fbpx

Teodor Baconschi: Lucrarea lui Gh. Cojocaru este un argument în plus că nu putem vorbi despre o naţiune şi o limbă moldovenească

Ministerul Afacerilor Externe al României a găzduit lansarea volumului Cominternul şi originile „moldovenismului” scrisă de doctorul în istorie Gheorghe Cojocaru, care a fost numit recent preşedintele Comisiei pentru studierea şi analiza regimului comunist totalitar din Republica Moldova.

La eveniment au participat oficiali români, istorici de la Chişinău şi Bucureşti, diplomaţi profesori şi studenţi din RM aflaţi la studii în capitala românilor.

Teodor Baconschi, care s-a aflat la eveniment în calitate de gazdă, a ţinut să precizeze poziţia oficială a României privind non-existenţa unei naţiuni sau limbi moldoveneşti, iar cartea vine să aducă argumente în plus legat de acest subiect. De asemenea, ministrul a menţionat că în acest moment RM trebuie să ţină cont de faptul că la vest are un partener de încredere care o susţine pe calea integrării europene, expertiza României fiind esenţială în acest sens. Un exemplu simplu, dar foarte relevant în acest sens îl reprezintă faptul că întregul set de norme şi reglementări care sunt cuprinse în Aquis-ul comunitar se găseşte deja tradus în limba română.

Un alt înalt oficial al MAE, Bogdan Aurescu, cel care a reprezentat România în cazul disputei cu Ucraina privind Insula Şerpilor, a reiterat poziţia pe care şi-a asumat-o statul român în raport cu RM, respectiv de a o susţine în procesul de apropiere de UE, aceasta reprezentând cea mai sigură cale pentru populaţia de pe ambele maluri ale Prutului să beneficieze de aceeleaşi avantaje. Referitor la lucrarea lui Gh. Cojocaru a menţionat că aceasta arată foarte clar cum a reuşit să fie impusă o idelogie deloc sofisticată, ci mai degrabă brutală. În acest context, a amintit de cuvintele lui Stalin care aprecia că „limba moldovenească este atât de primitivă şi are un vocabular atât de redus, încât nu se poate formula nici cel mai elementar discurs politic în ea”.

La rândul lor, profesorii Mihai Retegan şi Ion Şişcanu au făcut scurte incursiuni în trecutul sovietic al românilor de la est de Prut, legându-l de prezent. Astfel, prof. Retegan s-a exprimat în sensul existenţei unei legături strânse dintre subiectul lucrării şi diplomaţie, or anume falsele ideologii şi biserica pravoslavă rusă au constituit două dintre cele mai importante instrumente ale Kominternului. Basarabia nu este singura care a avut de suferit de pe urma acestui tip de politici, rusii inventând şi pentru locuitorii din zona Karelia o limbă şi o naţiune distincte. Prof. Şişcanu, pe de altă parte, a atras atenţia asupra actualităţii cercetărilor pe tema atacurilor pseudo-ştiinţifice asupra identităţii noastre, menţionând că partidul nou-format „Moldova Unită” a avut deja câteva declaraţii iniţiale care îl poziţionează inevitabil în zona moldovenismului anti-românesc, el pronunânţându-se pentru consolidarea statalităţii şi educării tinerilor în spirit patriotic moldovenesc. Ambii profesori au fost de acord că lucrarea lui Gh. Cojocaru este de departe cea mai completă şi bine documentată de acest gen.

Directorul Editurii Civitas, la care a apărut lucrarea, Gheorghe Bostan, s-a declarat onorat de a avea printre apariţii o lucrare care analizează atât de coerent şi pune accentele atât de potrivit referitor la un subiect de asemenea importanţă cum este istoria naţională. El a menţionat, de asemenea, că editura pe care o conduce a depus eforturi considerabile pentru a edita cărţi de istorie a românilor încă de la începutul anilor 90, lucru care în timp s-a dovedit a fi extrem de benefic.

Către finalul evenimentului, autorul lucrării a mulţumit gazdelor pentru ocazia de a fi lansat cartea într-o sală care-i poartă numele marelui diplomat român de talie mondială, Grigore Gafencu. De asemenea, acesta a ţinut să menţioneze că noua guvernare de la Chişinău manifestă o deschidere fără precedent faţă de chestiunile de ordin istoric, precum şi faţă de relaţia cu România. Un fapt ironic a fost menţionat de istoric, respectiv că în perioada cercetărilor efectuate, arhivele de la Chişinău s-au manifestat excesiv de reticent faţă de intenţiile sale de a studia materiale de care avea nevoie, în timp ce arhivele de la Bucureşti, Moscova şi Kiev nu au opus rezistenţă. Datorită acestor documente, au ieşit la iveală numeroase fapte despre care nu s-au cunoscut prea multe până acum, cum ar fi existenţa unor membri de frunte ai Kominternului care au fost împotriva multor dintre deciziile majorităţii şi care au avut de suferit sever de pe urma acestor luări de poziţii. Istoricul a ţinut să le mulţumească celor care au făcut posibil acest eveniment, dintre care i-a menţionat pe ministrul Baconschi, secretarul de stat Aurescu, diplomatul Alexandru Ghişe, directorul editurii Gh. Bostan şi pe profesorii Mihai Retegan şi Ion Şişcanu, amintind că la Chişinău activează numeroşi alţi istorici care merită tot sprijinul în demersul lor.

Tudor COJOCARU, LSB Bucuresti, pentru SPREVEST.ro

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

3 thoughts on “Teodor Baconschi: Lucrarea lui Gh. Cojocaru este un argument în plus că nu putem vorbi despre o naţiune şi o limbă moldovenească

 • 24/01/2010 at 11:34 am
  Permalink

  Buna ziua. Am urmarit cu mare admiratie si multa apreciere tot ceea ce s-a intamplat la aceasta lansare de volum.
  As dori , in masura in care se poate, s-a precizati o modalitate prin care volumul s-ar putea achizitiona in Romania.
  Va multumesc si va apreciez intreaga munca depusa pentru acest volum.

  Reply
 • 30/01/2010 at 4:04 pm
  Permalink

  Sunt deja persoane care le cunosc, si care si-ar dori foarte mult sa achizitioneze cartea. Am cautat si pe site-ul editurii unde s-a lansat cartea, si se pare ca nu exista spre vanzare. Poate o idee ar fi sa ma adresez direct MAE ?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.