Ce au făcut 15 tineri funcționari parlamentari din R.Moldova la Parlamentul de la București? | Tudor Cojocariu

Ce au făcut 15 tineri funcționari parlamentari din R.Moldova la Parlamentul de la București?

15 tineri funcţionari din Parlamentul R.Moldova au efectuat o vizită de studiu la Bucureşti, în cadrul proiectului Experiența de integrare europeană a României. Modulul Parlamentarorganizat, în perioada 23-26 august, de Asociația Convergențe Europene (ACE), în colaborare cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB) și susținut de compania Kapsch. Pe parcursul vizitei, invitaţii de peste Prut au asistat la dezbateri referitoare la integrarea europeană a R.Moldova și funcționarea Parlamentului și s-au întâlnit cu reprezentanți ai legislativului României. Totodată, participanții la eveniment au avut o înâlnire cu senatorul Viorel Badea, secretar al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, care i-a asigurat că Bucureștiul va continua să sprijine parcursul european al republicii, mai ales în ceea ce privește promovarea în cancelariile europene a progreselor înregistrate în ultimii ani de către conducerea de la Chișinău. Viorel Badea a accentuat necesitatea unei deschideri totale a R.Moldova față de Uniunea Europeană, în special privind investițiile străine și a subliniat că apreciază aportul adus de tineri în dezvoltarea statului, accentând că ei sunt cei care vor contribui cel mai mult la integrarea europeană a țării. În ceea ce privește relațiile dintre Chișinău și București, Viorel Badea a ținut să precizeze că acestea sunt și vor rămâne speciale, frățești, mai ales datorită faptului că întreaga clasă politică din România susține extinderea inițiativelor referitoare la R.Moldova.

Pe parcursul celei de a doua zile, participanții au avut parte de câteva prezentări și discuții tehnice. Prima a fost susținută de către Iuliana Iliescu, coordonator de proiecte în cadrul Asociației Pro Democrația. Aceasta s-a referit la procesul legislativ românesc, la atribuțiile și rolurile celor 2 camere ale Parlamentului (Senatul și Camera deputaților), subtilitățile mecanismelor de adoptare a legilor, dar și impactul societății civile asupra procesului. Au fost relevate împreună cu participanții, o serie de diferențe majore dintre sistemul legislativ din RM și cel din România, evidențiindu-se avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Rolul consilierilor parlamentari a fost prezentat în cadrul unei discuții cu Alexandra Bogdan, șefa cabinetului Cabinetului Parlamentar al Alinei Gorghiu. Aceast

a a prezentat principalele detalii tehnice privind atribuțiile, activitățile și agenda unui consilier sau asistent de parlamentar. Participanții s-au implicat activ în discuții și au identificat o serie de bune practici și modele demne de implementat în propria lor activitate.

Funcționarii au participat și la o dezbatere axată pe mecanismele de funcționare a Uniunii Europene și la o prezentare interactivă făcută de Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, în cadrul căreia, au fost analizate politicile UE, cu precădere cele în raport cu statele din vecinătate și diferențele existente între țările membre în ceea ce privește funcționarea instituțiilor statului. De asemenea, au fost dezbătute actualele probleme ale țărilor din UE, proiectele Bruxelles-ului pentru statele din afara comunității, precum și realizările înregistrate de R.Moldova în procesul de integrare europeană.

Prin organizarea acestei vizite de studiu, inițiatorii și-au propus să contribuie la consolidarea relațiilor dintre funcționarii din Parlamentul R.Moldova și colegii lor din Legislativul României, precum și să valorifice potențialul tinerilor participanți. Vizita de studiu Experiența de integrare europeană a României. Modulul Parlamentar se înscrie în seria demersurilor întreprinse de organizatori în vederea cunoașterii reciproce a românilor de pe cele două maluri ale Prutului, a schimbului de experiență și de opinii dintre aceștia, precum și a promovării unei mai bune înțelegeri a procesului de integrare europeană a R.Moldova.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.