fbpx

Astăzi voi respira cu protestele din 7 aprilie ’09

Radio Şa*son. Un post de radio care a fost amendat anul trecut de CCA pentru că nu a emis în limba română şi pentru că emite în continuare „piese” cu caracter amoral, injurios, xenofob, rasist şi anti-naţional. Acesta se înscrie în seria de posturi reprezentative ale subculturii de tip rusesc şi care glorifică intens tot ce ţine de trecutul sovietic şi criminal. Încă de dimineaţă, răsunau piese ruseşti care proslăveau trecutul măreţ al unui popor străin de noi, iar între acestea, periodic, se auzea o voce de tânără româncă aducând elogii aceloraşi evenimente. Un om normal la cap îşi va pune întrebarea: cum se face că piesele sunt toate în limba rusă, proslăvesc victoria ruşilor asupra fascismului şi instalarea armatei pe un teritoriu străin de ei, abundă în simbolistică militară şi culturală rusească şi comunistă (regim condamnat, de altfel, de rând cu fascismul), iar o reprezentantă a tinerei generaţii transmite aceleaşi mesaje doar că de data asta din postura de „om nou”, ba care mai şi vorbeşte o limbă europeană prin definiţie – româna?

Pe străzi, „benzile lui Grigore” flutură şi ele triumfătoare, iar panourile şi ghenele sunt pline de imagini cu simbolistică rusească. Asaltul este copleşitor: vizual, auditiv, mental. Mai rămânea să mai şi p*tă a comunism şi aş fi putut să jur că m-am întors în timp, pe vremea când şefii ruso-comunişti jubilau schilodirea poporului deportat prin Siberii de gheaţă, împuşcat şi înfometat.

Degeaba ne bucurăm că nu a mers preşedintele la parada ruşilor, degeaba serbează AIE-ul şi ceilalţi oameni normali ziua Europei, degeaba ne lăudăm că facem progrese imense pe calea integrării europene, dacă tot spaţiul public ne vorbeşte despre victoria anti-europenilor, iar moldovenii ţin isonul şi se bucură de victoria străinilor asupra valorilor umane şi a… moldovenilor .

Astăzi mă voi baricada cum pot. Astăzi voi fi cetăţeanul unui alt stat. Astăzi mă voi preface că nu îmi este ruşine pentru semenii mei care se refugiază în “biruinţe” străine pentru că nu le au pe ale lor. Astăzi mă voi minţi că moldovenii vor prinde odată şi odată la minte. Astăzi voi respira cu protestele din 7 aprilie ’09.

Europă, te iubim, noi ÎN TINE vrem să fim…

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

9 thoughts on “Astăzi voi respira cu protestele din 7 aprilie ’09

 • 09/05/2010 at 7:14 am
  Permalink

  “Astăzi mă voi baricada cum pot” de ce noi trebuie sa ne ascundem.. ? mda.. trist.. ce se peterce in jur.. nu stiu daca iti va reusi sa te prefaci/minti dar eu nu pot asa.. sunt prea impulsiva.. parca ma vad enervata/frustrata.. vrbind de rau pe toti idiotii care imi vor aparea in cale..

  p.s ieri am rupt 2 panglici rusinoase/beaka/urate/murdare de la 2 masini.. ma iritau si nu am rezistat.. daca nu eram cu mama si sora, jur ca le zgiriam masinele..

  GOD.. eu par asa rea.. 🙁 dar simt ca ma sufoc de la emotiile negative din jur..

  p.s2 sunt atit d buna pe cit imi permite rautatea din jur..

  Reply
  • 09/05/2010 at 8:20 am
   Permalink

   Nu ne ascundem, ci doar refuzam sa participam la batjocura publica.
   Oricum, se pare ca atata vreme cat conducerea nu va adopta deciziile corecte, coerente cu propriul program de guvernare, nu se va schimba nimic.
   Si da, te inteleg cand spui ca realitatea te poate face rea/rau.

   Reply
 • 09/05/2010 at 10:16 am
  Permalink

  Tudor, de-ar fi mai multi cei care refuza sa sarbatoreasca asemenea grozavii, crimele unui regim care a nenorocit atatea milioane de oameni! Dar sa stii, tu esti o veriga din lant, cu siguranta mai sunt oameni ca tine ca mine, ca alti romani adevarati care nu uita ca bunicii nostri nu s-au mai intors din Sebiria, ca intelectualii nostri ori au fost deportati ori executati, ca acest “frate” mai mare al nostru ne-a calcat identitatea si a batjocorit-o asa cum a vrut…. Trist

  Reply
 • 09/05/2010 at 2:07 pm
  Permalink

  Românie, te iubim, noi ÎN TINE vrem să fim.

  M-am săturat până peste cap de Europa, europenism, eurostandarde, euroconformităţi, euroimperialisme, Angela Merkel, Gordon Brown, Silvio Berlusconi…

  Trăiască euroscepticismul şi România întregită! :)))

  Reply
  • 09/05/2010 at 5:14 pm
   Permalink

   Faza cu Europa era o ironie trista. Incercam sa reflect atitudinea ipocrita si umila a moldovenilor.

   Reply
 • 09/05/2010 at 8:59 pm
  Permalink

  Moldovenii au atitudinea aceasta umilita pentru ca au fost umiliti tot timpul. Pe vremea RSSM moldoveanul era cel prost, iar rusul cel destept “maldavan baran”, ati uitat? normal ca e umil si prost (scuzati-mi expresia) daca nici acum nu incearca sa faca ceva pentru a arata lumii si lui insusi ca are demnitate. Eh… sunt multe de spus

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.