fbpx

(protest)Tineri acuzati de romanism risca 7 ani de inchisoare!

(modificat la 1.00, 13 iunie)

PROTESTCUM A FOST PROTESTUL CHISINAU/BUCURESTI– sambata, 14 iunie 2008, ora 10:00

Chisinau, Scuarul Arcului De Triumf

Toata lumea sa mearga la protest!

Toti cei care vor, pot, stiu si cred!

Ia-ti mouse-ul si arata-le cine esti!

Avem O Tara, UN Neam si UN Ideal.

Nu-i lasa sa ti le ia!

(modificat la 9:40, 13 iunie)

Din presa din 12 iunie 2008 : [Jurnal.TV] Unul dintre forumiştii anchetaţi de procuratură face declaraţii

VIDEO :

Radio :

Presa scrisă

Presa online, forumuri :

ONG-urile de media se arată îngrijorate de anchetarea tinerilor acuzaţi de instigare la răsturnarea prin violenţă a orânduirii constituţionale

Un portal de stiri organizeaza proteste fata de intimidarea de catre procuratura a forumistilotr din Republica Moldova

Declaratie in legatura cu anchetarea si ridicarea calculatoarelor unor tineri din Chisinau

Noi abuzuri ale procuraturii în R.Moldova

– (doc, video) În premieră, unimedia îţi prezintă comentariile care au nemulţumit guvernarea comunistă
Societatea civilă şi partidele politice iau atitudine faţă de intimidarea forumiştilor de către Procuratura municipală
Unimedia anunţă mobilizarea generală! Sâmbătă, 14 iunie, veniţi să ne cerem drepturile!
Vă invit să ne luăm mouse-urile şi să ne cerem drepturile!

…………………………………………………

11 iunie 2008 :

VIDEO :

Cativa tineri care plasau diferite comentarii pe mai multe forumuri si site-uri de internet au fost audiati astazi dimineata la Procuratura municipala.
Potrivit unei incheieri judecatoresti aparuta azi pe mai multe site-uri, tinerii sunt acuzati de “chemări publice la răsturnarea prin violenţă a orînduirii constituţionale şi lichidarea statalităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”. Ulterior procuratura a obtinut un mandat de perchezie pe numele unei persoane iar calculatorul acestuia a fost ridicat.

Invitatul Stirilor de la 22.00 este avocatul Vitalie Nagacevschi, presedintele organizatei Juristii pentru Drepturile Omului

Presa online :

 • Ultima oră! Procuratura municipală a sechestrat calculatoarele a câţiva tineri, care au plasat comentarii anti-comuniste pe forumurile din Republica Moldova, în cadrul unui dosar de urmărire penală

În decizia judecătăriei sect. Râşcani, emisă de judecătorul Gh. Morozan (a doua parte a documentului este aici) se menţionează că „urmărirea penală a început în perioada 2007 – 2008, un grup de persoane neidentificate, prin intermediul portalurilor forum.md, torrentsmd.com, desteptarea.info şi unimedia.md au lansat multiple chemări publice la răsturnarea prin violenţă a orânduirii constituţionale şi lichidarea statalităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, informează curaj.net

Mai mulţi tineri riscă o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare pentru că au publicat comentarii critice la adresa comuniştilor pe forumurile din Republica Moldova

sursa – Curaj.net

 

 

 

 

(modificat la 17:13, 12 iunie)

Comunicat al Partidului Liberal

(modificat la 14:43, 12 iunie)

Materiale de pe blogul Iulianei:    

Calculatorul meu inca sta la procuratura, motivul este: “nu a venit expertul, avem doar 2-3 experti” .

Mi l-au luat marti, la ora 14:30, ma asteptau acasa de vreo doua ore, eu eram atunci la examen.

mi-au promis ca intra doar sa se uite la el pentru 15 minute, apoi m-am trezit cu calculatorul sigilat si luat afara din casa mea.

cand am fost ieri la procuratura sa il iau, am mai vazut altele, stateau jos intr-un cabinet, toate sigilate inca, neatinse… deci ele toate pur si simplu stau acolo, confiscate.

in calculator am multe materiale necesare pentru examene. deci imi este riscata intrarea la facultate acuma.

vreau sa mentionez ca pe unimedia nici nu am profil, pe forum.md am vreo doua posturi doar si acelea cu nici un mesaj care ar da aluzie la caracterul meu sau gandirea mea, iar de pe torents doar descarc muzica si filme, deci acuzatiile care imi sint aduse nu au un temei.

pe langa asta, desteptarea este un domeniu international, deci nu are nici o legatura cu constitutia RM, iar organele internationale nu au solicitat intentarea unui dosar penal, nici macar o investigare. la fel nici un sait mentionat in INCHEIEREA ceea semnata de procurorul Burliuc, nu s-a plans. respectiv sedinta tinuta in secret, in 6 mai (daca nu gresesc) habar nu am pe baza a ce dovezi sau motive a avut loc…

presa este in picioare, pe multe site-uri se vorbeste despre asta. imediat cum apare ceva nou, va fi scandal mare. cei de peste Prut sunt rugati sa ne sustina si stiu ca o voi face, pentru ca acum e momentul.

Eu nu am fost audiata, i-am rugat sa ma lase pentru dupa examene, au zis ca vor face tot posibilul.

P.S am acces destul de rar la internet, asa ca postati prin comentarii aici linkuri catre stirile care mai apar, ca sa imi fie usor sa vad ce se intampla.

~vedeti in principiu noutati postate regulat pe blogul lui Tudor Cojocaru, in genere fiti atenti la blogul respectiv pentru ca are cel mai mare contact cu adevaratele intamplari.

