Votul ca privilegiu | Tudor Cojocariu

Votul ca privilegiu

votul-ca-privilegiuRepublica Moldova este, conform Constituției sale, un stat democratic în care fiecare cetățean este în drept să-și exprime liber opțiunile, inclusiv pe cele politice. În aceste condiții, statul prin instituțiile și organele sale competente trebuie să asigure condițiile necesare pentru ca dreptul la vot să poată fi exercitat de un număr cât mai mare de cetățeni. Cu toate acestea, legea RM spune că în cazul în care există cetățeni moldoveni pe teritoriul României sau a unor state străine, aceștia au dreptul să voteze în cadrul ambasadelor RM. Ce se întâmplă însă atunci când într-unul din aceste state nu există o ambasadă a RM, pur și simplu? Singura soluție în acest caz este deplasarea potențialilor alegători într-o altă țară care în care ar găsi o ambasadă. Este cazul moldovenilor din Spania care au fost nevoiți să se deplaseze în Franța. La prima vedere, lucrurile nu par extraordinar de grave, mai ales în contextul celorlalte nereguli care le dau de furcă moldovenilor. Totuși, situația nu este deloc normală, din mai multe motive. Este încălcat principiul universalității votului, în sensul în care este de la sine înțeles că o deplasare, cazare și întreținere pe parcursul a cel puțin 2 zile nu este deloc ceva care și-ar putea permite toată lumea. În orice caz, cheltuielile pentru un asemenea demers sunt mult peste cele de deplasare în sectorul, zona sau orașul mai apropiat, unde să se afle secții de votare.

Situația cetățenilor moldoveni din România este una edificatoare în acest sens. Foarte mulți dintre aceștia sunt studenți, iar studenții, după cum se știe, nu sunt chiar categoria de persoane care să-și permită luxul de a circula pe cont propriu unde și când vor. Asta ar fi o parte a problemei. Cealaltă constă în incapacitatea secției de vot din cadrul ambasadei RM în România de a face față numărului mare de alegători care, în 2005, a fost de peste 6000. Este de notat faptul că au reușit să voteze puțin peste 4000 de persoane. Așadar, am rămas cu circa 2000 de persoane care nu și-au putut exercita dreptul de cetățean dintr-un motiv banal – s-a terminat programul, iar secțiile de vot au fost suprasolicitate.

În atare condiții, oricine dintre noi este în măsură să (își) pună întrebarea ”cine este de vină și de ce se lasă exercitarea unui drept pe seama norocului și întâmplării?”.  

Ne pomenim în situația bizară în care un stat a cărui populație stagnează în jurul a 30 % când vine vorba de prezență la vot, își permite să dea cu piciorul unui număr foarte mare de alegători. Nu mi-aș dori să aflu că ceea ce se întâmplă nu este decât un nou experiment, mai mult ori mai puțin cinic.

Tudor Cojocaru

Sursa: ziarul Capitala

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

5 thoughts on “Votul ca privilegiu

 • 13/03/2009 at 12:37 pm
  Permalink

  In 2005, la ambasada au votat 3268 de persoane

  Reply
 • 13/03/2009 at 3:29 pm
  Permalink

  Situatie bizara si nu prea….se stie ca alegatorii din afara sunt si cei mai contaminati de “democratie”, ceea ce nu convine gastii ros/oranj actuale…
  Este un amestec, cred eu, intre: joc cinic + probleme birocratico-structurale + costuri, care impiedica aranjarea serioasa a alegerilor. sa speramc a acest an va fi mai bine decat in 2005….
  Din pacate, In RM (precum, intr-o mai mica masura, si in Romania), disfunctiile si paradoxurile sunt de tot felul si la tot pasul.

  Reply
 • 13/03/2009 at 10:43 pm
  Permalink

  Multumesc, Vlad. Cunosteam numarul din ceea ce am auzit de la participantii de atunci la vot, membri ai asociatiilor, dar si oamenilor simpli. De unde ai cifra exacta?
  Ana, intr-adevar, factorii sunt multipli si ar trebui investigatii serioase pentru a elucida clar situatia. Ceea ce facem noi este doar sa ne exprimam o atitudine, parere. 😉

  Reply
 • 14/03/2009 at 11:23 am
  Permalink

  Asa ne-au comunicat cei de la ambasada atunci. De data asta sper ca vor vota macar 6000 de basarabeni

  Reply
 • 14/03/2009 at 12:02 pm
  Permalink

  Multumesc. Nici nu stiu ce am putea face noi ca sa voteze cat mai multa lume, pentru ca este evident ca va exista vointa. Eventual, ar fi util ca fiecare sa fie constient ca nu prea avem timp si sa se miste cat mai repede. Dar asta este deja de domeniul ridicolului. Ce-i drept, asa e si situatia – ridicola. Ne-au cam facut-o comunistii…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.