“Altii aleg sa rabde, iar noi nu am mai putut sa rabdam si am facut ceea ce am facut.”

 

Inceputul lunii mai a fost marcat de protestele de la Liceul roman-francez “Gheorghe Asachi”. Ce s-a intamplat, de fapt? In timpul vacantei de Paste, frontispiciul liceului “Gheorghe Asachi” a fost modificat. Astfel, intorcandu-se din vacanta, elevii au descoperit ca deasupra intrarii in liceu nu mai era scris Liceul roman-francez “Gheorghe Asachi”, ci Liceul moldo-francez “Gheorghe Asachi”. Anume in perioada vacantei a fost operata aceasta schimbare de denumire a liceului, pentru a fi evitate protestele. Totusi, inlocuirea nu a trecut neobservata si a starnit nemultumirea elevilor, profesorilor si a parintilor elevilor din liceu.

 

Pe 5 mai, patru tineri, ce studiau in clasa a XII-ea, au decis sa revina la vechea denumire a liceului. Cei patru elevi, Tudor Cojocari, Sergiu Starcea, Andrei Dimitriu si Vitalie Zgarbur au dezlipit de pe frontispiciu particula din plastic

“moldo-“ inlocuind-o cu o bucata de hartie pe care scria “romano-“. Actiunea lor a fost incurajata si aplaudata de elevii si profesorii, ce se aflau in fata liceului.

 

Acest lucru a fost considerat de catre organele de drept “un act de huliganism” si o incalcare a legilor actuale. Autoritatile Republicii Moldova au decis anchetarea faptei. Cei patru tineri au fost chemati la Sectia de Politie a sectorului Centru pentru a fi anchetati. Tudor Cojocari a declarat in cadrul unei emisiuni difuzate de Antena C, ca de fapt, prima sa chestionare a avut loc la domiciliu, atunci spunandu-i-se ca este chestionat doar in calitate de martor. Politistii le-au luat elevilor amprentele digitale si le-au facut poze cu numar, asa cum se fac tuturor infractorilor. Dupa anchetare, autoritatile au decis intentarea unor dosare penale acestor tineri, invinuindu-i de huliganism.

 

Credem ca recenta vizita a Delegatiei Parlamentului European condusa de Marianne Mikko a schimbat soarta tinerilor, care nu stiau ce-i asteapta. In  cadrul unei conferinte de presa, Marianne Mikko a declarat ca a vizitat liceul “Gheorghe Asachi” si a abordat cazul baietilor in discutiile cu Ministrul Educatiei, Ministrul Afacerilor de Interne si Ministrul Justitiei.

 

In cadrul conferintei de presa de la finalul vizitei in Moldova Marianne Mikko a mentionat:

 

“Suntem bucurosi sa constatam ca viitorul acestor copii nu este amenintat. Consideram ca este un tratament incorect si inechitabil sa fie deschise dosare penale atat de usor acestor copii, sa fie pusi in randul unor criminali. Am spus acest lucru foarte clar si credem ca mesajul nostru a fost ascultat. La Ministerul de Interne ni s-a comunicat ca viitorul acestor tineri este curat ca si cristalul.”  In timp ce Victor Stepaniuc a considerat ca “deschiderea dosarelor penale este un lucru depasit. Cred ca cea mai corecta este ultima informatie care a venit de la MAI ca sunt niste dosare administrative. Copii au depasit varsta de 18 ani si desigur, ei trebuie sa raspunda. Azi, vice-ministrul Zubic ne-a confirmat ca incalcarea legislatiei in vigoare a avut loc, fara doar si poate, copii acestia nu pot sa nu fie pedepsiti.” 

 

Andrei Dimitriu auzind afirmatia dlui Stepaniuc in cadrul emisiunii de la Antena C a afirmat ca, de fapt, dosarele

penale au avut menirea de a-i intimida pe colegii lor de liceu, daca vor incerca sa lupte pentru drepturile lor in viitor. Avocatul care ii apara pe baieti sustine ca nu exista componentele infractiunii.

 

Un alt avocat cunoscut, Vitalie Nagacevschi, presedintele ONG-ului “Juristii pentru Drepturile Omului” a remarcat in legatura cu acest caz ca “aici nu poate fi vorba nici despre dosar penal, nici despre dosar administrativ. (…) De fapt, baietii si-au realizat dreptul constitutional la libera exprimare. (…) In cazul sanctionarii lor pe cale penala sau administrativa, lor li se deschide usa la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, unde vor obtine castig de cauza, iar Republica Moldova va fi penalizata.”

Paradoxal este ca frontispiciul a fost confectionat din banii parintilor elevilor liceului, care nici nu au fost anuntati ca acesta va fi modificat. Directorul liceului a spus ca schimbarea denumirii liceului a fost facuta dupa vizita Comisiei de Acreditare de la Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului, care a cerut administratiei sa revina la denumirea din statut. Liceul “Gheorghe Asachi” fusese numit moldo-francez printr-o hotarare de guvern din 26 decembrie 1990.