(modificat la 17:29)  

Declarațiile unuia dintre tinerii cercetați:  

” Ieri, marți, la 12:35 după ce luase sfârșit în mod oficial examenul din centrul în care am fost repartizată (a fost la limba și literatura română), nu am plecat imediat acasă pentru că mai voiam să discut cu prietenii care încă nu ieșiseră. Atunci mi-au sunat părinții. M-au anunțat că trebuie să ajung urgent acasă, maxim într-o oră. Mă așteptau persoane de la Procuratură. Erau de 2 ore acolo. S-au prezentat ca fiind ”experți”, fără a se legitima. Inițial spuseseră că vor doar să-mi vadă computerul, pentru ca mai apoi, când au intrat în cameră, să se apuce de demontat. Au zis că îl vor lua pentru că nu își pot face treaba acolo, e prea complicat. Am stat așa cam o oră, după care m-au obligat să-l dau. Nu am avut ce face.

Acum (astăzi n.a.) am plecat așa, pe neașteptate. Procurorul ne-a chemat în biroul lui unde mai erau 3 calculatoare, deci 4 în total. Erau unul lângă celălalt, așezate pe un raft. La un moment dat  i-a sunat  expertul care i-a spus că nu poate accesa computerul. Mi-a zis că au în total 2-3 experți de la MAI care sunt prea ocupați. L-am întrebat când voi avea computerul, pentru că acolo este un document de peste 30 de pagini cu materiale pentru BAC, inclusiv formule selectate pe capitole. Eu am vineri examen la matematică. Mi-a răspuns că mă vor contacta. L-am rugat să îmi dea o dată exactă. A refuzat să-mi dea o dată exactă, în schimb mi-a spus: ”Tu nu vrei să ne dai computerul, deci să colaborezi, de ceam vrea noi să te ajutăm? Am întrebat ce s-a întâmplat cu tânărul care a fost audiat astăzi dimineața. ‘Nimic, doar l-am audiat, dar nu i-am dat computerul‘, a răspuns acesta. Eu am examene în perioada asta, mai exact marți (am avut ieri) și mai am vineri, în două zile, deci nu pot veni chiar oricând. A promis să facă ce poate pentru a mă chema în altă zi. Acum aștept. Este important să nu pierd examenele, iar în situația mea sunt și ceilalți tineri, care sunt, din câte știu eu, peste 12 la număr.

Trebuie să se știe că ei au avut o ședință secretă în data de 6 mai curent. Din câte se vede, aceștia iau decizii fără ca cineva să știe nimic și apar dintr-odată anunțându-ne că avem dosar penal…”

(modificat la 15:40)

Una dintre persoane este momentan în audiență la Procuratură. Angajații au așteptat experții care urmau să acceseze materialele de pe computerul confiscat ieri.

Aproximativ 12 copii și tineri din Republica Moldova riscă până la 7 ani de închisoare pentru că ”au instigat la dezbinarea statului RM și anexarea acestuia la România”.

Din câte vedeți, a recunoaște că ești român este considerat a fi infracțiune.

*Vedeți materiale comentate referitor la acest subiect și pe Unimedia, Curaj, RGNpress, Ziua, ProTV, DECApress, Ziare.com, Jurnal, RGNpress II, OSB, Ziua II

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

48 thoughts on “(protest)Tineri acuzati de romanism risca 7 ani de inchisoare!

 • 10/06/2008 at 10:58 pm
  Permalink

  mda, si se intreaba lumea de ce beau

  Reply
 • 11/06/2008 at 4:37 am
  Permalink

  Imbecilii!

  Vasazic sunt acuzati cei care sint pentru unirea cu Romania, dar de ceilalti nici un cuvant – cei care vor aderarea la UE, sau Rusia.

  Reply
 • 11/06/2008 at 5:44 am
  Permalink

  Ceea ce se intampla e absolut revoltator.Asemenea lucruri imi creaza un sentiment de frustrare si de ura profunda la adresa autoritatilor de peste Prut.
  Traiasca Romania Mare !

  Reply
 • 11/06/2008 at 6:54 am
  Permalink

  Numai voi, moldovenii sunteti vinovati. Suntem in mileniul 3 si nici pana azi n-ati reusit sa faceti o revolutie de catifea. Asta ma face sa ma gandesc ca multi dintre voi nu vor asta. Am avut in liceu multi colegi din Republica Moldova si n-a zis unu’ ca vrea ca Basarabia sa se uneasca cu patria mama. Toti spuneau ca mama lor e Rusia. Si erau niste copii de liceu. Mi-au si argumentat temeinic parerea lor. parintii i-au invatat asa. Deci aceia care vreti unirea cu noi ori sunteti prea putini, ori va este prea frica sa faceti cu adevarat ceva. Mi-e mila de ce se petrece peste Prut. Acolo inca mai e viu comunismul. Luati atitudine. Nu mai folositi internetul. Ca cineva de sus de acolo de la voi, are grija sa monitorizeze si ce scriu eu aici. Incepeti ceva pe care orala. Sunt sigur ca toata Romania e cu voi. Dumnezeu sa ne ajute ca intr-o zi sa ne unim si sa fiti si voi liberi!

  Reply
 • 11/06/2008 at 6:57 am
  Permalink

  Domnilor, am o rugaminte enorma. Sunt reporter special la un cotidian din Botosani. Am mai scris despre miscarea pro romanism din Moldova. M-ar interesa cum pot sa-i contactez pe tinerii despre care se face vorbire in aceasta Incheiere aberanta a Judecatoriei Rîscani. Vreau sa vorbesc cu ei sau cu rudele lor, sau cu prietenii lor. As avea nevoie si de fotografii de ale lor, ID de Messenger sau adrese de E-mail. Este foarte important sa scriu despre metodele comuniste de represiune din Chisinau, este important sa se ştie in Romania ce se intampla acolo. Pot fi contactat pe Messenger, ID: marian_morosan sau pe E-mail: [email protected]
  Pot fi citit – urmarit pe:
  http://justitiarul.weblog.ro
  http://reporterspecial.blogspot.com
  http://www.jurnaluldebotosani.ro

  Reply
 • 11/06/2008 at 7:10 am
  Permalink

  Problema se rezolvă mai degrabă pragmatic, decât cu indignare sterilă. Tinerii au cetăţenia română? Dacă nu, ia legătura cu ei să facă, urgent, cerere, explicând şi motivele. Totodată, continuă să mediatizezi istoria lor. Trebuie făcute sesizări şi la CEDO. Au acolo un avocat bun? Dacă nu, trebuie să le găsim de aici, din România. Doamne-ajută!

