fbpx

E oficial. Cetăţenia română va putea fi recunoscuta în cel mult 5 luni

Asadar, celor aproximativ 32 de milioane de cetateni romani li se vor mai alatura inca vreo 5 milioane. In sfarsit!

UE, Rusia, SUA? Something to say 😀 ?..  

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei a fost publicată în ediţia de marţi a Monitorului Oficial al României şi astfel, a intrat oficial, în legalitate.

Guvernul României

 

Ordonanţă de urgenţă nr. 36 din 15/04/2009 (Ordonanţă de urgenţă 36/2009) pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991

 

Avand in vedere necesitatea imbunatatirii procedurii de redobandire sau acordare a cetateniei romane si importanta solutionarii cu celeritate de catre Comisia pentru cetatenie a cererilor de redobandire si acordare a cetateniei romane, data fiind necesitatea crearii cat mai rapide a instrumentelor legale prin care Comisia pentru cetatenie sa poata solutiona in termene rezonabile dosarele cu cererile de redobandire si acordare a cetateniei romane,

luand in considerare dificultatile practice cu care se confrunta Comisia pentru cetatenie in solutionarea numarului mare de cereri de redobandire si acordare a cetateniei romane potrivit art. 101 din Legea cetateniei romane nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, tinand seama de necesitatea eliminarii, in termen cat mai scurt, a oricarei prelungiri nejustificate a procedurii de redobandire si acordare a cetateniei romane, avand in atentie importanta crearii tuturor premiselor necesare unei respectari reale si eficiente a drepturilor si intereselor legale, astfel cum au fost ele concepute si garantate de legiuitor, avand in vedere ca in lipsa instituirii unor masuri legislative se vor crea blocaje in solutionarea cererilor de redobandire si acordare a cetateniei romane potrivit art. 101 din Legea nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I. – Legea cetateniei romane nr. 21/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 98 din 6 martie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 101, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: “Art. 101. – Fostii cetateni romani care au dobandit cetatenia romana prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentii acestora pana la gradul III pot redobandi ori li se poate acorda cetatenia romana, la cerere, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 8 alin. 1 lit. b), c) si e).”

2. Articolul 102 se modifica si va avea urmatorul cuprins: “Art. 102. – Persoanele prevazute la art. 101, care au domiciliul sau resedinta in Romania, pot depune cererea de redobandire ori acordare a cetateniei romane la Directia cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, dupa obtinerea dreptului de sedere, potrivit legii.”

3. La articolul 13, alineatul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins: “Comisia are activitate permanenta, este formata dintr-un presedinte si 8 membri, personal de specialitate juridica asimilat magistratilor din cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, numiti prin ordin al ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti. Lucrarile Comisiei nu sunt publice, acestea se desfasoara in prezenta a cel putin 3 membri si sunt prezidate de presedinte, iar in lipsa acestuia, de catre un membru desemnat de acesta.”

4. Dupa articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 141, cu urmatorul cuprins: “Art. 141. – Cererea de acordare sau de redobandire a cetateniei romane, formulata potrivit art. 101, este inregistrata la secretariatul tehnic al Comisiei. Presedintele Comisiei pentru cetatenie, prin rezolutie, dispune: a) solicitarea de relatii de la orice autoritati cu privire la indeplinirea conditiilor prevazute la art. 8 alin. 1 lit. b) si e); b) completarea dosarului, in termen de cel mult doua luni de la primirea solicitarii secretariatului tehnic al Comisiei de catre petent, in cazul in care se constata lipsa unor documente necesare solutionarii cererii, sub sanctiunea respingerii cererii ca nesustinuta; c) fixarea termenului la care Comisia va verifica indeplinirea conditiilor necesare acordarii sau redobandirii cetateniei romane potrivit art. 101, termen ce nu va depasi 5 luni de la data inregistrarii cererii.”

Art. II. – Cererile depuse in temeiul art. 101 din Legea nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflate in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta vor fi solutionate potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta.

 

PRIM-MINISTRU EMIL BOC

Contrasemneaza:

—————

p. Ministrul justitiei si libertatilor cetatenesti,

Alina Mihaela Bica,

secretar de stat

Viceprim-ministru, ministrul administratiei si internelor,

Dan Nica

p. Ministrul afacerilor externe,

Eugen Tomac, secretar de stat

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

13 thoughts on “E oficial. Cetăţenia română va putea fi recunoscuta în cel mult 5 luni

 • 28/04/2009 at 7:51 pm
  Permalink

  Hristos a Inviat!! Am depus cerere spre redobandire a Cetateniei Romane in 2003, raspuns am primit in noiembrie 2008, dosarul l-am depus in noiembrie 2008. Cum credeti cat ar trebui de asteptat pentru pentru a o primi? Desteapta-te romane!!