Pentru a fi evitate proteste ca cel de la Asachi, Guvernul a decis ca toate liceele mixte: romano-italian, romano-francez, romano-german sa fie numite licee teoretice.

 

Cei patru elevi au sustinut cu succes examenul de bacalaureat. Statul roman a fost receptiv la fapta tinerilor si spre deosebire de autoritatile Moldovei, le-a oferit patru burse si libertatea de a alege orice facultate din Romania. Tocmai in aceasta perioada i-am intalnit si le-am adresat cateva intrebari despre situatia lor actuala, despre viitor si despre importanta acelor evenimente pentru ei.

 

www.europa.md: Tudor ai absolvit Liceul, ai dat bacalaureatul, ce ai de gand sa faci acum? Vrei sa ramai in Moldova sau sa studiezi in afara?

 

Tudor: Vreau sa plec la Bucuresti, la Facultatea de Sociologie, Universitatea Bucuresti si cu timpul o sa vad, poate

ma voi angaja acolo.

 

www.europa.md: Din cate inteleg vrei sa pleci definitiv?

 

Tudor: Nu stiu, daca se mai schimba ceva in tara sau daca as putea eu sa contribui cumva sa se schimbe ceva in tara asta in care nu poti sa-ti exprimi liber parerea fara sa ai dosare penale, poate revin. In caz contrar, cred ca acolo o sa ma simt cel mai bine, o sa ma simt ca acasa.

 

www.europa.md: Acolo sigur nu o sa trebuiasca sa fie schimbate numele liceelor si nu va trebui sa protestati impotriva acestor lucruri.

 

Tudor: Da, acolo limba oficiala este romana si nu moldoveneasca cum e la noi. Eu consider ca limba asta nici nu exista, limba moldoveneasca este o inventie.

 

www.europa.md: Sergiu, tu ce ai de gand sa faci vrei sa ramai aici sau si tu ai de gand sa pleci?

 

Sergiu: Plec incolo, insa voi reveni inapoi, pentru ca aici este familia mea, aici m-am nascut, aici mi-i tara natala, sper sa se schimbe tot ceea ce se face acum, este o aberatie.

 

www.europa.md: Deci tu vrei totusi sa te intorci?

 

Sergiu: Da, adica nu. Ma stabilesc cu traiul acolo, in schimb vin aici sa ma odihnesc.

 

www.europa.md: La ce facultate vrei sa studiezi?

 

Sergiu: Facultatea de Drept, la Universitatea din Bucuresti.

 

www.europa.md: Vitalie, tu ce vrei sa faci? Vrei sa ramai aici in Moldova sa studiezi sau te gandesti si tu sa pleci ca si colegii tai?

 

Vitalie: Este clar ca nu mai raman. Daca plecam, plecam toti, sa fim uniti pana la capat.

 

www.europa.md: Ce ai vrea sa studiezi?

 

Vitalie: Vreau sa fiu student la Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul Academii de Studii Economice din Bucuresti.

 

www.europa.md: Cred ca este o facultate dupa absolvirea careia poti sa-ti gasesti mai usor un loc de munca. Andrei, vrei sa pleci si tu?

 

Andrei: Da, plec neaparat. Nu as vrea sa raman aici, deoarece situatia data mi-a creat multe probleme. Vreau sa studiez la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

 

www.europa.md: Aceatsa e o intrebare adresata tuturor. In general, decizia voastra de a pleca a fost afectata foarte mult de ceea ce s-a intamplat la Liceul “Gheorghe Asachi”?

 

Sergiu: Da, ne-a confirmat parerea. Ne-a determinat sa plecam. In orice caz este mai bine asa. Speram noi ca lucrurile se vor schimba.

 

www.europa.md

: Dar in general, vi se pare normal ca toti cei care au ceva de spus, sa plece?

Sergiu: Sigur ca nu este o situatie normala.

Tudor: Noi nu mai putem sa ramanem aici. Nu ca nu am vrea, pur si simplu nu putem. Aveam si noi o constiinta, avem si noi parerea noastra personala asa cum o au si ceilalti. Unii poate nu vor sa si-o exprime, altii nu pot. Altii aleg sa rabde, iar noi nu am mai putut sa rabdam si am facut ceea ce am facut.

 

www.europa.md: Inlaturarea particulei “moldo” din denumirea liceului a fost o hotarare de moment?

 

Tudor: A fost ceva spontan.

Sergiu: Da, a fost ceva spontan, deja ne-am saturat sa repetam acest cuvant.

 

www.europa.md: Problema principala pe care ati avut-o au fost aceste dosare penale. In general, ati mai fost hartuiti sau amenintati?

 

Sergiu: Parerea mea este ca nu au fost abuzuri. Au fost niste etichetari si felul in care se dobandeste o declaratie. Si asa fac si asta le este meseria. Asa fac ei cu oricine. As putea spune ca cu noi s-au comportat mai “moale”.

Adica, in general organele de politie s-au comportat frumos cu noi.

 

www.europa.md: Pai, asa trebuie sa se comporte.

 

Sergiu: Da, asa este normal.

