Unire cu Țara sau cu partidul? | Tudor Cojocariu

Unire cu Țara sau cu partidul?

Odată cu scăderea dramatică a popularității PD-L și a președintelui Traian Băsescu pe parcursul anului 2011, implicarea civică și politică a românilor moldoveni din stânga Prutului (în continuare moldoveni), din contra, a sporit. Apogeul activismului lor a coincis cu apogeul protestelor anti-guvernamentale și anti-prezidențiale din iarnă, când în urma unor manifestații-maraton, premierul PD-L Boc, și-a dat demisia, fiind înlocuit de M.R. Ungureanu. Atunci s-a văzut, poate pentru prima dată după independență în asemenea hal, discrepanța dintre aderența politică a majorității moldovenilor și a majorității celorlalți români. Primii își rupeau cămașa de pe ei pentru cei pe vremea cărora li s-au acordat cele mai multe cetățenii, burse și “sufletisme”, iar ceilalți nu mai știau cum să facă să scape de “portocaliii”, inclusiv de președintele Traian Băsescu.

Până aici toate bune și frumoase. Moldovenii știu că sunt români și acționează ca atare, implicându-se în viața publică, preponderent politică din Țară. Și eu am susținut mereu o implicare cât mai activă și coerentă în viața cetății a moldovenilor, indiferent dacă aceștia au sau nu cetățenie română (pentru că nu cetățenia este măsura identității naționale unei populații peste care s-au mișcat granițele fără a fi consultată vreodată). Tot eu am susținut pronunțarea deschisă și univocă privind chestiunile identitare ale moldovenilor, ceea ce nici până acum nu se face fără confuzii, injurii sau minciuni.

Una dintre confuziile la care mă refer ține tocmai de asumarea existenței unei națiuni românești integre, fie și imaginate pentru majoritatea moldovenilor, dar din care fac și ei parte. Iar acest “a face parte” presupune a avea aceleași interese, aceleași aspirații, aceleași griji, aceleași frici, aceleași obiective ș.a.m.d. Mă întreb atunci, în ce măsură vor să facă parte din România de azi aderenții la spațiul românesc, împotrivindu-se voinței a circa 70% din populația României care, la rândul ei, se împotrivește PD-L-ului și lui Traian Băsescu? Judecând după reacții, nu prea-și doresc să o facă. Și atunci, oare Unirea din mințile noastre așa cum o percepeam în iarnă, mai este totuna cu Unirea din vară? Iarna nu-i ca vara, știm.

Cu alte cuvinte, am impresia că țara România este confundată de către românii ne-legați de viața statului România, cu un singur partid și de un singur om: PD-L și Traian Băsescu. De aici și toate discordanțele. Nouă ni se pare că România înseamnă PD-L și Băsescu pentru că celelalte formațiuni nu s-au remarcat prin mare lucru până acum, fie că a fost vorba de PNL, PSD sau mai noile UNPR, ICCD și Noua Republică. Prin urmare, ne simțim amenințați că România va redeveni ceea ce a fost înainte de așa-zisa “epocă Băsescu” și care a presupus câteva cetățenii, de 2 ori mai puține burse și prea puține “siropisme” (prea puține pentru sufletul de poet al moldoveanului, în orice caz). Dar oare dacă ar dispărea această frică, ar mai protesta vreun moldovean împotriva adversarilor lui Băsescu? Și care e faza, de fapt, cu așteptările noastre? Am prefera noi să existe un partid-stat în România, precum exista acum câțiva PCRM la noi, sau ne-ar plăcea ca totuși toate partidele importante din statul român să aibă o politică decentă și corectă față de românii din jurul României, inclusiv față de cei moldoveni?

Eu cred cu tărie că anume aici stă cheia coerenței discursurilor și comportamentelor noastre, respectiv în asumarea faptică a promisiunilor de felul aceleia pe care a făcut-o Victor Ponta la Chișinău din numele USL: eficientizarea sistemului de recunoaștere a cetățeniilor române pentru românii “des-cetățeniți”. Dar și multe altele, care ar ține de susținerea logistică și de infrastructură a celor 5000 de burse acordate anual, de stimularea schimburilor inter-umane, de cunoaștere, de susținere a patrimoniului național românesc din stânga Prutului etc. Sunt lucruri care au fost începute și care am încrederea că vor continua, indiferent dacă în următorii câțiva ani, mai mult din inerție, noi tot vom scanda “Băsescu, te iubim!”, “Jos uzurpatorii!” și alte asemenea drăgălășenii pasionale.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.