  Reply
 • 11/06/2008 at 7:14 am
  Permalink

  aşa este când eşti condus de comunişti nenorociţi şi stalinişti. ăstora nu le-a spus nimeni că blocul comunist nu mai există? la voi e nevoie de o revoluţie dacă vreţi să trăiţi. trebuie să scăpaţi de ăştia cât mai repede posibil, că altfel vă omoară sau plecaţi toţi din ţară.

  Reply
 • 11/06/2008 at 8:58 am
  Permalink

  păi cum aşa ei şi-au permis în RM să strige despre românism?… aiaiai …
  Cred că deja nici webul nu e un spaţiu unde ne putem exprima liber …. Să moară comuniştii, îcet să ardă!

  Reply
 • 11/06/2008 at 9:16 am
  Permalink

  Da, e grav. Grav de tot. oricum lingaii ce fac asta isi pun streangul la gat cu mana lor

  Reply
 • 11/06/2008 at 9:33 am
  Permalink

  Un scurt citat din aceasta Incheiere: “daca din probele acumulate s-au din materialele de investigatie operativa”. Se mai mira cineva?

  Reply
 • 11/06/2008 at 9:50 am
  Permalink

  DIn păcate aceste lucruri se înâmplă şi este strigător la cer. Româncă fiind, cu toată sinceritatea vă spun că basarabenii îmi sunt fraţi şi susţin alipirea. Şi suntem mulţi, chiar foarte mulţi care ne dorim asta.

  O să umplem puşcăriile de naţionalişti, iar pe strada se vor plimba liberi şi nestingheriţi pedofili şi criminali.

  Reply
 • 11/06/2008 at 10:56 am
  Permalink

  Trebuie facuti cu calm si fermitate niste pasi impotriva acestor bande bolsevice care au pus stapanire pe cateva judete din estul tarii (Basarabia), pentru a fi presedinte, prim-ministru, parlamentari etc., etc. Goana dupa putere si bani sunt singurele lor scopuri.
  Trebuie facute publice pe cat mai multe cai numele acestor tineri, in Romania si in Uniune Europeana.
  Ei trebuie sa ceara de urgenta cetatenia romana pentru a fi aparati.
  Trebuie sa se dezvolte o miscare mai ampla in interiorul Basarabiei impotriva acestor incalcari ale drepturilor omului prin racolarea a cat mai multor tineri.

  Reply
 • 11/06/2008 at 12:14 pm
  Permalink

  Lucrurile sunt mult mai complicate. Acolo, în Basarabia, aproape fiecare locuitor are în vine şi sânge velicorus ori malorus. Bunica mea era pe jumătate malorusă. Unii din familie vorbeau româneşte şi ruseşte la perfecţie. Când am scris odată pozitiv despre călugărul Kulaghin şi tangenţa lui cu fenomenul cultural Rugul Aprins, părintele Iustin Pârvu, supranumit Duhovnicul României, m –a certat fără cruţare! Trebuie să înţelegem că limba română nu are puterea sacrală a limbii ruse care provine din limba slavonică inventată de primul umanism bizantin. Eminescu a primit inspiraţia pentru Luceafărul citind cartea 1Enoh, adusă în Europa de iluminismul scoţian. Eminescu vroia să înveţe slavona veche pentru a citi şi cartea 2Enoh, ce exista doar în slavonică. Pentru aceste comentarii, părintele Iustin Pârvu m– a apostrofat dispreţuitor ca fiind: “comentator SF, filoslav/filorus”. Dacă noi, românii, nu vom depăşi starea ignară, basarabenii se vor teme de noi!

  Reply
 • 11/06/2008 at 1:52 pm
  Permalink

  da… e o aberatie in care traim zi de zi, an dupa an! Si pe zi ce trece e tot mai greu si mai greu pentru ca comunismu deja prinde radacini! Pamintu asta e impartit in doua tabere: una cunoscatoare de istorie, care stie ca tot singe romanesc ne curge prin vene iar cealalta rusificata din talpi pina la ceafa! Si lumea mai are tupeu sa ne numeasca “nationalisti inraiti”! ! ! Oameni care nici nu s-au obosit sa invete limba materna…care cica e “moldoveneasca” ! ! ! Si acum sa risti inchisoare pentru ca ai o parere??? Nu am cuvinte! Mi-e sila de situatia asta…

  Reply
 • 11/06/2008 at 2:33 pm
  Permalink

  Ceea ce nu se spune este ca tinerii au fost provocati pe forumuri de angajatii SIS. Ca autorii de comentarii care ii numeau pe romani: tigani, fascisti, rromania, care instigau la separatism in Romania in timpul crizei din Kosovo, care adresau injurii celor ce se declarau romani, nu cad sub incidenta legii care pomeneste de instigare la ura interetnica s.a.m.d.
  Timpul va dovedi ca a fost o peratiune SIS pusa la cale de comunisti, in scopul de a da un exemplu pentru toti cei ce se considera romani, pentru toti cei ce vorbesc de semaforul personal al familiei Voronin, de acapararea de bogatii nemasurate de catre comunisti, sa nu uitam ca Oleg are compania de telefonie mobila.
  Pentru ca cel mai mult de asta s-a discutat pe forum.

