Asumarea sinuciderii politice a verzilor | Tudor Cojocariu

Asumarea sinuciderii politice a verzilor

Odată cu ocuparea locurilor bine-meritate în sala Parlamentului, atenţia tuturor actorilor implicaţi în procesele politice a fost re-direcţionată către alegerile locale ce urmau să aibă loc în jumătate de an. Orice politician serios şi-ar fi concentrat atenţia, aşadar, anume asupra acestei chestiuni. Ce a făcut Filat, în acest context? În primul rând, s-a asigurat că AIE II va exista, prin exercitarea presiunilor asupra PD-ului (vezi inclusiv manifestaţiile publice din acea perioadă), lucru pozitiv şi rezonabil, în fond, după care a început negocierile cu liderul comunist, Voronin. Nouă ni s-a spus că subiectul discuţiilor a ţinut de alegerea preşedintelui şi de încetarea crizei constituţionale. Vedem astăzi că nu a fost vorba doar despre asta, iar dovadă este că avem în continuare un preşedinte interimar. Să nu uităm nici de revolta celorlalte două partide din Alianţă, care nu au fost anunţate despre intenţiile lui Filat de a negocia de capul lui cu PCRM. Ştim cu toţii că orice negociere comportă o anumită miză, un maxim şi un minim de obţinut, dar şi nişte actori care mandatează. Cine l-a mandatat pe premier, dacă nu ceilalţi 2 lideri de Alianţă? Nu avem decât să presupunem. Cert este că avem motive întemeiate să credem că urzirile din cadrul negocierilor nu le-ar fi fost chiar pe plac lui Ghimpu şi Lupu.

Au urmat ieşirile la cafea ale lui Bodiu şi Ioniţă cu Dodon. Primul – pentru că reprezintă PLDM , al doilea -pentru că are un discurs al naibii de convingător pe sticlă. Presa s-a mulţumit doar cu a anunţa despre existenţa respectivelor rendez-vous-uri, epopeea rămânând în ochii noştri fără continuare. Ar fi, însă, dovadă de infantilism să credem că epopeea a rămas fără continuare şi departe de ochii noştri.

În schimb, ni s-a oferit un alt spectacol, respectiv plecarea lui Godea. Ar fi avut PLDM-ul şanse să câştige fotoliul de primar? Fără îndoială, da. Şi-a tăiat Filat în mod intenţionat creanga de sub picioare? Presupunem că da, pentru că asta ar fi înţelegerea. PLDM lansează un candidat fără şanse la locale, sau cu alte cuvinte „se face mic” în faţa lui Chirtoacă şi Dodon; între timp Bodiu, care nu pierde mare lucru, se face de râs prin asumarea rolului brand-uit de PPCD de fabricant de gunoi, Dodon rămâne într-o parte simulând rolul de „om-soluţie”, după modelul „pragmatic” lansat de acelaşi PLDM şi care a dat randament, iar imaginea lui Chirtoacă are de suferit, oferindu-le materie primă surselor media şi „aparatelor de zvonuri” comuniste care vor tiraja intens toată murdăria făcută cu mâinile PLDM-ului.

Având în vedere toate acestea, nici nu e de mirare că Tănase şi Godea n-au vrut să-şi asume rolul de fabricant de gunoi, singurul rol disponibil în tragicomedia despre care vorbim, or ei doi au un CV în spate, o reputaţie personală şi profesională de apărat, cu atât mai mult, cu cât oricum n-ar fi câştigat cursa, pentru că aşa e scenariul.

Pe de altă parte, renunţarea lui Godea este una dubioasă, per se. Sigur, contextul în care activează un politician garantează un anumit tip de schizoidie, dar să reprezinţi cu brio un partid care a dat mulţi pumni pe interior Alianţei, apărându-i imaginea liderului acestuia, după care să spui liniştit că „regret că n-am denunţat mai devreme ce se întâmpla” îmi pare un pic prea tras de păr. Mai mult, acesta critică întreaga Alianţă, spunând că nu s-au făcut suficiente schimbări şi că alegătorii acesteia vor fi dezamăgiţi. Acelaşi lucru îl spune şi opoziţia comunistă. Pe de altă parte, Godea afirmă clar şi răspicat că există un pericol real al asocierii PLDM cu PCRM.

Încă un element important. Primarul Chirtoacă mai are o zi până se va înscrie oficial în cursa electorală. De fapt, chiar în ziua în care conferinţa lui Godea a fost cap de afiş în toată presa, Chirtoacă a participat pentru ultima dată din primul său mandat la şedinţa CMC, un eveniment care a pălit în faţa spectacolului oferit de Godea. Subiectul va mai fi fierbinte cel puţin o săptămână, una care coincide cu lansarea oficială a primarului. Cunoaştem cât contează să ţii capurile de afiş în mass-media, prin evenimentele pe care le creezi. Prin sacrificiul lui Godea, PLDM câştigă minin o săptămână, umbrindu-l pe Chirtoacă. Bodiu personal nu profită din asta. Nici Godea nu cred că are cu ce într-un timp atât de scurt. Atunci care poate fi alta miza decât ascensiunea lui Dodon printr-un program concret de spălare pe creier a celor care s-au săturat de provocările din interiorul Alianţei, deci chipurile, şi ale lui Chirtoacă?

Tot Godea este acela care îşi asumă că va opri victoria comuniştilor, discurs însuşit în mod real pentru prima dată ce către Chirtoacă. Am avut acum 3 ani un partid care-şi asuma lupta anti-comunistă în paralel cu PL. Acum avem un candidat care-şi asumă acelaşi lucru, la nivel individual. Asistăm la un deja-vu şi nu e deloc îmbucurător.

În fond, poate că există doar rezultate negative, nu şi intenţii. Asta e singura noastră şansă.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.