fbpx

“Ungureanu, stii ceva – “light Romanian” e limba ta!”

12-06-2006

“Exista momente cand vorbele trebuie sa se transforme in fapte, exista momente cand solidaritatea trebuie sa imbrace o forma practica… Acum este unul dintre acele momente!” – astfel isi incep chemarea afisata pe site-ul www.basarabia.haos.ro tinerii studenti basarabeni care au militat ieri in fata Ambasadei Moldovei de la Bucuresti pentru colegii lor anchetati dincolo de Prut.

Acestia ne informeaza: “Autoritatile comuniste de la Chisinau au declansat o noua ofensiva impotriva limbii romane, modificand peste noapte denumirea liceelor din Basarabia din “roman-francez”, “roman-englez”, “roman-italian” si “roman-spaniol” in moldo-francez etc. Modificarile au fost efectuate in cursul zilei de 2 mai, iar elevii liceelor s-au revoltat in cursul zilei de 4 mai. La Liceul “Gh. Asachi”, unul din liceele de elita din Basarabia, elevii au smuls inscriptia “moldo-francez”, pe care au inlocuit-o cu “roman-francez”. Comisariatul de politie din Chisinau a intocmit dosar penal celor 4 elevi: Tudor Cojocari, Vitalie Zgarbur, Sergiu Starcea si Andrei Dumitriu, acuzati de “act de huliganism agravant, comis in grup”, ei riscand aplicarea unei amezi penale sau chiar pedeapsa cu inchisoarea. Anchetarea lor abuziva continua!” Pentru ei si limba romana, cateva sute de manifestanti, de la studenti de dreapta la membri ai galeriilor sportive, care au raspuns apelului tinerilor din Bucuresti, Constanta, Brasov si Galati sprijiniti de Asociatia 21 Decembrie, ONG – Hyde Park, Grupul Independent pentru Democratie (GID) si Asociatia Civic Media, au scandat ieri mesaje catre tinerii basarabeni dar si catre politicienii de la Bucuresti si Chisinau: “Suntem mandri de voi!”, “Pentru noi, voi sunteti eroi!”, “Acelasi sange, aceeasi tara, Romania am fost cu toti odinioara!”, “De politicieni mereu ignorati, de fratii vostri niciodata uitati!”, “Dosar penal, pentru spirit national!”, “Ungureanu, stii ceva – <> e limba ta!”, “Mai bine mort, decat comunist”, “Golani si Huligani, aparati limba romana!”, “Sangele apa nu se face!”, “Jos cu comunistii!” si “Basarabia e Romania!” au fost cateva dintre lozincile scandate de protestatari, pe parcursul a doua ore.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a informat ca au fost stranse la sediul GID 5 000 de semnaturi. Protestul tinerilor romani si adeziunile vor fi depuse azi la Ambasada Republicii Moldova si la Ministerul Afacerilor Externe, in atentia ministrului Mihai Razvan Ungureanu, in limba romana, nu in “moldoveneste” sau “light Romanian”. (D.E.)

 

sursa: Ziua (preluata de Kappa.ro)

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.