PCM ca unealtă a comuniştilor | Tudor Cojocariu

PCM ca unealtă a comuniştilor

În urma conferinţei de presă a celor câţiva indivizi (rusofoni, din nou, de parcă doar ruşii ar fi comunişti!) care-şi declară aderenţa şi apartenenţa exclusivă la ideologia lui Lenin, au apărut un şir de reacţii care-i înmânează (a câta oară!) hăţurile lui Plahotniuc. Cred că atât eu, cât şi o bună parte dintre cei care urmăresc evenimentele noastre politice, au obosit de fetişizarea respectivului personaj. Treaba asta îmi aminteşte, fără să vreau, de timpurile întunecate când oamenii, neştiind cum să explice tunetul, fulgerul sau ploaia, dau vina pe fel de fel de zei, pietre şi alte cele.

Ei bine, voi spuneţi că PCM este o iniţiativă a lui Plahotniuc, iar eu cred că aceasta are şanse mai mari să fie a comuniştilor. Voi argumenta de ce.

„Lansarea” celor 3 a avut loc în toiul campaniei pentru locale. Ei se erijează în poziţia celor mai adevăraţi comunişti, deci cei mai de stânga, cei mai radicali şi cei mai „bolşevici”. Până acum, cel mai stângist partid care contează a fost PCRM-ul. Inclusiv situarea pe marginea eşichierului politic reprezintă un anacronism şi o piedică pentru reformarea simulată a partidului. Care ar fi rezultatele lansării, în situaţia dată? În minţile alegătorilor, PCRM se mută mai spre centru, ghiontit fiind imagistic de noii comunişti vechi (+’Ravnopravie’). Cui îi convine faza asta, dacă nu lui Dodon, completându-i discursului de „castrat politic” (vorba unui colegului Radu), care face apel la consens politic (sintagmă brand-uită de Lupu în 2009), în timp ce scuipă otravă în faţa primarului Chirtoacă?

Alte indicii ale argumentării provin din poziţia adoptată de PCRM, prin gura lui Iura Muntean. Acesta îi acuză pe Filat şi ex-preşedintele Lucinschi de organizarea noului „proiect”. Discursul este unul bine-cunoscut, încă de la apariţia PLDM-ului. Miza? Inducerea pesimismului şi neîncrederii populaţiei, prin asocierea vremurilor agrariene de restrişte, cu actuala guvernare a Alianţei. Astfel, cetăţenii speriaţi de umbra „căpcăunului” ex-preşedinte, vor fugi şi de actuala guvernare, votând pentru comunişti.

Muntean mai dă vina şi pe intenţia Alianţei de a distrage atenţia publicului de la problemele „reale” ale societăţii. Din nou, discuţia este împinsă către aceleaşi lucruri: incompetenţa şi rea-voinţa celor din AIE. Mai mult, acesta aminteşte şi de declaraţiile premierului despre un anumit păpuşar care se face vinovat de ruperea lui Godea, Nagacevschi şi Tănase din PLDM. Culmea este că regăsim acest element şi în mesajele emise de unii bloggeri etichetaţi drept liberal-democraţi.

Să fim serioşi, atât Muntean, cât şi noi cunoaştem că nu există nici un risc pentru ca noii-născuţi gata bătrâni să-şi înregistreze formaţiunea, să umble de la uşă la uşă, să le explice oamenilor zombaţi că cei pe care îi votează ei nu sunt de fapt comunişti etc. Aşadar, să nu ne amăgim – cele 10% procente reclamate de Muntean nu sunt decât praf în ochi.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.