  Reply
 • 11/06/2008 at 5:04 pm
  Permalink

  Pentru tradatorii ca blogidiologic:
  Daca nu stii nu vorbi prostii. singele de roman curat sa pastrat in sate, in mediul rural, la tara. In decurs de 60 de ani de ocupatie sovietica, nu sa reusit amestecarea singelui cu cel slav in cest mediu. Sate de rusi nu sunt la noi in Basarabia. Aproape toti stau in mediul urban.

  Avea dreptate Blaga cind a spus ca vesnicia sa nascut la sat.

  Reply
 • 11/06/2008 at 6:17 pm
  Permalink

  …Ba cred că ştie ce vorbeşte! Această strategie, de a amesteca populaţia de baştină cu populaţia ocupantă, asupritoare, a mers foarte eficient şi în alte cazuri, vezi maghiarii din Transilvania, care mulţi din ei funcţionează cu extraordinară eficienţă ca un ghimpe în coastă şi în ziua de azi, nedînd nici un semn de oboseală! Aşa ne trebuie dacă ne amestecăm cu asupritorii ! Cum ar putea cineva să facă aşa ceva ? Aceia care o fac sunt nişte stricaţi şi sunt o ruşine pentru noi toţi! Unora li se rupe inima din piept când se gândesc la ţara lor care e tăiată în bucăţi de aceşti ticăloşi şi jefuită , şi nu ar face aşa ceva în vecii vecilor! Iar altora li se rupe de aşa ceva in paişpe! Pentru mine aceşti oameni sunt de nimic! Oameni înaintea cărora să ţi se facă scârbă! Eu nu mă ating prin magazine de produse din Ungaria şi nici de produse din Rusia! Mi s-ar face greaţă în timp ce aş mânca! Cum să înghit eu mâncarea din mâna unor asemenea oameni care fac nedreptăţi strigătoare către Domnul Dumnezeu faţă de poporul meu ? Cum să înghit eu mâncarea din mâna unor asemenea oameni care mi-au omorât neamul meu ca ei să ne poată jefui de ceea ce aveam! Atunci eu însumi m-aş face vinovat şi aş fi un blestemat! Domnul este “împotriva răpirilor nedrepte” ! Domnul este împotriva celor care-şi înmulţesc averea şi pământul prin tâlhărie, prin furt la drumul mare! Într-o zi le va veni vremea să plătească pentru răul pe care l-au făcut!

  Reply
 • 12/06/2008 at 3:37 am
  Permalink

  Nici o forta din lume nu poate opri vocea sangelui dacoromanesc de pretutindeni.
  Constiinta nationala este mai puternica decat rachetele intercontinentale sau imperiile lumii. Cu cat vor fi persecutiile mai grele cu atat constiinta nationala va fi mai curata si mai puternica. Desavarsirea revolutiei de unitate nationala va izbucni din inimile tinere si curajoase.
  Romania va renaste in Uniunea Europeana prin adevar, dreptate, munca si credinta!
  Ce e val, ca valul trece…
  Vreme trece, vreme vine…

  Mergem pana la capat!

  GS

  Reply
 • 12/06/2008 at 4:02 am
  Permalink

  Oare cretinii astia de comunisti nu realizeaza ca mai devreme sau mai tarziu vor pica de la putere? Nu-si dau seama ca, oricat ar incerca, nu pot rupe legatura de sange dintre romani si fratii din Basarabia?
  Cei de la securitate, care citesc aceste randuri (pentru ca observ ca monitorizeaza cu atentie INTERNET-ul in cautarea asaziselor “actiuni antistatale” – in fapt niste aberatii!), ar trebui sa se gandeasca foarte bine ca va veni vremea cand vor plati pentru toate aceste abuzuri! Nu se vor putea apara spunand ca au primit ordine, pentru ca nimeni nu va accepta vreo astfel de explicatie cand iti prigonesti propriul popor si-ti renegi originea nationala! Iar daca momentul reunificarii va avea loc mai putin mai tarziu, ar face bine sa se gandeasca la urmasii lor, care le vor supravietui si care, poate, vor avea de suferit datorita tialosiilor facute de ei…

  Reply
 • 12/06/2008 at 5:26 am
  Permalink

  “Daca nu stii nu vorbi prostii. singele de roman curat sa pastrat in sate, in mediul rural, la tara. In decurs de 60 de ani de ocupatie sovietica, nu sa reusit amestecarea singelui cu cel slav in cest mediu.”
  Învaţă mai bine gramatică românească, dragul meu neica nimeni, apoi vorbeşte cu mine! Toţi kulacii (chiaburii) au fost deportaţi în Siberia, iar „in mediul rural” din Basarabia rămaseră sărăntocii satelor, ocrotiţi de ocupantul sovietic! Aici, în Craiova, făceam intensă muncă de culturalizare şi divulgare ştiinţifică în Oltenia după principiile iluminismului scoţian, eu, urmaş de răzăş sorocean, cu acte doveditoare, nu ştiam de ce a salvat tata acele acte, iată că mi le cere acu’ un neobrăzat neica nimeni din respublika Moldova care uită ce ştiau românii din Basarabia înainte de şaizeci de ani, şi nu învăţă chiar nimic de la fascinanta intellighentsia rusă cu spirit din Lumières şi Aufklärung! Albert Einstein a criticat în două rânduri administrarea românească a Basarabiei, fără să ştie realmente despre ce vorbeşte. Exista în Basarabia o ‘intellighentsia albă’, ruşi cu licenţe şi doctorate luate în oraşe universitare din Rusia ţaristă, şi care după primul război mondial trăiau în Basarabia, cel mai adesea fără mijloace de subzistenţă. Guvernarea românească a Basarabiei a găsit o soluţie ingenioasă de continuare a educaţiei de calitate –nu cu “apostoli” din Vechiul Regat–, pentru copiii moldoveni care nu aveau decât patru clase, folosind drept profesori acea resursă intelectuală nepreţuită: ruşii albi cu doctorate bine documentate prin acte ţariste. Această instituţie pur românească din Basarabia combina gimnaziul, liceul, precum şi studiile universitare exact la nivelul minimalist cerut în anul 1999 de Uniunea Europeană. Comuniştii cominternişti din România instalaţi la conducerea ţării de tancurile sovietice, comunişti precum Valter Roman şi Tismeneţki (care ulterior şi – a schimbat numele în Tismăneanu, jignind memoria Sfîntului Nicodim de la Tismana), nu au mai recunoscut acele diplome universitare. A fost nevoie să vină Nicolae Ceauşescu la putere în România, pentru ca diplomele acelor şcoli complexe din Basarabia să fie recunoscute din nou, printre care şi diploma de studii superioare a tatălui meu. Tata îmi spunea că profesorii ruşi cu doctorate ţariste îi învăţau direct denumirile plantelor în Limba Latină, ce era lingua franca în Şcoala superioară de viticultură şi horticultura a Basarabiei ! Unul dintre acei absolvenţi, colegul tatei, devenea consultant în ampelografie pentru viticultorii din Napa Valley!

