fbpx

Studenţi basarabeni din Bucureşti în Parlamentul European

1A fost vorba despre o idee mai veche a doamnei europarlamentar Maria Petre. Ştiam că dânsa a avut pe parcursul activităţii sale o atitudine mai mult decât binevoitoare faţă de cetăţenii moldoveni, în special faţă de tinerii care au manifestat într-un anumit context dorinţa de a se implica în viaţa socială şi în activităţi de ordin civic. În momentul în care am aflat că urmează să ne deplasăm la Bruxelles, în Parlamentul European, una

dintre cele mai importante structuri din lume, dacă nu chiar cea mai importantă, mi-am dat seama că ceea ce va urma trebuie să aibă şi va avea un impact major asupra a ceea ce ne interesa şi ne durea pe noi cel mai mult – dezvoltarea firească a libertăţilor omului în Republica Moldova. Totul a fost foarte simplu, organizat şi bine pus la punct. Cazarea ne-a fost asigurată, la fel şi mesele împreună cu transportul. Nimic nu a fost în plus şi nimic nu a lipsit. Nişte studenţi din Republica Moldova, bursieri ai statului român, s-au pomenit într-una dintre cele mai frumoase capitale europene, al cărei nume are o rezonanţă cu totul deosebită. Bruxelles însemna oficiali europeni, pragmatism şi eficienţă, lipsa extravaganţei în folosul funcţionalităţii, cel mai înalt nivel al diplomaţiei şi, nu în ultimul rând, un loc unde se iau decizii care le afectează pe multe dintre statele lumii, inclusiv pe RM.
Scopul deplasării l-a constituit sensibilizarea opiniei europarlamentarilor în legătură cu îngrădirea accesului liber la informaţie şi la libertatea de expresie din Republica Moldova. Iniţiată de doamna europarlamentar Maria Petre, declaraţia numărul 13 trebuia să fie semnată de, cel puţin, 395 deputaţi pentru a putea deveni document al Uniunii. În condiţiile în care statul nostru beneficiază de Politica Europeană de Vecinătate, importanţa adoptării acestui act este una covârşitoare. Conducerea comunist-creştin-democrată de la noi şi-a asumat, cel puţin la nivel declarativ, sarcina de a face tot posibilul pentru a aduce statul mai aproape de Uniune, ceea ce înseamnă automat că aquis-ul comunitar trebuie îndeplinit, vrei-nu vrei. Aşadar, prin colectarea a 395 de semnături în favoarea acestei declaraţii, însăşi puterea comunistă va fi nevoită să-şi ia angajamentul în faţa structurilor europene că va renunţa la presiunile exercitate asupra presei, atât de numeroase şi atât de des semnalate din societatea civilă prin vocea unor ONG-uri sau instituţii media.
Echipaţi cu tricouri special-croite, înarmaţi cu hangere, afişe şi broşuri, cu plasma amplasată în mijlocul holului şi cu filmuleţul rulând pe el, am procedat la convingerea europarlamentarilor, susţinând că semnarea acestui document este necesar, esenţial nu numai pentru noi, ca cetăţeni din afara Uniunii, dar şi pentru securitatea UE, dat fiind faptul că Moldova se află tocmai la graniţa cu aceasta. Unii dintre ei s-au lăsat convinşi uşor, alţii deja o semnaseră, iar ceilalţi, pur şi simplu, evitau să iniţieze o discuţie. Sunetele din film distrăgeau imediat atenţia. Microfoane aruncate pe jos de către poliţişti, strigăte şi ameninţări la adresa presei ale aceloraşi oameni ai legii, discursuri demagogice ale celui dintâi om din statul moldav – toate acestea creau o atmosferă dintr-o altă lume şi dintr-un alt timp, pe care se pare că trecătorii le credeau apuse demult. Presa a fost foarte interesată de acţiune. Mai mult decât deputaţii care se grăbeau mereu undeva, corespondenţii diverselor instituţii au intrat în vorbă cu noi în timp ce trăgeau cu ochiul în continuare la imaginile de pe ecran. Au dus vestea, dar şi atitudinea noastră, mai departe, în ţările de unde proveneau. Am mers din uşă-n uşă, din birou în birou până când începusem să auzim: I have allready got this. Thank you! My boss allready knows about it! OK, I have signed it! Mesajul ajunsese la destinatari, iar noi eram mulţumiţi.
Spre sfârşitul sesiunii Parlamentului, europarlamentarul român Maria Petre a avut acea intervenţie multaşteptată. Numele statului Republica Moldova a răsunat în plen, iar deputaţii au aplaudat, ceea ce însemna că acţiunea a fost apreciată. Acum nu ne rămâne decât să sperăm că europarlamentarii nu se vor arăta nepăsători faţă de circa 4 milioane de oameni, europeni şi ei, dar încă nu şi în acte. Oamenii din Republica Moldova au nevoie de Uniunea Europeană pentru a răsufla uşuraţi şi pentru ca încrederea lor în ziua de mâine să nu rămână doar un vis.
În urma acestei acţiuni, România a arătat din nou cât de mult ţine la apropierea RM de Uniunea Europeană pentru ca cetăţenii moldoveni să se poată bucura de drepturile lor constituţionale. Libertatea de exprimare şi accesul liber la informaţii nu sunt un lux, ci o pre-condiţie necesară aderării. Am pornit pe un drum, stimaţi aleşi ai poporului! Avem nevoie de fapte, dar nu vorbe!

