Atitudini pozitive şi poziţii comune la dezbaterea IDIS privind ameninţările asupra presei | Tudor Cojocariu

Atitudini pozitive şi poziţii comune la dezbaterea IDIS privind ameninţările asupra presei

Am participat ieri la dezbaterea organizată de IDIS Viitorul în cadrul proiectului „Dezvoltarea şi promovarea unui climat mediatic modern în Republica Moldova”, lansat acum câteva luni în colaborare cu delegaţia Comisiei Europene în RM. Mi-am făcut o părere foarte bună despre iniţiativa institutului încă de la lansare, iar odată cu desfăşurarea acestuia, părerea mea se dovedeşte a fi întemeiată.

Rolul acestui tip de instituţii rămâne a fi în primul rând aducerea pe agenda publicului fenomene şi evenimente de interes comun, precum şi lichidarea lacunelor în ceea ce priveşte înţelegerea acestora. Din acest punct de vedere, activităţile de acest gen (prea rare încă) nu pot decât să bucure, cu atât mai mult cu cât fac parte dintr-un program logitudinal cu perspective clare şi cu obiective specifice.

Cu siguranţă, calitatea discursurilor şi fineţea observaţiilor lasă uneori de dorit, atât în ceea ce priveşte organizatorii/moderatorii, cât şi în ceea ce-i priveşte pe participanţi. Cu toate acestea, individualităţi ca Eugeniu Rîbca, Corina Fusu sau Ludmila Vasilache sunt capabile să aducă mereu un plus de miez şi sens în cursul analizelor.

Subiectele puse în discuţie au pornit de la stângăciile politicienilor din ultima vreme, care s-au „descărcat” pe presă, refuzând în primă fază să-şi asume până şi partea lor de vină, precum şi diversiunea mediatică (după cum a fost catalogată de majoritatea celor prezenţi) din cazul Mocanu vs Plahotniuc. Ideea conform căreia cel din urmă vrea pur şi simplu să se lanseze în politică a avut câştig de cauză. Argumentul forte a fost lipsa probelor şi punerea accentului doar pe speculaţii, uitând de dovezi.

Este nevoie de încropirea unui Cod deontologic, capabil să asigure buna funcţionare a setului de norme existent, precum şi educarea / instruirea jurnaliştilor în spiritul „bunul simţ” modern. Nu vom putea scăpa prea curând de „bălăcărelile” publice, cu atât mai mult cu cât spre asta tindem, inclusiv asta presupunând europenizarea sectorului mass-media. Dar, nici nu este nevoie să scăpăm, or soluţia ar consta mai curând în armonizarea comportamentelor şi cadrului legal existent. Altfel spus, nu trebuie să punem carul înaintea boilor, pentru a nu fi comparaţi ulterior cu nişte maimuţe cu grenada în mână. Mass-media este un instrument periculos şi de impact, devenind cu atât mai sensibilă, cu cât mai mulţi actori sunt implicaţi în modelarea ei, ceea ce este în sine, un proces benefic pentru democratizare, dar care trebuie dezvoltat în concordanţă cu alte fenomene conexe, precum educarea axiologică, instituirea unor sancţiuni exacte şi specifice (caz valabil mai ales în cazul membrilor CCA), diminuarea tendinţei de a scoate în prim-plan bârfele şi speculaţiile în detrimentul datelor reale etc.

Actualitatea subiectelor este una incontestabilă, chiar dacă treptat, acestea trec în desuet, or atât liderii care iniţial făcuseră nişte declaraţii mai deocheate în privinţa mass-mediei, trecând la un soi de ameninţări laşe, şi-au retractat afirmaţiile, „reformulând” în binecunoscutul mod politicianesc. Mai mult, preşedinta Comisiei parlamentare care este responsabilă de modificarea cadrului legal, respectiv cea care este cea mai în măsură să întreprindă măsuri de constrângere a presei, Corina Fusu, a spus foarte clar că orice revizuiri ale legislaţiei din domeniul mass-media vor fi făcute doar cu scopul de a fortifica independenţa, profesionalismul şi non-afilierea presei.

Nota evenimentului a fost una în general pozitivă, lucru întărit inclusiv de punerea la dispoziţia participanţilor a berii, iar în acest sens, merită menţionată două remarci ale participanţilor. Prima îi aparţine lui Eugeniu Rîbca şi ţine de faptul că de la instalarea noii guvernări, publicul a început să vorbească mai mult despre calitatea serviciilor media şi mai puţin despre încălcările de legislaţie din domeniu. Iar cea de a doua remarcă îi aparţine Ludmilei Vasilache (membru CCA), care a accentuat faptul că nu toţi membrii Consiliului pe care îl reprezintă au aceleaşi păreri şi că există un grup care pune mai presus de orice profesionalismul şi respectarea legislaţiei în vigoare.

Seria de activităţi de acest tip va continua şi în timpul apropiat. Abia aştept.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

2 thoughts on “Atitudini pozitive şi poziţii comune la dezbaterea IDIS privind ameninţările asupra presei

 • 15/09/2010 at 4:27 pm
  Permalink

  La cat mai multe intalniri de astea (mediatizate pe loc si prin oamenii care participa), si incet incet se va consolida societatea civila.
  Bravo!

  Reply
  • 16/09/2010 at 8:43 pm
   Permalink

   La noi, Ana, se consolideaza societatea civila de rand cu institutiile, in ultima vreme. Desigur, datorita diferentei de calibru, viteza cu care are loc procesul este si ea diferita.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.