  Reply
 • 12/06/2008 at 7:34 am
  Permalink

  mama, greu tre sa fie la voi

  inca persecutia rusa isi psune cuvantul

  totusi nu inteleg de ce nu cereti mai mult sprijinul romanesc si european?

  Reply
 • 12/06/2008 at 7:48 am
  Permalink

  “lucrurile sunt mult mai complicate. Acolo, în Basarabia, aproape fiecare locuitor are în vine şi sânge velicorus ori malorus. Bunica mea era pe jumătate malorusă. Unii din familie vorbeau româneşte şi ruseşte la perfecţie. Când am scris odată pozitiv despre călugărul Kulaghin şi tangenţa lui cu fenomenul cultural Rugul Aprins, părintele Iustin Pârvu, supranumit Duhovnicul României, m –a certat fără cruţare! Trebuie să înţelegem că limba română nu are puterea sacrală a limbii ruse care provine din limba slavonică inventată de primul umanism bizantin”

  ce legatura are sangele cu romanismul ? cand i-a interesat vreodata pe rusi etnia,cultura si alte aspecte ale popoarelor ocupate de catre ei ? (nu este o comparatie,noi nu am invadat alte popoare ) cand pui problema amestecului sangelui intr-un fel legitimezi politica de opresiune (deportari,inchisoare,executii,demolari,s.a.m.d) tu la recensamantul din 2002 ce te-ai declarat? roman sau rus?

  limba rusa are o putere SACRALA ?!?!?! asta e o aberatie cu iz de propaganda sovietica…

  romana se trage din limba vorbita de daci + ceva influente (in mii de ani mai apar si influente).nu ne-au latinizat africanii si alte natii ocupate de romani (legionarii stationati in dacia ocupata vreo 170 de ani erau din provincii si numai latina nu o vorbeau intre ei cum nu vorbesc ungurii din transilvania romana ) …

  Reply
 • 12/06/2008 at 8:08 am
  Permalink

  Cursul istoriei nu poate fi oprit. Poate, doar intarziat.
  Intr-o zi Romania se va uni cu Romania de Est.

  Reply
 • 12/06/2008 at 1:19 pm
  Permalink

  O mare, mare si foarte mare aberatie..dupa ce scapati de acuzatii datzi in judecat..mergeti chiar si pana la Curtea europeana daca e nevoie ca o sa castigati..
  capul sus si sa nu va lasati calcati in picioare, de catre acesti tirani si comunisti dictatori..
  multa bafta si tot respectul din partea unui frate de peste prut

  Cornel.

  Cu stima,

  Reply
 • 12/06/2008 at 2:42 pm
  Permalink

  Fratilor clipa victoriei nu este departe ceea ce trebuie sa se intample se va intampla!Fratii in veci vor fi frati!Asta nu poate fi schimbat de bolsevicul de la putere!Traiasca Romania mare in veci AMIN!Legiunea va ssutine!TLC mess andreiiy

  Reply
 • 12/06/2008 at 3:57 pm
  Permalink

  Blogideologic, mi se pare mie sau in atitudinea ta sunt urme de condescendenta?
  Intr-adevar, chiaburii au fost executati sau trimisi in Siberia, dar asta s-a intamplat in toate statele care au ramas in spatele Cortinei de Fier. Ceea ce nu inseamna ca romanii (sau cehii, sau polonezii ) au incetat sa existe si sa se manifeste romaneste. Dimpotriva,unii dintre ei s-au intors din Siberia si in 1990 au agatat in poarta tricolorul romanesc. Oamenii acestia mai traiesc si acum prin satele basarabene si spun “noi suntem din vita de romani”. Asa cum fac si acesti tineri carora li s-a incalcat unul din drepturile fundamentale ale omului : acela la libera exprimare.
  Revenind, cum ziceai ca iti justifici atitudinea condescendenta? Si lamuraste-ma , te rog, intr-o privinta: carei ideologii ii faci apologia? Cred ca nu am facut greseli gramaticale, asa ca astept un raspuns.

  Reply
 • 12/06/2008 at 5:56 pm
  Permalink

  Hai sa te calmez un pic.
  Nu am nimic cu bunica ta. Si in general nu am nimic cu oameni de treaba indiferent de etnie.

  Dar totusi numai aberatii scrii. Generatia de astazi de rusi de la noi nu cunosc si nici nu vor sa invete romana. Dar tu zici ca generatiile precedente ne invatau copiii de clasa 4. Cum puteau ei sa ne invete daca nu stiau nici o boaba de romana? Pai daca o faceau in rusa, si inca de la 10 ani, apoi noi toti am fi vorbit rusa acum. Te inteleg. Ti sa spus o parte de adevar, si tu ai reconstituit eronat cealalta parte.
  In rusa se preda la Facultati/Colegii. Adica in institutiile de invatamint superior/semi, care desigur se aflau in mediul urban. In mediul rural insa unica sursa de rusificare majora a fost radioul si televizorul. Proces care din pacate continua si acuma.

