fbpx

De 9 mai, am făcut doar un pas înainte

După ce şi-au dat unii altora peste mâini cu ocazia zilei de 9 mai, oficialii noştri au reuşit într-un final să adopte un discurs relativ omogen cu aceeaşi ocazie.

Aceştia au încercat să îmbine semnificaţiile, într-un stil tipic moldovenesc, amestecându-le şi contrazicându-se în mod inevitabil. Simbolurile s-au bătut cap în cap, înţelesurile s-au împiedicat reciproc, iar concluziile au fost, ca de obicei… inconcludente. Toată lumea e de vină şi toată lumea e nevinovată în acelaşi timp. Are vreun sens? La noi are.

Numai la noi criminalii sunt lăsaţi să dăinuiască veşnic şi numai la noi totul se întoarce cu f*ndul în sus exact în momentele în care este nevoie de un mesaj unic, tranşant şi univoc. Dar nu. Noi avem mai multe adevăruri, noi suntem o societate (pardon, „naţiune”!) multietnică, formată din 85 % români. Poate că şi alte state sunt multietnice, poate că şi la ei istoria are înţelesuri duble, sau poate chiar triple! Poate… Dar nu cred. Ştiu şi motivele. Da, am făcut istorie în şcoală, am făcut sociologie, fac studii politice şi de „integrare”, dar de cele mai multe ori, în cazul unor stătuleţe proaspete cum este RM-ul, mai multe ţin de atitudine decât de ştiinţă. Şi dream-team-ul comuniştilor au cunoştinţe, dar asta nu le încurcă să calce poporul autohton în picioare cu o plăcere sadică, făcând tot pentru a-l stopa din evoluţie.

Şi totuşi, guvernarea a reuşit să se mişte înainte, prin tentativa de a transforma 9 mai într-un eveniment de comemorare a victimelor celui de al doilea război mondial. Au fost onoraţi, după prea mult timp, ostaşii români moldoveni care au luptat în Armata Română. Cinste lor şi cinste seninătăţii pe care şi-au păstrat-o!

E şi ziua Europei cică, iar Europa asta e aşa, o chestie care tolerează, conciliază şi… umanizează. Guvernarea a reuşit să înveţe lecţia asta şi a făcut un pas înainte. A mai rămas doar să re-denumească evenimentul şi să scape de simbolurile cotropitorilor victorioşi din spaţiul public. Până atunci însă, cu poporul se dănţuie şi i se joacă feste…

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

2 thoughts on “De 9 mai, am făcut doar un pas înainte

  • 11/05/2010 at 8:31 am
    Permalink

    e nebunie si la voi..la fel cum e la noi. ce draq sa mai faci?! eu sincer nu-mi mai bat capul cu tara,cu poporul si cu toata mizeria.imi vad de treburile mele si incerc sa nu ma oftic prea tare cand ma mai impidic in pragurile prostiei romaniei pitoresti.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.