O primă vedere asupra seminarului cu liberalii din ţările Parteneriatului Estic | Tudor Cojocariu

O primă vedere asupra seminarului cu liberalii din ţările Parteneriatului Estic

Cunoşteam agenda seminarului cu mult înaintea demarării lucrărilor seminarului, astfel încât nu mă aşteptam la lucruri neobişnuite, ci eram doar bucuros că este vorba despre un eveniment interesant, util şi pe alocuri entuziasmant.

Am început prin a lua cina cu participanţii, dat fiind că întârziasem pentru că mă rămăsesem la birou peste program. Dincolo de râsul gălăgios şi tipic uresesist al unor participanţi, atmosfera era plăcută, dar fără a anunţa mare lucru. A doua zi am dezbătut chestiuni ce ţin de Uniunea Europeană şi Parteneriatul Estic, iar a treia zi am mers la Ministerul Tineretului şi la Primărie. Cei doi lideri, Ion Cebanu şi Dorin Chirtoacă, i-au impresionat pe străini prin discursul lor deschis şi moderat. Primarul părea mai obosit decât de obicei, dar la fel de coerent precum îl ştim. Ministrul însă, a fost într-o formă de zile mari, părând că îşi ia energie de la tinerii din preajma sa. A vorbit în română, iar traducătoarea a tradus în rusă pentru participanţi. Primarul a vorbit în engleză, pentru ca şi cei doi nemţi organizatori să poată înţelege ce spune.

Sâmbătă am fost în vizită la ministrul Bujor. Acesta, dincolo de faptul că face parte din AIE şi are, în ceea ce priveşte identitatea noastră, convingeri româneşti, la nivel de gândire şi mentalitate, rămâne tributar vechiului sistem. Este păcat, ori intenţiile sale par a fi pozitive. A urmat o vizită la complexul Chateau Vartely şi la mănăstirea de la Orheiul Vechi. Am lipsit la a doua, dat fiind că aveam deja altceva programat de câteva zile, dar „Cetatea lui Vartely” m-a impresionat, atât din punct de vedere al aspectului, cât şi al oamenilor pe care i-am întâlnit acolo, buni profesionişti.

Limba de comunicare între participanţi a fost engleza, cu posibilitatea de a beneficia de traducător din engleză în rusă. Doar unul dintre noi nu înţelegea engleza, astfel încât o bună parte din lucrări, lumea a fost nevoită să suporte zumzăitul simultan al traducătoarei. În momente ca acestea, începi să te gândeşti la relaţia dintre democraţie şi discriminare…

Georgienii şi armencele mi-au lăsat o impresie bună, ceea ce nu pot să spun despre ceilalţi, respectiv despre ucrainieni, beloruşi şi azeri, care şi-au manifestat din plin latura lor sovietică şi retrogradă. Pe de altă parte, în ceea ce ne priveşte pe noi, am rămas cu o impresie bună, chiar dacă de multe ori punctualitatea şi atitudinea a lăsat de dorit (însă nu mai mult decât în cazul celorlalţi). Însă, pot afirma că noi suntem cei mai eurooptimişti dintre toţi. Totuşi, latinitatea noastră nu este un element de ignorat.

Organizarea a fost reuşită, cu neajunsuri puţin importante, iar noi, participanţii, trebuie să le fim recunoscători pentru eforturile şi investiţia lor. Poate că într-o bună zi, acestea se vor dovedi a fi îndreptăţite.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.