Tudor Cojocaru

Sursa: Ziarul Capitala

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

9 thoughts on “Studenţi basarabeni din Bucureşti în Parlamentul European

 • 05/03/2009 at 5:53 pm
  Permalink

  toti basarabenii din pacate cad in capcane politce iar orgnizatiile toate ale basarabeilor sunt subordonate fie ppcd, fie pldm sau mai stiu eu care … am ajuns sa avem niste reprezentanti de rusine cum e durnea racila sau alti drogati de pe la ase…. ma bucura doar faptu c totusi este UNTB caree deocamdata se tine dar vedem ……… ca nu mai stiu daca poti aveea incredere in cevaa..de asta si suntem ceea ce suntem

  Reply
 • 05/03/2009 at 9:58 pm
  Permalink

  EXCELENTA ACTIUNE. BRAVO, DOAMNA MARIA PETRE SI TE INVIDIEZ TUDOR CA AI FOST ACOLO IN ASA NIMERITA IPOSTAZA 🙂 SA SPERAM CA ACTIUNEA VOASTRA VA DA ROADE CAT MAI CURAND!

  Reply
 • 08/03/2009 at 11:51 pm
  Permalink

  Daca nu va da roade, cel putin se va vedea atitudinea romanilor din stat fata de oamenii din RM.
  Multam, Ana!

  Reply
 • 08/03/2009 at 11:54 pm
  Permalink

  Jora, nu e nici corect si nici de bun-simt sa folosesti sintagme precum “toti basarabenii cad in capcane…”. De unde stii tu ce fac toti basarabenii?
  Imi dau seama ca ai intentionat sa zici altceva, dar daca nu avem grija sa avem exprimari mai exacte, degeaba comunicam.
  p.s. Ai zis ca de asta suntem ceea ce suntem. Dar cine suntem?

  Reply
 • 09/03/2009 at 11:35 am
  Permalink

  Pentru a raspunde la intrebarea ta, Tudore, recomand a se citi cartile:
  Dan Puric – Cine suntem?
  Dan Dungaciu – Cine suntem noi?
  Nicolae Iorga – O viata de om asa cum a fost
  Aristotel – Etica nicomahica
  etc si etc.
  sau
  a se aplica urgent testul “Who Are You?”
  sau
  a lua interviuri cunoscutilor si necunoscutilor, urmate de o analiza serioasa de continut
  sau
  a sta de vorba cu tine in oglinda cu ochelariii critici.

  PS. Ce am scris mai sus e o mica gluma:)….Daca o luam in serios, “cine suntem” e o chestie care se schimba de la o clipa la alta, caci altfel specia nu ar fi supravietuit pana cum. Cheia sta in schimbare&adaptare, dar, pentru cei lucizi, una asumata si constientizata.

  Reply
 • 09/03/2009 at 11:40 am
  Permalink

  Foaret corect ce ai scris cu privire la generalizare.
  Vezi Tudore, comentatorul tau Jora evident ca nu are mentalitate sociologica, ea este genul de cetatean care are pareri destul de clare si hotarate, formate din presa (care, in general, este un exercitiu non-intelectual, unii ar spune chiar anti-), in plus bazandu-se pe cele cateva experiente pe care le-a trait sau auzit. Nu e vina lui / ei. Este pur si simplu ecoul common-sense – ului. Cu asta e greu sa te lupti 🙁

  Reply
 • 09/03/2009 at 9:11 pm
  Permalink

  Merci pentru sugestie, Ana :). Doua le-am citit, mai am cateva pentru a afla cine suntem.
  As vrea sa imi raspunda Jora.
  Presa zombeaza, si nu neaparat pentru ca e proasta, ci mai degraba pentru ca e multa si foarte diferita.
  Lucrarile stiintifice argumenteaza, presa speculeaza si interpreteaza, de multe ori.
  In general, e mai usor sa generalizezi. Tot, Nimic, Toti, Nimeni – cuvinte foarte periculoase…

  Reply
 • 15/03/2009 at 5:43 pm
  Permalink

  Moldova se mandreste cu tineri ca tine 🙂 Mi-ar fi placut sa aud despre asta la stirile moldovenesti, in locul unor parlamentari cu discursuri incoerente si eliptice.

  Si eu invat la Unibuc… unii din colegii mei de acolo ma intrebau cum de vorbesc romana atat de bine, sau daca noi avem magazine, localuri, case cu mai multe etaje. Ti s-a intamplat?

  Reply
 • 15/03/2009 at 10:42 pm
  Permalink

  Sanda, tu vrei sa ma faci sa rosesc. Iti multumesc :).
  Totusi, ca un carcotas veritabil si recunoscut ce sunt, ma intreb: Oare tu vorbesti despre acea Moldova in care au fost inlaturate cuvintele “roman” din titulatura liceelor, de Moldova unde politistii aresteaza brazi si vietuitoare domestice, de Moldova in care microfoanele din mana reporterilor zboara cat-colo dupa loviturile politailor?
  Bun, sa terminam interludiul pesimist..
  Colegii mei si nu numai s-au mirat pentru ca le-am zis ca vorbesc mai bine engleza decat rusa, fiind din RM, asa ca tot pe acolo…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.