  Reply
 • 28/04/2009 at 9:55 pm
  Permalink

  Adevarat a inviat, Viorele! Dupa cum a promis presedintele Traian Basescu in conferinta sa de pe 14 aprilie, urmeaza ca dupa ce OUG devine lege, vom lua cetatenia in maxim 5 luni. Adica vom depune juramantul in maxim 5 luni.

  Reply
 • 12/05/2009 at 2:10 pm
  Permalink

  Salve, ce-at fi să începeţi să vorbiţi şi să scrieţi, CORECT romîneşte, adică LIMBAATERNĂ, dacă sînteţi romîni ???

  Reply
 • 12/05/2009 at 4:32 pm
  Permalink

  Salut pribeagule.
  Nu am inteles cui te adresezi.
  Ce ar fi sa imi explici mai intai, pentru ca mai apoi sa iti pot raspunde?
  Multumesc.

  Reply
 • 12/05/2009 at 5:04 pm
  Permalink

  Salve Tovarăşi,

  ,,, vai de ţară şi de om cînd ajunge prostul Domn !,,,, sau, ,,, cum e Turcul aşa e şi Pistolul,,, cred că unii dintre Dv. au auzit astfel de ZICALE, dînsele, se potrivesc nespus de mult cu Legea care prevede REDOBÎNDIREA cetăţeniei romîne, înainte de a intrea în subiectul problemei, aşi dori să pun următoarea întrebare LEGIUITORILOR şi celor care au aprobat
  legea asta absurdă, deastfel ca şi pe celelalte legi de tot felul care, sînt fără cap şi fără picioare, deci întrebarea este:

  – atunci cînd se naşte un nou cetăţean romîn cum rămîne cu jurămîntul ?, aşi dori să ştiu cum pune dînsul aşa zisul JURĂMÎNT DE CREDINŢĂ FAŢĂ DE ROMÎNIA !!! ?, trebuie recunoscut LEGEA e grozavă, ca şi cei cate au conceputo, adică DOMNII, eu, cînd am obţinut cetăţenia germană, nu a intersat pe nimeni, nici de jurămînte, nici de caziere juridice, nici de comisii,nici de adeverinţe de tot felul şi nici de Buletine fie dînsele şi Oficiale, nici de taxe de tot felul, singura taxă a fost de 120 de mărci germane la Ambasada romînă pe care a trebuit să o plătesc pentru o adeverinţă că nu mai sînt cetăţean romîn, ATÎT, în rest nimic, la fel ca şi persoanele de origine germană care au emigrat definitiv în germania, şi care pur şi simplu au primit doar la CÎTEVA ZILE cetăţenia germană cu formalităţi extrem de minime.

  Deci REDOBÎNDIREA cetăţeniei romîne, ar trebuie să se deosebească foarte de mult faţă de cea care prevede OBŢINEREA CETĂŢENIEI ROMÎNE, nu trebuie nici amestecată şi nici rezolvată de aceeiaşi comisie sau de aceiaşi indivizi, trebuie să fie o lege eventual, care automat recunoaşte pe cei de origine romînă ca romîni, indiferent unde s-au născut sau trăiesc, de ex. fraţi noştri de la Nord şi de la Est,care aşa cum ştim cu toţii, nu au pierdut cetăţenia romînă de bună voie, după cel de al-II-lea război Mondial, au fost făcuţi CADOU de CRIMINALII englezi şi anglo-americani, ruşilor, ce deosebire e între un străin, care săracul nu ştie poate nici să scrie corect şi nici să vorbească romîneşte, şi un romîn, de fapt, din păcate sînt foarte mulţi romîni, cetăţeni chear, care după ani buni de şcoală nu sînt în stare să vorbească şi să scrie CORECT romîneşte, şi cu toate astea ocupă funcţii onorabile cu salarii onaorablile, etc.

  Ce păcat că nimeni nu se ocupă şi nici nu se interesează de problemele astea, care, sînt lăsate pe mîna unor INCOMPETENŢI, care hotărăsc şi decid soarta unor oameni nu o dată greşit, şi care îi depăşeşte cu mult dealtfel.