  Reply
 • 12/06/2008 at 10:41 pm
  Permalink

  Acum fratilor! Distrugeti Moldova si alipiti-o la Romania!
  Acum, acum e Momentul, la arme! (Ne vedem la Caru’ cu bere)

  Jezz, daca ar sti autoritatile din Moldova ca acum scrie un copil de 11 ani, ar veni sa-l aresteze?

  Reply
 • 13/06/2008 at 5:11 am
  Permalink

  Mitul “apostolilor de limba română” care veneau din Vechiul Regat să predea la şcolile din Basarabia este fals. Trebuie să folosim mereu exemplul fiducial în analiza comparativă. Ştia vreunul dintre acei învăţători Limba Română la nivelul textelor lui Paul Zarifopol, fiu spiritual al lui Ion Luca Caragiale? Învăţătorul din Vechiul Regat trimis în Basarabia nu era mai mult decât un ţăran alfabetizat, –de multe ori impertinent–, ce căuta un mijloc de căpătuială. Ce a putut aduce acesta, exceptând infatuarea nemăsurată şi fără temei, în Basarabia, şi mai ales, ce a învăţat el de la intelighentsia ‚gărzilor albe’ din Basarabia? Abia în momentul realizării unui schimb cultural putem vorbi despre calitate intelectuală, bazată pe structuralism şi gramatică generativă. Au existat pedagogi ruşi care au practicat această artă intelectuală subtilă. Revoluţia bolşevică i-a prins, ori adus, în Basarabia. Au învăţat limba română, mijloc de salvare pentru ei, pornind de la gramatica generală, obiectul de studiu având aceeaşi structură ideatică şi pe ruseşte, şi pe româneşte. Unchiul meu, învăţător şi director de şcoală în Basarabia, îmi povestea că întotdeauna în cancelarie, când acelui pedagog rus i se cerea să îşi expună opinia, începea frazarea cu: “Să admitem, să presupunem…”. Aceasta, mă lămurea unchiul, era traducerea ad litteram a formulei ceremonioase ruseşti practicate în arta conversaţiei dinainte de epoca bolşevică: “Dopustim, polojim…” A trecut în revistă noţiuni de aritmetică şi de geometrie elementară într-o sistematizare sui-generis indusă de rusul care desena triunghiuri, dreptunghiuri şi cercuri pe hârtie, ori scria cifre înlănţuite în operaţii de aritmetică, şi îi cerea toate expresiile şi propoziţiile echivalente în Limba Română. Când eram copil, acel unchi român învăţător mi-a verificat cunoştinţele cerându-mi să răspund la toate întrebările pe care le ridica pedagogul rus. Indirect, am fost influenţat de întrebările intelligentsiei ruse din Basarabia ce învăţa româneşte după revoluţia bolşevică. De la acel unchi am mai învăţat jocul adverbial în frazări. El poate că l -a învăţat de la intelectualii ruşi, refugiaţi la noi după 1918. În ce măsură va fi fost influenţat Dimitrie Cuclin (1885-1978) de convorbirile cu unchiul său, colonel ţarist în Belaia Gvardia, apoi refugiat la Ismail, unde se născuse ?

  În 1944, au trecut Prutul majoritatea neamurilor mele care nu erau prizonieri de război sau deportaţi în Siberia. Mai târziu, învăţătorul, unchiul meu, a fost forţat în România să devină profesor de limba rusă! A folosit experienţa acelui pedagog rus care preda într-o şcoală românească din Basarabia, punând un accent extraordinar pe gramatica generală. “Dacă rusul preda gramatica generală, de ce nu aş preda şi eu gramatică generală?”, se scuza el pentru faptul că nu spunea copiilor români decât cinci cuvinte ruseşti într-o zi întreagă de predare a “limbii ruse”!

  Reply
 • 13/06/2008 at 5:15 am
  Permalink

  Un unchi prin alianţă, preot ortodox român care studiase teologia între cele două războaie mondiale, comparând cărţile de dogmatică şi filosofie pe ruseşte şi pe româneşte, constata mereu că exemplul fiducial al reprezentării ontologice era pe ruseşte. O parte din explicaţie se ascunde şi în faptul că, –principatele române fiind ocupate de fanarioţi–, textele latineşti scolastice ale lui Dimitrie Cantemir au fost traduse mai întâi şi mai înainte în limba rusă, unde au stimulat acea profuziune, literalmente uluitoare, a reprezentărilor ontologice pe ruseşte. De altminteri rolul jucat de fiul lui Dimitrie Cantemir, scriitorul şi diplomatul Antioh Cantemir, în dezvoltarea reprezentărilor ontologice ruseşti, este unanim recunoscut de către istoricii literaturii de limba rusă.

