(reportaj)Ai cui sunt romanii din jurul Romaniei? Solutii, probleme, provocari | Tudor Cojocariu

(reportaj)Ai cui sunt romanii din jurul Romaniei? Solutii, probleme, provocari

Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala si Fundatia pentru Romania a organizat vineri dezbaterea publica deschisa presei, „Ai cui sunt romanii din jurul Romaniei? Solutii, probleme, provocari”.

Invitatii, au incercat sa raspunda la intrebarea din titlul evenimentului, oferind si solutii viabile. Dezbaterea a fost moderata de profesorul Ilie Badescu (Facultatea de Sociologie).

Profesorul parinte Radu Ilas a avut o interventie referitor la invatamantul din Nordul Bucovinei, in care limba romana a fost interzisa, iar scolile romanesti sunt intr-o stare mult mai proasta decat cele ucrainesti, astfel incat parintii copiilor romani sunt tentati sa isi dea copii la cele din urma.

La randul sau, Cristian Scarlat, directorul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, structura de stat, a facut o scurta trecere in agenda a cimitirelor inchinate Eroilor Romani edificate in Basarabia in ultimii cativa ani, de la primul cimitir de la Tiganca, pana la cel mai recent inaugurat, de la Micleuseni. „Ati venit sa ne increstinati”, au fost spusele care l-au impresionat cel mai mult pe dl. Scarlat, rostite de romanii din Basarabia la sfintirea cimitirului.

Tot dansul a tinut sa traga unele semnale de alarma asupra indiferentei si ostilitatii, chiar, autoritatilor ucrainesti de la Cernauti, asupra faptului ca in Transnistria nici nu mai exista ceva pentru a fi reconstruit, dat fiind ca peste cimitirele romanesti s-a trecut cu buldozere, dar si ca Rusia intentioneaza sa trimita misiuni speciale care sa supravegheze bunastarea cimitirelor ostasilor sovietici.

O clasificare interesanta a romanilor din afara Romaniei a facut Dorin Matei, afirmand ca acestia s-ar putea imparti in romani prin nastere, dar care nu au fost niciodata cetateni, romani care au ales sa plece dupa Revolutie si romani care si-au pierdut dreptul de  fi cetateni fara voia lor.

Cazul absolut scandalos referitor la europarlamentarul roman care a votat pentru minoritatea inventata „vlaha” a fost re-adus in discutie de catre Eugen Popescu, care a condamnat actiunile inconstiente ale oficialului care a votat in favoarea unui stat strain, repectiv cel sarb. Directorul FNRP a opinat ca toate structurile din statul roman, direct responsabile de soarta romanilor din afara statului, ar trebui restructurate dupa modele straine, precum cel polonez.

George Damian a atras atentia asupra ciudateniei ca nu se mai fac studii lingvistice si etno-folclorice asupra comunitatilor romanesti, or anume asemenea studii ar putea contribui la clarificarea discursului identitar romanesc. Cu toate acestea, chiar si acele putine studii care s-au facut nu sunt bagate in seama de catre factorii decidenti, dupa cum a argumentat profesorul Ilie Badescu.

Spre finalul intalnirii, basarabeanul Eugen Tomac s-a referit la atitudinea unor anumite persoane din structurile guvernamentale romane care nu manifesta nici un interes pentru actiunile studentilor basarabeni din Romania dintr-un motiv simplu, dar deosebit de cinic si anume pentru ca „basarabenii voteaza in proportie de 95% cu presedintele Traian Basescu”. Anormalitatile continua insa si prin diminuarea bugetului Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, parte a MAE, condus de liberalul Mihai Gheorghiu. Toate acestea au loc pe fondul lipsei unei strategii in privinta romanilor din afara granitelor.

La final, profesorul Ilie Badescu a lansat ideea crearii unui grup de lucru care sa intocmeasca situatii si care sa elaboreze o agenda cuprinzand activitati necesare pentru imbunatatirea situatiei romanilor din afara Romaniei.