 

Andrei: As vrea sa adaug aici ceva. Dupa ce am fost la politie m-am intalnit intr-o zi cu un reprezentant al organelor de politie, care m-a intrebat ce se mai aude cu dosarele noastre. I-am spus ca urmeaza sa fie clasate. Si la sfarsit, cand ne desparteam imi zice: “Uite cand mai vrei sa faci ceva, ia mai bine cartea si uite ce scrie in carte, daca se poate sau nu se poate.”

 

Tudor: Nu mi-a placut ca pe mine si un coleg de-al meu ne-au luat la politie, ne-au luat amprentele si ne-au fotografiat ca pe niste infractori, cu numar, cu tot. Nu suntem de acord si considerem ca este un abuz, ni s-au incalcat drepturile si ne-a fost atinsa demnitatea. Tara aceasta, care ar trebui sa fie democratica, numai democratica nu este. In fata politistilor nu ai dreptul la o parere. Ei nu te apara pe tine, ci te acuza.

 

www.europa.md: Va apara probabil un avocat?

 

Tudor: Da, tatal lui Sergiu.

 

www.europa.md: Uneori este greu sa gasesti un avocat.

 

Tudor: Nu am avut probleme in aceasta privinta. Am mai avut vreo trei-patru propuneri.

 

www.europa.md: Deci lumea s-a oferit sa va ajute? Multi?

 

Tudor: Da, multi, in afara de oamenii apropiati, care au fost alaturi de noi de la inceput pana la capat, au fost persoane pe care nu le cunoasteam, persoane straine, care s-au apropiat pur si simplu, si ne-au strans mana, ne-au felicitat pentru ceea ce am facut si ne-au spus sa nu cedam presiunilor. Ne-au incurajat.

 

www.europa.md: Mai am multe intrebari, dar stiu ca va grabiti sa ajungeti la liceu ca sa va luati diplomele.Va multumesc!

 

 Intre timp se pare ca dosarele penale intentate acestor tineri au fost clasate, iar tinerii nu mai sunt urmariti penal. Unul din baieti, Vitalie Zgarbur ne-a spus, ca cei patru invinuiti au primit fiecare cate o scrisoare in care erau informati ca dosarele lor penale urmeaza sa fie clasate si transformate in dosare administrative. Acest lucru inseamna ca autoritatile continua sa-i invinuiasca pe tineri de incalcarea unor legi.
 
Din pacate, acum Liceul “Gheorghe Asachi” nu mai are pe frontispiciu bucata de hartie pe care cei patru baieti au scris “romano-“, si in general, liceul a ramas fara nici un fel de frontispiciu.

 scris de Ion Marandici

 

 

 

 

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

4 thoughts on ““Altii aleg sa rabde, iar noi nu am mai putut sa rabdam si am facut ceea ce am facut.”

 • 30/05/2008 at 8:52 am
  Permalink

  Am niste intrebari, Tudore: spuneai ca politia s-a purtat frumos cu voi, de ce atunci v-ati fotografiat cu numere? Doar nu v-au impus, nu? Poate nu v-a ajuns curaj sa protestati?

  Reply
 • 30/05/2008 at 11:50 am
  Permalink

  Trebuie sa se faca diferenta dintre actiunile politiei si modul in care s-au purtat acestia cu noi, si ceea ce le-a fost impus de catre autoritati. Atitudinea politistilor a fost a unor “oameni mari fata de niste copii” (lucru normal, zic eu).
  Am fost fotografiati doar eu si Vitalie, iar Sergiu si Andrei nu au fost de gasit (halal politisti…, daca eram chiar infractori?). Nu am fost impusi. Atitudinea noastra a fost una de conformare in fata legii (acum depinde cum este aceasta aplicata). Sa nu uitam ca noi am protestat impotriva unui fapt – cel prin care ni s-a impus o ideea, un concept si o identitate false, dar nu impotriva statului si a instrumentelor acestuia. Astfel, am ales sa lasam institutiile care au putere de decizie sa actioneze in favoarea noastra, pentru a nu ne crea alte probleme in plus, ceea ce s-a si intamplat (vezi Guvernul roman, CEDO, etc.).
  Sper ca m-am facut inteles :-).

  Reply
 • 31/05/2008 at 7:26 pm
  Permalink

  Salutare Tudore!
  Iti scrie autorul interviului de mai sus :)) de fapt nici n-am observat cum au trecut doi ani de atunci :))

  multa bafta la studii:)) succes:)) am multe de facut, dar sper sa ne putem intalni odata si sa mai stam de vorba. In rest numai bine, liceul Asachi are un nou frontispiciu deja.

  Reply
 • 31/05/2008 at 7:54 pm
  Permalink

  Salut Ion!
  Ma bucur ca ai dat de mine prin cyberspace.
  Imi cer scuze ca am omis sa trec numele autorului, se vede ca eram prea somnoros (scriu noaptea de obicei).
  Imediat corectez :-).
  Tu pe unde esti acum?
  Hai ca te gasesc eu cumva ;-).
  Nu stiu daca ti-am mai spus, dar materialul acesta este cel mai bun dintre toate care au aparut cu povestea de la liceu. Multumim.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.