fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Politice

“Pisarii” rusilor din Transnistria, speriati de Unire

Astazi, Romanian Global News a preluat un articol al agentiei Deutsche Welle prin Unimedia, in care pagina electronica a germanilor reflecta spusele comentatorului transnistrean Aleksandr Galin referitor la eventualele schimbari geopolitice din zona.

Avand in vedere ca NATO se apropie din ce in ce mai mult, UE devine din ce in ce mai interesata de investitii in RM (atat in economie, in sectorul civil cat si in politicienii declarati pro-europeni ), eventuala revenire a teritoriului basarabean in corpul firesc al Romaniei. Toate bune, insa problema cea mare a ajuns sa fie “poporul transnistrean”. Autorul comenteaza pe marginea unei eventuale alaturari a acestuia de cel romanesc, cu tot cu rusi, ucrainieni si alte natiuni ne-romane. Desigur, sunt vizati si “moldovenii”, cei care “nu sunt romani” si constituie aproximativ o treime din cei 650.000 de locuitori (conform datelor oferite de site-ul NATO). Din spusele ziaristului, transnistrenii ar trebui sa fie de-a dreptul infricosati de perspectiva alaturarii la statul roman, respectiv la UE. Aparent, bunastarea economica, drepturile fundamentale ale omului si o viata mai demna pentru fiecare indiferent de nationalitatea acestuia sunt lucruri pe care merita sa le eviti. Probabil ca pentru el debitarea unor asemenea absurditati constituie o ocupatie bine-remunerata si ca acesta, intr-adevar nu are nevoie de UE (dat fiind si mentalitatea sa de babuin). Dar cum ramane cu ceilalti care traiesc la limita saraciei si sunt instrainati de propriile rude si prieteni?

Analistului nu i-a scapat din vizor nici noua generatie de basarabeni, crescuta in afara conceptiilor comuniste intr-un spirit total opus acestora din urma. El isi exprima ingrijorarea fata de “romanizarea accentuata a RM” si de pericolul numit “Romania”. Fireste, acesta s-a facut a uita de marea parte a clasei politice aservite Rusiei, de dependenta economica a RM fata de aceeasi Rusie si de influenta mass-mediei (rusesti desigur), in special in mediul rural.

Consider ca acest material este alarmant, dar in aceeasi masura imbucurator. Cotropitorii par a-si face griji. Totusi, nu ma pot declara foarte optimist dat fiind ca nu este exclusa urmatoarea varianta: Rusia  le face publicitate fortelor pro-rusesti din RM care au imbracat haina democratiei, pentru ca mai tarziu acestia, “liberali” pana in fundul sufletului, sa continue sa tina subordonata economia si poltica RM aceluiasi suveran.

Situatia este oarecum similara cu cea din Romania anilor ’90, cand dictatorul Ceausescu a fost inlaturat de la putere din cauza filonului comunisto-nationalist (lucru mai rar-intalnit, cel putin la nivel ideologic) si inlocuit cu “Iliescu-KGB” (vorba grupurilor civice din Romania). Doar ca la noi e si mai grav, Voronin numai nationalist  nu poate fi numit, iar romanii basarabeni au fost sub ocupatie ruseasca timp de 200 de ani, un termen mult prea indelungat pentru a putea face analogie cu vreo alta parte a lumii.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.