 

Tudor Cojocaru

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

11 thoughts on “(reportaj)Ai cui sunt romanii din jurul Romaniei? Solutii, probleme, provocari

 • 01/11/2008 at 11:51 am
  Permalink

  tristul adevar … daca votau cu pnl sau psd pana acuma se faceau multe. sunt scarbit de fariseismul celor de la conducere

  Reply
 • 01/11/2008 at 2:03 pm
  Permalink

  Vorbesc, vorbesc si ….tot degeaba….
  Vorbaria multa – saracia omului….
  raspund eu la intrebarea din titlul conferintei:
  SUNT A LU NENEA…..

  Reply
 • 01/11/2008 at 7:49 pm
  Permalink

  Sergiu, persoanele vorbesc pentru a se dumiri ce e de facut in continuare. Fiecare intretine activitati importante in domenii diferite, iar la asemenea evenimente se traseaza linii si directii.
  LostSoul, presupun ca ai spus-o cu ironie.
  Oxana, problemele noastre nu doar sunt discutate, ci si rezolvate pe undeva. Foarte putin, insa.

  Reply
 • 01/11/2008 at 10:16 pm
  Permalink

  Crezi ca exista vreo legatura directa sau indirecta, cauzala, intre forumuri, intruniri, conferinte, workshopuri, consfatuiri de gen – si dezvoltarile ulterioare? Majoritatea evenimentelor sint facute pentru a mai bifa o activitate. De vreme ce interesele sint altele sau ale altora, orice s-ar discuta, realitatea va sta dupa interese.

  Reply
 • 02/11/2008 at 1:03 am
  Permalink

  gadjodillo, esti foarte hotarat afirmand acestea.
  ei, permite-mi sa nu fiu totusi de acord cu tine.

  Reply
 • 02/11/2008 at 7:41 am
  Permalink

  oho, sigur ca iti permit…
  imi exprimam o neagra indoiala, care, fireste, nu-mi convine. e drept, o exprimam cu multa hotarire. la feminin:)

  Reply
 • 02/11/2008 at 4:52 pm
  Permalink

  de cind “n-am mai intrat” pe la tine, Tudore 😉
  Sa-mi expun si eu opinia mea de muritor: si ca sa nu ma repet am sa-l citez pe gadjodillo “Majoritatea evenimentelor sint facute pentru a mai bifa o actvitate”, eu nu stiu ce se face in Romania, dar in Moldova nu sunt vizibele aceste “faceri” sau “cineva” ne inchide ochii, nu stiu… Si as mai vrea sa raspund la intrebarea din titlu: Românii sunt ai Nostri, noi ne apartinem, noi suntem stapinii pe NOI si pe nationalitatea noastra, o nationalitate care nu se limiteaza la pasapoartele lui Basescu sau Tariceanu sau Geoana sau Iliescu, etc.etc.etc.

  Reply
 • 04/11/2008 at 1:15 am
  Permalink

  Rog sa fiu, iertat, gadjodillo :-|.
  Sandu, bine ai revenit. De acord cu ultima parte a comentariului tau. Referitor la prima, insa, consider ca cineva a avut grija timp de 200 de ani sa ne provoace sila fata de orice fel de actiune civica si poltica. De asta si avem noi senzatia ca nu se poaet face nimic. Depinde de noi sa iesim din hibernare. Cate putin, lucrurile se schimba, cu ajutorul vestului, dar mai cu seama a romanilor plecati intr-acolo.
  M-a intrebat cineva ai cui sunt romanii… I-am raspuns ca ne avem unii pe ceilalti.

  Reply
 • 04/11/2008 at 8:27 am
  Permalink

  Cum asa “ne avem unii pe altii”. Esti cam pervers Tudore. 😀

  O sa mai treaca ceva timp pana cand oamenii vor constientiza ca pot sa schimbe societatea.

  Reply
 • 04/11/2008 at 12:16 pm
  Permalink

  Si dupa ce vor constientiza (peste 100-200 de ani!) ca pot, vor ramane surprinsi sa afle ca nu mai e nevoie de nici o schimbare…..
  Daca e sa schimbam, atunci sa schimbam la timp, altfel vorbim degeaba…….

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.