Sunteţi cu toţii nişte aşa-numite victime de la 7 aprilie! | Tudor Cojocariu

Sunteţi cu toţii nişte aşa-numite victime de la 7 aprilie!

N-am zis-o eu, dar s-a încumetat să o zică Dodon. Iar după ce a zis-o, şi-a trântit şi zâmbetul a la Stepaniuk, pentru a confirma că el chiar nu se sfieşte deloc să scuipe în faţa tinerilor care l-au determinat ulterior să născocească povestea despre reformarea Comunistoizilor. Oricât de ironic ar părea, Dodon este şi el un produs al democratizării societăţii noastre. Cu alte cuvinte, acesta n-ar fi obţinut în vecii vecilor girul colegilor săi de kompartie pentru a deveni candidatul celui mai mare partid din republica M, dacă drept urmare a protestelor din 7 aprilie, nu s-ar fi instaurat şi moda politicianului elegant şi inteligent, chiar dacă fals (pe alocuri!).

Încă de pe la primele offline-uri cu bloggerii, acesta şi-a asumat discursul pseudo-reformist, unii dintre aceştia muşcând nada, fără a realiza că, de fapt, sunt folosiţi drept agenţi electorali şi dezinformatori. Rolul lor consta de fapt doar în a duce mai departe mesajul roz al comunistului, în calitatea lor de „tineri liberi şi ne-comunişti”. Un scenariu perfect, bazat pe nişte surse perfecte.

Revenind la dezbatere, am remarcat aerul liniştit, dar tensionat cu care a început partida. Oponenţii s-au tatonat, mai întâi de toate. Dodon avea acelaşi rânjet fariseic pe faţă, observându-se că altceva decât atitudine chill (şi aceea simulată) şi arătat cu degetul, nu prea avea cu ce să vină. M-am aşteptat să vină cu lucruri mai tari. Vreun act falsificat, vreo petiţie a vreunui cetăţean, sau vreo câteva declaraţii de-ale subalternilor primarului, dintre aceea care stau cu anii după vârsta de pensionare (Eugenia Ciobanu fiind un exemplu relevant). Dar n-a fost să fie. În schimb, comunistul a preferat să-l acuze pe cel care a venit cu pagini întregi de realizări, de demagogie. Nici n-a fost nevoie ca primarul să-i răspundă, pentru că i-a răspuns Igor Boţan, în loc. Analistul a remarcat caracterul realist al programului PL pentru locale, reieşind din experienţa acumulată în cei 4 ani, spre deosebire de cel al PCRM, care a fost doar bine-scris.

Încă de la începutul emisiunii, Dodon a tot sărit în faţă cu „să oprim războiul politic!”, laitmotiv care s-a regăsit pe parcursul campaniei din iulie 2009 în discursul proaspătului socialist Lupu. O fi chestia asta o fază de trecere de la comunism la socialism? Nu ştim, dar ştim în schimb că ăsta este mesajul sugerat de comunistul roz.

Nici în materie de „administraţie reală” comunistul n-a oscilat, nefiind în stare să ofere mult-aşteptatele soluţii, rezumându-se doar la atacuri şi apeluri paralele la pace.  Mi-a părut hilară această imagine a lui Dodon: cu o mână pe seceră, iar cu alta pe băsmăluţa albă. Dar nici nu ne mai mirăm. De fapt, de unde să vină cu soluţii, dacă nici la întrebarea lui Chirtoacă despre suma de bani alocată poliţiei şi profesorilor, comunistul n-a ştiut ce să zică?

I-au mai scăpat lui Dodon şi nişte vise de-ale lui personale despre realizarea unei noi coaliţii (din acelaşi ciclu care mimează pacea politică), primind răspuns ferm din partea lui Chirtoacă: nu poate exista o coaliţie dintre întemeietorii fan-clubului stalinist şi leninist (cu alte cuvinte, rezidenţii diversioniştilor estici) şi liberali.

Nu ne rămâne decât să sperăm că mesajul a fost înţeles, iar verticalitatea nu va fi taxată de cetăţenii mai slabi de înger.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

3 thoughts on “Sunteţi cu toţii nişte aşa-numite victime de la 7 aprilie!

 • 17/05/2011 at 11:47 pm
  Permalink

  Dodon nu a avut nici cuvintele la el, nici o atitudine de atac corespunzatoare unui challenger. Per total- slab. Un fel de 2-0 pentru Dorin Chirtoaca, in tur.

  Se vede ca a fost consiliat in urmatoarea directie: “Dodon, baietica, stai in 40%, si daca vrei sa castigi trebuie sa mai rupi 10% de la electoratul democrat. Astia sunt greu de prins, asa ca nu zici nimic de partid, o bagi pe aia cu , pe aia cu . Cand mi-l imaginez pe Tkaciuk spunand asta in ruseste, imi vine sa ma prapadesc de ras.

  Din fericire, cu ideile si atitudinea constructiva nu il bati pe primarul in functie. Mai mult, cand Chirtoaca te face mincinos in fata, iar tu zici “nu esti constructiv”, pana si babele comuniste se simt cam rusinate cu tine.

  De aceea merge insistat pe ultima suta de metrii pe imaginea “porcusorului comunist roz”, cu secera intr-o mana si cu batistutza alba in cealalta mana… In general, candidatii castrati nu au priza la electorat, si mai ales la ala comunist (care apreciaza barbatzia de criminal in serie care doarme linistit noaptea- gen Voronin).

  Din pacate, e foarte probabil ca echipa de campanie PCRM sa schimbe total macazul dupa dezbaterea asta, iar atitudinea sa fie drastic schimbata la urmatoarea intalnire.. Personal, sunt convins ca dodon e cam emotiv din fire, si la o discutie aprisa isi va iesi din pepeni, va scapa vreo 2 porcarii, si-si va strica bunatate de imagine de porcusor pacifist.

  Reply
  • 18/05/2011 at 10:10 am
   Permalink

   Păcat că n-ai postat comentariul ăsta în vreun blog la categoria “postări”, ca să fie articol, nu comentariu. :))
   În legătură cu schimbarea macazului, am şi eu temeri în acest sens, mai ales că-n campania asta am mai avut un caz, cel cu Bodiu.

   Reply
 • 17/05/2011 at 11:52 pm
  Permalink

  corectarea erorii:
  pe aia cu “trebuie sa lasam culoare politica la o parte”, “primarul nu face politica, el construieste”, “dezbaterea trebuie sa se bazeze pe argumente, nu pe acuze” etc.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.