fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Cazul Liceului "Gh.Asachi" din 2006

Semnaturi de sustinere a liceenilor romani din Basarabia

15 mai 2006

URMARESC CU DURERE in suflet evenimentele ce se desfasoara la Liceul “Gheorghe Asachi” din Chisinau, si-mi vin in memorie zilele de grea cumpana din vara anului 2004, atunci cind a fost devastat Liceul “Lucian Blaga” din Tiraspol, si alte scoli romanesti din Transnistria. Mii de copii ramasi in mijlocul drumului, care plingeau de durere. Nenumarati profesori care erau alaturi de noi, doar ei au fost singurii care ne sustineau si ne aparau drepturile.

Am fost nevoiti, impreuna cu cei maturi, sa participam la mitinguri de protest, sa pichetam ambasada Rusiei la Chisinau. Adica peste tot se declara despre “drepturile copiilor…”. Oare poate fi vorba de drepturi daca copiii sunt calcati in picioare? Cine sunt acei care ne apara drepturile?

Am auzit ca peste hotare copiii sunt protejati, au drepturi si sunt aparati de lege. La noi, “legea” este pentru a pedepsi copiii care-si apara drepturile. Oare acesta e lege? Oare noi traim intr-o tara libera daca copii nu au drepturi, nu au dreptul la exprimarea libera? De ce zic asa? Am avut si eu ocazia sa fiu impreuna cu cei maturi in birou la dl. Stepaniuc, si atunci cind am vrut sa-i recit o poezie “Voi ati vazut cum pling copii la Tiraspol”, dinsul mi-a reprosat ca a auzit poezia la miting….A fost un gest urat din partea unui om matur in fata unui copil care sufera.

 

Dragi prieteni Tudor Cojocaru, Vitalie Zgarbur, Sergiu Starcea, Andrei Dimitriu, sa stiti ca nu veti fi aparati de nimeni. Cererile noastre depuse la CEDO mai stau si azi la Chisinau stocate pe undeva prin birouri; sunt prea putini cei pe care ii intereseaza soarta noastra, de multe ori promit dar nu fac nimic. Iar de catre organele de drept ale tarii la fel nu veti fi protejati. Trebuie sa fim uniti si sa declaram celor care ne conduc tara ca nu trebuie sa ne incalce drepturile.

Noi suntem copii si stim sa ne aparam singuri daca ei nu stiu sa o faca. Daca toti cei din jur tac, atunci cind sunt acuzati niste copii, eu chem toti copiii romani si cei de alte nationalitati pentru a sustine prietenii nostri care sunt acum acuzati pe nedrept. Va chem pe toti sa scriem scrisori de protest si sa adunam semnaturi in sustinerea copiilor de la Liceul “Gheorghe Asachi” din Chisinau. Noi suntem copii si legea nu are nici un drept sa lupte cu noi.

Stimati conducatori ai tarii!

Copiii, odata ce au venit pe lume, trebuie educati, hraniti, ajutati, dar nu arestati! Tineti pieptul sus, dragii nostri prieteni. Noi, copiii din Tiraspol, ce ne aflam in inima separatismului rus, am trecut si trecem prin multe incercari, dar nimeni nu ne-a speriat
si dezbinat. Suntem alaturi de voi. Daca va fi necesar vom iesi in strada, fara cei maturi, pentru a declara protest celor care nu au grija de noi.

STIM BINE CINE SUNTEM SI DE UNDE NE VIN RADACINILE. SA FITI MEREU CU CAPUL SUS
Elena Padurean, Liceul “Lucian Blaga”, Tiraspol

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.