fbpx

Studiu: Te aștepți ca politicienii să te scape de pandemie? Înseamnă că ești mai predispus să crezi știri false

În timp ce, în Republica Moldova (ne)președintele…

pupă copiii altora, umblă fără mască și organizează petreceri ilegale în centrul Chișinăului, punând în pericol mii de moldoveni, un grup internațional de cercetători a publicat rezultatele și interpretările unui sondaj foarte important, de care ar fi bine să ținem seama cu toții.

Cercetarea arată că identificarea unui vaccin eficient împotriva COVID19 este doar o parte din rezolvarea problemei gigantice pe care o are omenirea de aproape 1 an încoace. Asta pentru că dezinformarea, lupta împotriva vaccinării și propaganda rusească și chinezească, în general, sunt capabile să zădărnicească eforturile a mii de oameni de știință și miliardele investite de zeci de state în combaterea pandemiei.

Sondajul a fost realizat în perioada aprilie – mai 2020 pe 1.050 de subiecți mexicani, spanioli, americani, britanici și irlandezi. Voi prezenta în continuare câteva dintre concluziile acestuia, relevante și pentru noi, deși cel mai bine este să accesați direct prezentarea de pe site-ul Royal Society Open Science.

Așadar:

A fost stabilită o legătură clară dintre teoriile conspiraționiste și ezitarea privind acceptarea vaccinurilor. Adică, cei care se lasă induși în eroare de teoriile conspiraționiste (nu neapărat privind coronavirusul) n-ar prea fi dispuși să se vaccineze. De exemplu, cca 1 din 4, 1 din 5, sau 1 din 6 respondenți, după caz, cred că:

  • Virusul a fost creat intenționat într-un laborator chinezesc.
  • Pandemia este rodul unui plan malefic orchestrat la nivel global.
  • Turnurile de telecomunicații de tip 5G agravează simptomele virusului.

Există o legătură între nivelul de încredere în politicieni ca fiind actori capabili de a gestiona criza și credința în teorii conspiraționiste. Cu alte cuvinte, dacă te aștepți ca politicienii să rezolve criza (nu specialiștii), ești predispus să crezi teorii conspiraționiste.

Dezinformarea contează într-atât, încât dacă ai câtuși de puțină încredere în faptul că anumite știri false ar fi de fapt adevărate, probabilitatea că vei fi de acord cu vaccinarea scade cu zeci de puncte procentuale: o creștere de o șeptime a încrederii în știri false = o scădere cu 23% a acordului cu vaccinarea.

Cel mai important

Este ca statele, dar și ONG-urile, corporațiile sau companiile private să investească în educație digitală și conștientizare media. Altfel, nu ne vom reveni prea curând din această catastrofă abătută asupra noastră, a tuturor.

Apropo de educație, o ironie. Deși SUA este unul dintre actorii globali care investește cel mai mult în reducerea influenței dezinformării, Trump, acest Dodon de peste ocean, este cel mai mare, mai eficient și totodată periculos promotor al falsurilor aferente luptei împotriva pandemiei.

+Muzică: The Clash – Stay Free

Sursă imagine: pexels.com

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.