Sunteţi cu noi, patriotî maldavskiie?! | Tudor Cojocariu

Sunteţi cu noi, patriotî maldavskiie?!

Cam aşa a sunat apelul comunistului armeano-ucrainean Tkaciuk, lansat de pe o tribună amplasată undeva în raza oraşului Soroca, în cadrul unui meeting pentru locale. Cum de se încumetă un om cu studii superioare să formuleze asemenea bălăurii, nu reuşesc să înţeleg. E drept, cuvintele au fost toate ruseşti, titlul fiind tradus parţial de mine pentru a accentua ipocrizia emiţătorului care vorbeşte ruseşte cu nişte oameni a căror limbă maternă e româna. Dar chiar şi aşa, sensul rămâne acelaşi. Mă întreb dacă moldovenii prezenţi la adunare s-au întrebat măcar odată cum se face că un etnic străin care nici nu le-a învăţat limba să vină cu mesaje de solidaritate şi consolidare precum este acesta. Este ca şi cum ar veni un francez în faţa unor nemţi şi le-ar spune: „Est-ce que vous etes avec nous, Allemands patriotiques?!”. Nu ne e greu să ne imaginăm care ar fi fost reacţia nemţilor în situaţia asta şi câte secunde ar mai fi stat penibilul pe scenă… Dar la noi e invers. Îl aplaudăm şi le mai şi dăm votul. Iată şi răspunsul la prima mea întrebare: cum de se încumetă?

Rusofonul merge mai departe, după ce enumeră „petele negre” ale guvernării „canibale” şi spunând că deja criminalii ne taie prin gang-urile întunecate (am mai întâlnit ideea asta şi la Nata Albot – o curioasă coincidenţă). El le vorbeşte moldovenilor despre oraşele istorice Saroka, Orgheevî, Cagul, care vor fi cuprinse de marşuri „sociale”. Vreau şi eu un marş din ăsta social, să treacă prin faţa blocului împărţind salarii, asistenţă socială şi burse. Numai că n-am, pentru că n-am de unde, or comunistoizii se mulţumesc doar cu a face scandal şi a arăta cu degetul la guvernare, soluţiile lor fiind similare celor ale lui Dodon – roz, adică imaginare.

Tkaciuk îşi elaborează apelul „solidificant”, amintintu-le celor prezenţi că guvernarea confundă înşelarea patriei şi îndreptăţirea pogromurilor cu integrarea europeană; că suferă toată lumea – şi cei care se consideră români şi cei care se consideră moldoveni; şi votanţii liberalilor şi votanţii comuniştilor. Ce se înţelege din asta? Se înţelege că pentru el românii moldoveni (termenul corect ştiinţific) nu există şi că trebuie să fii ori una, ori alta. Este un apel la scindare, cu alte cuvinte, ascuns în spatele unor mesaje pretins împăciuitoare. Mai înţelegem şi că se face apel la lipsa de viziune a băştinaşilor, care ar fi predispuşi să le dea din nou votul comuniştilor, din cauza sacrificiilor de scurtă durată pe care trebuie să le facem cu toţii azi, pentru a trăi mai bine mâine şi poimâine.

Dar cel mai notabil este mesajul de final (raţional de această dată), chintesenţă a masochismului schizofrenic de tip comunist: „Daloi uzurpatorî! Slava Maldove!” Păi dacă uzurpatorii trebuie să plece, iar Moldova să trăiască, n-ar însemna oare asta că ar trebui să-i votăm pe ai noştri, pe cei care promovează revenirea în spaţiul naţional românesc, deci european?

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

2 thoughts on “Sunteţi cu noi, patriotî maldavskiie?!

  • 24/05/2011 at 9:03 am
    Permalink

    si cine ar fi acesti “ai nostri”?ca deja nu mai stiu in cine sa crezi….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.