  Reply
 • 13/06/2008 at 5:45 am
  Permalink

  Patriarhatul apocaliptic de Moscova
  Am citit recent pe blogul Proortodoxia, articolul “cercetatorii-au-dovedit-ca-bolile-pot-fi-vindecate-cu-ajutorul-rugaciunii”, care face mult prea frecvent referire la minuni petrecute în bisericile pravoslavnicilor. Cu tot respectul cuvenit, îndrăznesc să spun că noi, ortodocşii români, nu trebuie să dăm totdeauna mult credit celor spuse în bisericile ruseşti care sunt închinate partriarhiei de Moscova. Pentru că în felul acesta negăm indirect drepturile noastre legitime româneşti, în primul rând acela de a fi moştenitori ai sintagmei–sigiliu Nova Roma*, sintagmă afirmată de conciliul de la Constantinopol din anul Domnului 381. Lucrările acelui conciliu, realmente un think tank dacă spunem lucrurilor folosind termenii cei mai moderni, au fost supervizate de Sfîntul Ierarh Grigore Teologul (ori Bogoslovul, dar această denumire este folosită abia după inventarea limbii artificiale şi sacre chemată slavonica de către sfinţii cărturari bizantini Fotie, care aşeză principiile gramaticale, apoi fraţii Chiril şi Metodiu, care implementară acele principii ale umanismului bizantin). Partriarhia de Moscova, să nu uităm, pur şi simplu a furat ** de la noi sintagma–sigiliu Nova Roma. Motivele de putere pur politică, la început numai peste Rusii, apoi peste întreaga lume, au fost evidente. Să amintesc unele fapte vechi, în primul rând apocriful lui Filofei. Scrisoarea călugărului Filofei din Pskov adresată Marelui Cneaz Vassili al III- lea (1479 – 1533), fiul Sofiei (ori Zoe -Sofia, fiica lui Toma Paleologul, frate al lui Constantin al XI -lea Paleologul, ultimul împărat la Constantinopol, un Vassili al III- lea care la 1510 cucerea oraşul Pskov, creează mitul că Rusia moscovită preia drepturile Paleologilor. Filofei “precizează” şi semnificaţiile Rusiilor unite: “Două Rome au căzut. Cea de a treia Romă s-a ridicat acum.” Scrisoarea este de fapt un text apocrif! Pentru noi contează în mod absolut această această subliniere. Dar mai contează, în sens relativ, starea de spirit în Rusii care ducea la crearea acelui document apocrif, mărturisind pentru starea ignară a călugărului generic Filofei. În anul Domnului 1589, este foarte surprins de această stare de spirit ignară şi agresivă, –acum este tot la fel!–, patriarhul Ieremia al II-lea de la Constantinopol, care călătorea în Rusii pentru a colecta ajutoare. Clerul rus profită. Îi cere imediat să recunoască o biserică autocefală la Moscova, capitală pe care să o declare “Cea de a treia Romă”. La început, marele teolog şi cărturar Ieremia al II-lea rezistă la aceste presiuni lipsite de elementară civilitate. El ştia mult mai multe decât ruşii pravoslavnici. Anume că epitetul “a treia Romă” avea o semnificaţie apocaliptică! Dar muscalii pravoslavnici insistă în ignoranţă, fără să realizeze că vor chema Apocalipsa bolşevică peste ei. Grecul Ieremia al II-lea cedează aparent, însă redactează un document conţinând de fapt numai venin prin recunoaşterea patriarhului Iov la Moscova – “a treia Romă”. Abia prinţul nostru Dimitrie Cantemir îl lămureşte în 1721 pe imperatorul Petru cel Mare despre adevărata semnificaţie din actul scris de patriarhul grec Ieremia al II-lea de la Constantinopol la anul 1589. Incontestabil, Petru cel Mare detesta prostia, şi desfinţează imediat prin ukaz patriarhatul apocaliptic de Moscova. Stalin reînfiinţează în anul 1941, nu prin ukaz publicat ci în mod tacit***, patriarhatul apocaliptic de Moscova. Ortodocşii români nu trebuie să acorde credibilitate patriarhatului apocaliptic de Moscova. Iar pentru că a fost investit cu funcţia de locţiitor al catedrei episcopale din Cezareea Cappadociei, unde a predicat pe vremuri Sfîntul Ierarh Vasile cel Mare, – teolog şi filosof, un geniu mai mare decât Albert Einstein–, patriarhul BOR este îndreptăţit să vorbească şi pentru pravoslavnicii ruşi.
  *Denumirea Nova Roma se atribuie oraşului Constantinopol. Dar ea nu a fost dată de Constantin cel Mare, fondatorul oraşului la anul Domnului 330 şi el însuşi decedat la anul Domnului 337, ci de conciliul bisericesc din 381 AD, care a funcţionat ca un grup de reflecţie (think tank) din Romania Orientală.
  ** În acel grup de reflecţie, conciliul bisericesc din anul Domnului 381 AD, chiar se gîndea extrem de intens asupra unei situaţii de criză din Balcani. Astfel, la anul Domnului 378 muriseră în bătălia de la Adrianopole “ultimii romani autentici” din Balcani alături de împăratul Valens. Dar imperiul roman trebuia menţinut, aşa gîndea şi Sfîntul Ierarh Vasile cel Mare, care murea la anul Domnului 379 (vezi şi lucrarea lui G.F. Reilly, Imperium and Sacerdotium According to St. Basil the Great. Washington, DC, 1945). Colegul său la facultatea de filosofie din Atena, Sfîntul Ierarh Grigore Teologul, îndeamnă conciliul din 381AD să lucreze pentru salvarea imperiului roman. Aşa apare sintagma – sigiliu Nova Roma chiar la acel conciliu. Să interpretăm prin analogie semnificaţia sintagmei. Dacă Roma adevărată era în Latium, atunci Nova Roma se găsea în Novum Latium. Această sintagmă – sigiliu Nova Roma era de fapt recunoaşterea fenomenului ‘socii’- alizării traco – daco- moesilor şi ilirilor din Balcani (vezi şi denumirea Romanaţi, ca teritoriu şi populaţie). Moscova expansivă nu a îngăduit niciodată menţinerea unui Novum Latium în spaţiul carpato– danubiano – pontic. După ce Suvorov trece Bugul, începea rusificarea masivă şi forţată a populaţiei majoritare româneşti locuitoare a teritoriului dintre Bug şi Nistru. De altminteri oştenii suedezi care l– au însoţit pe regele Carol al XII în anul 1709 în campania militară pe istmul baltico– pontic vor mărturisi că atunci populaţia majoritară între Bug şi Nistru era românească. În arhivele din Stockholm se păstrează acele documente doveditoare ale drepturilor noastre istorice asupra teritoriului dintre Nistru şi Bug. Nu întâmplător mareşalul Antonescu ţinea să negocieze armistiţiul cu URSS tocmai la Stockholm, şi sub medierea diplomaţilor suedezi, care ştiau ce documente se află în arhivele lor, după cum, bineînţeles, ştiau şi sovieticii. Dar copii bine autentificate ale acelor documente se păstrează de asemenea în cancelariile din Londra şi Washington DC. Astfel, Winston Churchill, despre care– i greu să bănuim că era simpatizant al mareşalului Antonescu, scrie în memoriile sale pentru care a primit premiul Nobel la Stockholm, că anglo –americanii recunoşteau drepturile istorice ale românilor pînă la rîul Bug. Deci, în acord cu textul lui Winston Churchill, marea greşeală a lui Antonescu nu a fost trecerea Prutului, nici măcar trecerea Nistrului, ci trecerea Bugului!
  ***pentru mobilizarea energiilor ruşilor pravoslavnici în lupta contra “ocupanţilor fascişti”.

