Ce vă mai place! | Tudor Cojocariu

Ce vă mai place!

…să căutaţi nod-în papură fără ca până la urmă să-l găsiţi!

Ba spuneţi că e o prostie, ba că trebuie să plăteşti la nu ştiu ce poştă pentru wi-fi-ul gratuit de prin centru, ba-l înjuraţi pe primar, ba că dacă n-a rezolvat problema comunitarilor (ceea ce oricum nu-i adevărat) înseamnă că nu se va extinde reţeaua de wi-fi în capitală, ba că primarul le-a dat colegilor săi de partid laptop-uri pentru flash-mob, ba că nu e meritul lui că aveţi wi-fi gratuit în centru şi alte cele.

Să le luăm pe rând. Remarci de tipul „e o prostie!” sau „e o tâmpenie!” şi care nu sunt urmate de niscaiva raţionamente, nu ar trebui să fie luate în seamă şi crezute. De fapt, discursul oponenţilor primarului, axat pe critici sau etichetări nefondate şi superficiale am remarcat că e caracteristic absolut tuturor concurenţilor electorali. Nimeni până acum, inclusiv A. Donică sau M. Darie nu au prezentat dovezi sau argumente precum că primarul tolerează corupţia, traficul de influenţă şi incompetenţa. Cu toţii au apărut acum, în campania electorală, când singura lor sursă de popularitate provine din critica realizărilor palpabile ale liberalului, dar nu din propriile realizări sau merite. Nu că n-ar avea de unde, doar că nici unul dintre ei nu are cu ce convinge chişinăuienii că le-ar merita votul. Practic, a nu-l vota pe Chirtoacă ar însemna să-ţi asumi un nou risc, să investeşti încredere şi timp într-un om care nu ţi-a demonstrat niciodată că ar avea intenţii bune şi capacităţi notabile. Şi la câţi dintre cei care există pe „piaţă” se referă trăsăturile astea?

Să revenim la acţiunea tinerilor susţinători ai lui Chirtoacă, dintre care probabil nu toţi sunt membri cu acte în regulă, dat fiind că la asemenea acţiuni participă şi oameni care pur şi simplu sunt solidari cu scopul, cu atât mai mult cu cât evenimentul a fost lansat public, pe FB. Intenţia a fost, fără îndoială, una bună. Dacă tot există nişte beneficii directe ale administraţiei liberalului, de ce să nu le şi aduci la cunoştinţă, mai ales că din câte s-a văzut ulterior, nici nu toată lumea ştia a cui a fost meritul şi că faptele bune se cam uită. Spunea Chirtoacă la un moment dat că nici măcar mamele nu ştiau din iniţiativa cui au fost construite locurile de joacă pentru odraslele lor, însuşi primarul fiind nevoit să le comunice că este meritul Primăriei.

Observăm acelaşi lucru şi acum. Prea repede se uită faptele bune şi prea uşor apar criticii organizaţi cu acuzaţii supte din deget. Dar toate astea sunt trecătoare. Până la urmă, şi ei sunt beneficiarii activităţii lui Chirtoacă şi sunt sigur că şi o parte dintre ei l-ar vota, indiferent de ce elucubraţii scot până-n 5 iunie. Că doar n-or fi fiind masochişti!

Oricum, pericolul vine mai curând din altă parte, respectiv că toţi acei care critică şi care-s nemulţumiţi din fire, să nu iasă la votare. Este bine cunoscut reflexul ăsta al moldovenilor de a se bosumfla şi de a sancţiona „clasa politică”. Ceea ce le scapă, însă, de fiecare dată este că cineva tot va ajunge la putere, iar dacă nu vor vota, şansele ca respectivul să fie cea mai proastă variantă, cresc. Să sperăm că nu va fi cazul de această dată.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.