  De scris e foarte mult, însă sînt sigur că cele scrise mai sus nu interesează din păcate pe nimeni, într-o altă ţară, cu tradiţie, cu oamnei cu conştiinţa necesară şi sănătoasă,sesizările de felul ăsta nu rămîn fără rezultat şi nebăgate în seamă, partea proastă e că pe noi nu ne lasă tradiţiile în pace, care sînt destul de neplăcute şi triste, în toate domeniile şi la toate nivelurile.

  Un pribeag

  12 mai 2009

  Reply
 • 13/05/2009 at 3:59 am
  Permalink

  Pribeagule,
  Inainte de a cere altora sa scrie corect româneste este cat se poate de clar ca trebuie sa reînveti domnia ta.

  Ortografia corecta este român si nu romîn, dânsele si nu dînsele, chiar si nu chear, etc. 🙂
  Despre “extrem de minime” …. mai bine nu mai comentez !
  Eu te-am lasat repetent. 🙂

  Reply
  • 29/05/2011 at 7:19 pm
   Permalink

   Pribeagul e un slav-slavofon-slavofil!
   Romin ca Pauker, Dej si Stalin! Ca Ilici Iliescu Ivan!
   Romin de pe tancuri din anii ’50!
   Ce aveti cu un pribeag de pe tanc?!

   Reply
 • 13/05/2009 at 9:38 am
  Permalink

  Exact ce asta vroiam sa-i zic si eu !!! Inainte de a corecta pe cineva asigurate ca TU scrii corect,….. despre frazele scrise de “Un Pribeag” pot sa spun ca mi-a fost foarte greu sa inteleg ce vrea sa zica…..
  Pribeagule,
  Daca nu esti in stare sa compui fraze lungi, cu idei si continut bine definit, limiteaza-te la cele scurte 🙂

  Reply
 • 13/05/2009 at 9:54 am
  Permalink

  Absolut ! 🙂
  Pt. ca asa cum o “labarteaza”, cele 2-3 idei care chiar ar merita discutate se pierd cu totul.
  Din pacatre cred ca la mijloc este vorba si de o problrema de atitudine, adica “ce bine sunt eu si in ce ra*** sunteti voi”.

  Reply
 • 13/06/2009 at 8:19 am
  Permalink

  Dar eu am inteles ce a vrut sa spuna pribeagul. Sunt deacord cu el. Intr-adevar, conducerea si legea romana recunoaste faptul ca o mare parte a cetatenilor sai au pierdut capacitatea de cetatean roman fara voia lor si-i indeamna sa o recupere, dar tot ei pun piedici prin lista nesfarsita a procedurii de redobandire a cetateniei. Doar nu suntem rusi, englezi chinezi… Suntem alaturi, ne auziti in fiecare zi, comunicam fara bariera verbala.

  Reply
 • 25/09/2009 at 10:36 am
  Permalink

  Legea asta a fost data ca sa inchida gurile romanilor din Basarabia. Dar tot ei o incalca. Am o colega care a depus actele la Directia Cetatenie, Ministerul Justitiei la mai putin de o saptamana dupa publicarea legii in Monitorul Oficial I. Cererea i-a fost inregistrata si a primit un bon cu numarul dosarului. Iata ca au trecut mai mult de 5 luni de la inregistrarea cererii, si dosarul ei inca nu s-a rezolvat, de fapt inca nimeni nu s-a atins de el. Concluzia: Legea a fost populista, sa arate intregii lumi cat de “buni” sunt romanii cu basarabenii, ca toti sa aclameze pozitiv. Din pacate multi basarabeni cred si in prezent ca legea si institutiile functioneaza si deaceea dorm mai linistiti, inconstienti de realitatea cruda. Mi-e mila de voi. Cautati dreptate in alte tari, caci nu veti gasi aici.

  Reply
 • 13/03/2010 at 5:14 pm
  Permalink

  Mesajul este pentru Dicu-Sava Cristian:
  ******
  sa ma iertati, dle Gigi, dar nici nu am putut cenzura mesajul dvs. era plin de injuraturi, deci a trebuit sa il sterg.

  Reply
 • 13/03/2010 at 10:57 pm
  Permalink

  Domnu Cojocaru,
  Stati linistit.
  De 20 de ani ma injura securistii si kgbistii. 🙂

  Cu stima,
  Dicu-Sava Cristian

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.