fbpx

Vernisajul expoziţiei “Biserici rupestre din Basarabia” – 8 iulie la Muzeul Ţăranului Român

Marţi, 8 iulie 2008, la ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziţiei “Biserici rupestre din Basarabia.” Evenimentul se va petrece la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român (ca punct de reper aveţi staţia de metrou Piaţa Victoriei) din București. 

Evenimentul este organizat de Institutul Fraţii Golescu, în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român, şi face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a amprentelor spiritualităţii românești de peste Prut.

Toţi cei interesaţi sunt invitaţi să participe la vernisaj. Expoziţia va avea loc în perioada 8 – 22 iulie 2008.

Un loc aparte în arhitectura şi în răspândirea lăcaşelor religioase de pe teritoriul patriei noastre îl ocupă bisericile rupestre printre care, excepţional de bine păstrate, sunt cele căţărate pe stânci pe Valea Oltului sau pe alte maluri de ape curgatoare, cele din Basarabii Dobrogei, din Munţii Buzăului, chiliile de la Putna şi Voroneţ ale lui Daniil Sihastrul, sau cea a lui Ioan de la Prislop. Astfel de biserici putem întâlni şi peste Prut, exemplele Schitului Bosie, ale Manastirii Pestera, Butuceni, Bisericii rupestre “Buna Vestire”, Manastirii Saharna, Bisericii rupestre “Inaltarea Sfintei Cruci”, Manastirii Japca, Manastirii rupestre Tapova fiind dovezi inestimabile ale prezenţei românilor în acest areal geografic.

Din cadrul aceluiaşi proiect, anul trecut a apărut un prim volum ce înfăţişează o parte din aceste minuni româneşti. Cartea poate fi comandată aici.

 sursa

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

2 thoughts on “Vernisajul expoziţiei “Biserici rupestre din Basarabia” – 8 iulie la Muzeul Ţăranului Român

  • 07/07/2008 at 6:23 am
    Permalink

    « Bisericile rupestre […] căţărate pe stânci pe Valea Oltului » eu le cunosc prea bine. Mănăstirile din nordul Olteniei au o tradiţie lungă. Precum creştinarea Olteniei. Primul apostol, ori mai exact primul “chemat la apostolie”, Sfântul Andrei, merge în Oikumena de nord, în Tracia şi în Scythia. În sudul Olteniei există legenda că Sfântul Andrei ar fi fost crucificat la Celei, antica Sucidava, cetate care a cunoscut şi timpuri de măreţie romană înainte de a fi fost distrusă de huni. De altminteri săpăturile arheologice au descoperit ruinele unei biserici dinainte de invazia hunilor. Se ştie foarte bine ca rîul Olt era navigabil până în secolul XIX, adică atâta vreme cât malurile lui au fost acoperite de păduri. Ştim precis că mănăstirile şi schiturile de pe Olt, din Carpaţii meridionali, precedau vechi locuri de cult dacice, zona era sacră, cel mai probabil că ‘muntele micilor scorpioni’, Kogaionon, unde înfloresc târziu teii, s-a aflat în clima mediteraneană de acolo, trebuie să ţinem cont şi de ecologie când ne interpretăm istoria! Legenda românească mai zice despre Sfântul Andrei că ar fi mers pe malul Oltului în sus, până la sanctuarele antice, încercând convertirea păgânilor daci. Abia la întoarcere, revenind în Sucidava, fu răstignit pe “crucea de tei”. Apostolatul Sfântului Andrei antrenează transformarea locurilor de rugăciune dacice, păgâne, în schiturile de lemn creştine, pe toată Valea Oltului, de la vărsarea lui în Dunăre, şi până la izvoarele rîului Olt în Carpaţii orientali. Chiar şi numele generic ‘olaţi’, pe care îl întâlnim ulterior în ‘Diploma cavalerilor ioaniţi’, se referă la locuitorii originari din bazinul hidrografic al bazinului Olt ce au îmbrăţişat din prima clipă posibilă creştinismul şi latinitatea. Văd că ne vorbiţi şi despre « lăcaşe religioase […] din Basarabii Dobrogei ». Hermann Alexander Keyserling avea intuiţia unei influenţe comune, a unei cauze lumeşti dar încă misterioase, şi asupra slavilor răsăriteni, dar şi asupra românilor. Eu îi consider pe români ca produsul ‘socii’-alizării traco- daco – moesilor şi ilirilor. Dar a mai fost încă o influenţă. Descoperiri recente în « lăcaşele religioase […] din Basarabii Dobrogei » ne arată prezenţa vikingilor Rus, veniţi în căutarea Sfântului Andrei la românii creştinaţi. Trebuie să reamintim că aceşti vikingi Rus, implacabili întru credinţă, i – au creştinat apoi pe slavii răsăriteni folosind nagaica şi knutul.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.