fbpx

Când se va retrage Buliga?

Scriam într-un articol mai vechi despre strategia conducerii PLDM de a ceda funcţia de primar general, pentru ca mai apoi să utilizeze gestul premierului în campania pentru parlamentare. Este bine cunoscută poziţionarea şovăielnică a verzilor atunci când sunt întrebaţi despre oportunitatea unor noi anticipate. De altfel, renunţarea la Bodiu este deja valorificată în actuala campanie pentru locale, când toate eforturile celui mai mare partid din Parlament se concentrează asupra viitorilor consilieri locali şi când li se arată oamenilor cât de nobili sunt liberal-democraţii.

Am salutat cu toţii gestul lui Filat, având încrederea că acesta va fi unul benefic pentru menţinerea în administraţie a forţelor liberal-democrate. Mai mult, presa a bubuit câteva zile în şir despre nobleţea lui Filat care şi-a sacrificat interesele de partid de dragul Alianţei. Atunci nu văd de ce n-ar proceda în acelaşi fel şi candidatul PDM, Valentina Buliga, atrăgând simpatiile publicului în eventualitatea unor alegeri anticipate şi contribuind la consolidarea AIE. Am avea şi o serie de motive/indicii pentru a admite această fericită posibilitate.

În primul rând, în cazul în care PDM îşi va menţine candidatura pentru Chişinău, vor pierde la nivel imagistic, fiind percepuţi drept principalii vinovaţi de lipsa de integritate a Alianţei. Spun asta pentru că odată cu gestul lui Filat, imaginea AIE s-a mai luminat în faţa alegătorilor, dar nu destul, menţinerea PDM-ului în cursă umbrind această imagine mai bună, foarte importantă pentru ne-comunişti şi indecişi.

De ce n-au făcut-o până acum? Tind să cred că motivul ţine de efectul gestului lui Filat, în sensul în care dacă şi-ar fi retras atunci candidatura, gestul democraţilor ar fi riscat să fie eclipsat de cel al premierului. Iar asta n-ar fi fost nici în beneficiul lor, nici în al Alianţei. Retragerea acesteia către sfârşitul campaniei, însă, ar aduce, probabil, beneficiile scontate.

Modul în care se desfăşoară campania din Chişinău până în acest moment reprezintă şi el un indiciu. În spoturi apare în aceeaşi măsură Lupu, cât şi Buliga, iar cea din urmă este prezentată mai curând ca ministru al protecţiei sociale, nu în calitate de candidat-administrator. De asemenea, n-am observat prea multe remarci sau atacuri din partea celorlalţi candidaţi asupra doamnei ministru, dar din partea ei spre ceilalţi, am observat. Evident, ţinta predilectă a fost Dodon. Spunea Diacov la un moment dat că miza menţinerii în cursă a lui Buliga este ruperea voturilor celor de stânga. Este o argumentare ce are sens, dar nu destul, întrucât PDM face, volens nolens, parte dintr-o Alianţă percepută ca fiind absolut anti-comunistă şi anti-Dodon. Retragerea ar putea surveni, aşadar, după ce stângiştii moderaţi vor fi decis să nu-l voteze pe Dodon, iar când va dispărea şi Buliga din cursă, aceştia vor fi deja predispuşi să-şi dea votul pentru Chirtoacă. Dacă acum 2 ani, când discursul liberalului se adresa doar unor categorii de cetăţeni, acum există şanse mari ca acesta să-i atragă şi pe ceilalţi, mai dinspre centru, datorită schimbării de paradigmă în care a început să acţioneze.

Aşteptăm, aşadar, noi surprize plăcute.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

4 thoughts on “Când se va retrage Buliga?

 • 20/05/2011 at 11:07 am
  Permalink

  ***** baiete…blogger te numesti….:))))))))ma faci sa rid :D:D:D

  Reply
 • 20/05/2011 at 11:13 am
  Permalink

  nu vom savura noi asa placere sa vedem cum se retrage buliga, diacov nu este din acei oameni care sa se sacrifice in folosul cuiva.

  Reply
  • 20/05/2011 at 4:26 pm
   Permalink

   decebal, nu m-ai inteles pana la capat. Am argumentat ca retragerea lui Buliga ar aduce beneficii directe PDMului, pentru ca oricum nu vor castiga. Dar asa, macar sa-si imbunateasca imaginea pentru parlamentare sau prezidentiale. Si Lupu si Filat apar in campania asta. Ambii tintesc fotoliul de presedinte. De aici vin multe frictiuni.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.