţii considerabile pentru acestea. l Guvernul a elaborat un proiect de hotărâre „Cu privire la măsurile de optimizare a infrastructurii sferei ştiinţei şi inovării”, conform căruia din 100 de instituţii academice vor rămâne doar 36. Lovitura de graţie a fost dată domeniului umanitar l Vladimir Molojen, ministru al Dezvoltării Informaţionale, a elaborat un proiect al „Legii cu privire la informaţie”, care lasă în competenţa conducătorilor instituţiilor publice să decidă asupra difuzării unei sau altei informaţii oficiale.

13 septembrie

Guvernul Tarlev a votat modificările la Legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice, care a pus în sarcina bugetelor locale restituirea averii şi recuperarea valorii acesteia. Dar bugetele locale nu dispun de aceste sume.

2006

Martie

Din 27 martie, Rusia a sistat importurile de vinuri din RM, ceea ce a provocat o adevărată blocadă economică pentru vinificatorii moldoveni. l Un lot de circa 54 mii de cărţi colectate pentru şcolile româneşti din Transnistria nu au ajuns acolo, pe motiv că autorităţile de la Chişinău au interzis acest lucru. l Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre cu privire la modificarea planului-cadru pentru învăţământul gimnazial şi liceal pentru anul de studii 2006-2007, care prevede reducerea cu o lecţie a numărului săptămânal de ore la limba şi literatura română.

Aprilie

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul Codului Audiovizualului. Elaborat de PCRM şi PPCD, proiectul a fost criticat aspru de societatea civilă, opoziţia parlamentară şi extraparlamentară. l Guvernanţii au introdus ca disciplină obligatorie cursul de „Istorie integrată”, ceea ce a provocat un val de proteste organizate de profesori, ONG-uri, partide politice de dreapta.

Mai

Ministrul Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Victor Ţvircun, a dispus schimbarea denumirii liceelor care au în nume cuvântul „româno-”. Liceenii de la „Gheorghe Asachi” au spart cu ciocane şi răngi de metal noul panou de pe frontispiciul instituţiei pe care scria „Liceul moldo-francez „Gheorghe Asachi”.

Iulie

„Gazprom” a majorat preţul la gazele livrate pentru RM – de la 110 la 160 USD pe mia de metri cubi. Este cel mai mare preţ printre statele CSI, care se apropie de nivelul Europei de Vest. l Edilii locali, în persoana primarului general interimar Veaceslav Iordan, au dispus scoaterea de pe rutele de pasageri din capitală a 41 de microbuze care, din cauza unor deficienţe, n-au trecut revizia tehnică. Mulţi şoferi s-au pomenit fără un loc de muncă.

August

În cadrul manifestărilor dedicate aşa-numitei eliberări a RM, organizate forţat de actuala conducere pentru a adumbri adevărata sărbătoare a moldovenilor – 15 ani de Independenţă – la Chişinău a fost inaugurat Complexul memorial „Eternitate”. l Guvernul a boicotat deschis Sărbătoarea naţională „Limba noastră”.

Septembrie

Eduard Muşuc, membru al Biroului Central al PSDM, a fost pus sub arest preventiv pe zece zile. Ulterior, CEDO va condamna RM pe acest caz.

2007

Ianuarie

Fracţiunile PPCD şi PCRM din Consiliul municipal Chişinău votează pentru vânzarea celor două posturi de radio şi TV municipale „Antena C” şi „Euro TV” sau, aşa cum s-a constatat ulterior, fiecare şi-a adjudecat câte o instituţie media. Principalele ambasade şi instituţiile internaţionale acreditate la Chişinău s-au aratat îngrijorate de situaţia mass-media din RM.

Martie

La iniţiativa deputaţilor V. Stepaniuc, Iu. Roşca şi Şt. Secăreanu, deputaţii comunişti şi pepecedişti au votat un proiect de modificare a Regulamentului parlamentului, prin care se sistează transmisiunile în direct a şedinţelor în plen la TV şi radioul naţional. l Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost transformată, de forţele de ordine din Chişinău, într-o zi a arestărilor. Au fost încărcaţi în dube şi duşi la Comisariatul de poliţie zeci de oameni care au comemorat Unirea de la 27 martie 1918. La poliţie au ajuns şi două echipe de jurnalişti TV.

Iulie

În prima apariţie publică la NIT de după înfrângerea pe care PCRM a suferit-o în alegerile locale, V. Voronin acuză partidele de opoziţie care s-au coalizat că ar fi făcut „lovitură de stat”. Şeful statului declară război tuturor cetăţenilor care „nu au votat cum trebuie”.

Septembrie

Consiliul Coordonator al Audiovizualului acordă reţeaua a doua de stat, cu acoperire naţională de aproape 95%, pe care era retransmis postul public românesc TVR 1, necunoscutei Companii „TLF M International”. Experţii susţin că în spatele companiei cu pricina stă actuala putere comunistă.

Octombrie

Trei delegaţii ale oraşelor din România, Bacău, Năvodari şi Târgu-Mureş, care veneau la Hramul Chişinăului, n-au fost lăsate să treacă graniţa moldovenească. Gestul vameşilor moldoveni a fost comentat pe larg de presa internaţională.

Noiembrie

Apare un amplu interviu acordat de preşedintele moldovean cotidianului românesc „Evenimentul Zilei”, în care Voronin declară că „România este ultimul imperiu al Europei”. l În cadrul unei şedinţe de partid la Bălţi, preşedintele „porunceşte” primarului comunist Vasili Panciuk să ia măsurile de rigoare pentru implementarea, de la 1 septembrie 2008, a obiectului de studiu „limba moldovenească” în toate instituţiile de învăţământ din oraş.

Decembrie

Deputaţii comunişti votează, în lectură finală, modificările la Legea cetăţeniei. Potrivit proiectului adoptat, funcţionarii publici obişnuiţi, dar şi cei de rang înalt, precum şi primarii sau preşedinţii consiliilor raionale aleşi recent, au un termen de şase luni pentru a decide ce păstrează – cetăţenia sau funcţia. l În cadrul conferinţei de presă de la sfârşit de an, şeful statului declară că este „preşedintele tuturor cetăţenilor RM”, dar că „nu este preşedintele românilor”.

2008

Ianuarie

Doi preoţi români, ce aparţin Mitropoliei Basarabiei, din satele Vadul lui Isac şi Lunga Nouă, Cahul, n-au fost lăsaţi să intre în RM de către vameşii moldoveni. Ulterior, o maică şi alţi doi preoţi români au fost obligaţi să părăsească RM. l În cadrul unei şedinţe a Serviciului de Informare şi Securitate (SIS), V. Voronin a dat indicaţii ca să contracareze finanţările ilicite ale partidelor politice şi mass-media, inclusiv din resurse din afara ţării. l Consiliul raional Ungheni a fost acţionat în judecată pentru că ar fi încălcat legislaţia atunci când a adoptat decizia cu privire la scoaterea sârmei ghimpate de pe Prut.

Februarie

Procuratura Generală a pornit urmărire penală contra jurnalistului Constantin Tănase. l CEDO a obligat RM să achite Companiei „Oferta Plus” o sumă-record de 2,5 mln. de euro. l Procuratura municipală i-a intentat primarului general Dorin Chirtoacă un dosar penal, act calificat de acesta ca abuz şi răfuială politică din partea Puterii.

sursa

 

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

One thought on “R. Moldova: şapte ani de comunism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.