De ce să-l luăm în seamă pe Filat? (reacție la cald) | Tudor Cojocariu

De ce să-l luăm în seamă pe Filat? (reacție la cald)

Tocmai am avut o intervenție la Digi 24 în care mi-am exprimat opinia la cald privind inițiativa premierului Filat de a-i obliga pe tinerii originari din RM absolvenți ai universităților din România să se angajeze în RM. În mare, susțin inițiativa, care e similară cu ofertele unor donatori importanți ca UNDP sau Fundația pentru o Societate Deschisă (Soros), dar cu niște condiții:

– să nu se lase loc de interpretări aberante a eventualelor norme legale ce vor stabili treaba asta;

– să nu aibă efect asupra celor care deja au depus dosarele sau învață în România;

– să intre în vigoare cel devreme de anul viitor;

– să organizeze Guvernele RO și RM, alături de ONG-uri o campanie de informare privind angajamentele și obligațiile bursierului statului român, pentru ca acesta să știe în ce se bagă;

– să stabilească în mod urgent Guvernul o strategie coerentă de asigurare a unei oferte decente de locuri de muncă la întoarcerea în RM;

– să stabilească Guvernele RO și RM mecanisme clare de monitorizare a performanței studenților pe tot parcursul facultății/masterului, astfel încât la revenire, aceștia să fi devenit chiar mai buni, nu doar să aibă o diplomă fără conținut în spate.

Pe de altă parte, există câteva pericole:

– efortul și bursele României să rămână nevalorificate până la capăt;

– rata de abandon să crească și mai mult în România;

– să apară frustrări la nivelul absolvenților universităților din RM care vor avea motive să acuze Guvernul c-ar fi discriminați;

– să zădărnicească într-o oarecare măsură eforturile profesorilor și a întregului aparat academic și administrativ din RM de a oferi educație de calitate, generatoare de profesioniști performanți.

– să reconfigureze major piața muncii din RM, fiind nevoie de implicarea tuturor ministerelor de linie și a unor asociații de angajatori, de business etc.

Ar mai fi un șir de alte efecte pozitive și negative, dar mă voi rezuma din prima doar la acestea. Prin urmare, stabilirea obligativității revenirii din România a absolvenților originari din RM ar trebui să fie însoțită de o serie de măsuri și politici din partea ambelor Guverne, ale RO și RM; adică să se evite abordarea hei-rupistă (vorba unui prieten) a guvernărilor de până acum. Astfel încât, problema pe care o reclamă premierul și care este una reală, adică cea a emigrării masive a resursei umane capabile, să fie rezolvată, dar nu agravată.

Mai mult, chestiunea burselor acordate pentru etnicii români din jurul granițelor de către România se încadrează într-un context mai larg al relațiilor bilaterale strategice cu RM; ceea ce înseamnă că ideea lansată de premier ar reprezenta un bun prilej pentru regândirea integrală a respectivei strategii din domeniul educațional, care fix acum apare drept una peste măsură de confuză.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.