  Reply
 • 13/06/2008 at 5:56 am
  Permalink

  Condescendenţă am faţă de românii ce spun ţării lor: „românika”
  Nu ştiu de ce unii batjocoresc România şi îi spun românika. România are o istorie care începe la Anul Domnului 381 cu sintagma-sigiliu Nova Roma. Care presupunea implicit existenţa unui Novum Latium în peninsula balcanică, format prin ‘socii’—alizarea traco-daco-moesilor şi ilirilor. La anul 378, istoricii spun, muriseră ultimii romani autentici din Balcani în bătălia de la Adrianopole. Moarte şi naştere. Recunoaşteţi binomul? Este o deconstrucţie: tensiune a memoriei, a fidelităţii, a păstrării tradiţiei, şi în aceleaşi timp a noutăţii absolute şi a rupturii. Istoricii occidentali caută de la acel moment din Romania Orientală patronat de Sfinţii Ierarhi cappadocieni începutul unei civilizaţii a excelenţei. Cassiodor scria despre ‘socii’—alizarea traco-daco-moesilor şi ilirilor într-o carte pierdută. Iordanes, un got civilizat, avusese trei zile acces la cartea lui Cassiodor. Transfigurează acea informaţie într-o carte despre ‘socii’—alizarea goţilor. Ştim acum că Zero-ul nu a fost inventat de indieni, nici de arabi, ci de un călugăr scit din Romania Orientală pe nume Dionisie cel Mic. Singura lui biografie credibilă a fost scrisă de Cassiodor. Contra Reforma are succes pentru ca îşi întoarce privirea înspre civilizaţia excelenţei din Romania Orientală, vezi liturghia Tridentină bazată pe Vulgata scrisă de călugărul ilir Ieronim animat de predicile Sfîntului Ierarh Grigore Teologul (Bogoslovul) pe care îl ascultase în anul 381 vorbind la Constantinopol. Tot Contra Reforma creează conceptul politic Romania Neoacquistica. Pohta lui Mihai Viteazul care unifica principatele este integrată acestui concept.

  Reply
 • 13/06/2008 at 7:14 am
  Permalink

  Transnistria şi Odessa
  Dacă vorbim despre provincia Transnistria, trebuie să vorbim şi despre capitala ei, Odessa, pe care văd că “rusul-paparus” (am citat dintr-o poezie populară a răzeşilor de la Nistru) Igor Smirnov nu o revendică. De ce ? Pentru că Igor Smirnov este rus sadea, care ştie prea bine că Ucraina este tot Rusia, adică (mala) RUSIA, Ucraina de facto nu există ca stat, există numai de jure, prin politica faptului împlinit prin forţă şi prin ÎNCĂLCAREA DREPTULUI POPOARELOR, ÎN SPEŢĂ A POPORULUI ROMAN, de la care statul Ucraina, o alcătuire de comă, menţinută doar prin ‘politica toporului la brîu’, a furat sudul Basarabiei şi nordul Bucovinei. Dar vorbim aici despre Transnistria. Unii dintre tinerii popi militari români din Transnistria au insuflat în slujbele lor o propagandă antislavă/antirusă/antisemită feroce, pentru care România plăteşte acum despăgubiri de 1 milion (more or less) de euro pe zi! Câţi dintre români ştiu aceasta! Câţi dintre români ştiu că primarului Craiovei, aflat pe vremuri în vizită la Odessa, i-au plăcut troleibuzele Odessei, şi le-a cerut administraţiei româneşti, pentru a fi instalate la Craiova. Ceea ce s-a şi întâmplat, troleibuzele Odessei fiind instalate pe traseul Gara- Parcul Romanescu! Dar pot să jur ca acel primar al Craiovei nu a fost prezent şi la opera din Odessa, făcută de aceiaşi arhitecţi care au făcut şi teatrul din Iaşi, pentru a vedea spectacolul Lacul lebedelor, cu una dintre cele mai bune distribuţii care au existat vreodată în lume pentru Lacul lebedelor! Mai mult de jumătate din sală era plină de soldaţi şi ofiţeri români, care de fapt erau liceeni sau normalişti TTR-işti, precum şi învăţători şi profesori români aflaţi sub uniformă!

  Reply
 • 08/07/2008 at 10:42 pm
  Permalink

  Cum credeţi că am putea să vă ajutăm noi?
  Scrieţi-mi, vă rog…
  Camelia Csiki

  Reply
 • 08/07/2008 at 11:11 pm
  Permalink

  Multumim frumos, doamna Csiki, pentru bunele intentii.
  Momentan insa, nu e nimeni in stare sa faca ceva, decat UE si structurile corespunzatoare.
  Voi face tot posibilul sa monitorizez situatia.
  Cu bine,

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.