fbpx

Apelul doamnei europarlamentar Maria Petre cu privire la noile incalcari ale drepturilor omului din Republica Moldova

Violation of human rights_EN

Violarea drepturilor omului_RO

In urma mai multor adresari, sesizari si petitii adresate institutiilor europene, acestea au luat atitudine, dupa cum era si firesc.

Mentionez ca aceste reactii au survenit in urma actiunilor mai multor reprezentanti oficiali, ai societatii civile, a institutiilor abilitate pentru apararea drepturilor omului, dar si a unor persoane care au avut de suferit in urma represiunilor regimului dictatorial, deci anti-democratic, de la Chisinau.

Va prezint mai jos textul demersului europarlamentarului roman, Doamnei Maria Petre.

 

Bureau de Mme. Maria Petre – Députée européenne

 

tél.: +373 22 23 40 50

tél. mob: +373 691 48 445

fax: +33(0)3 88 17 96 57 / +32 (0)2 28 49657

 

[email protected] 

www.mariapetre.eu

 

Maria Petre: evenimentele din ultimele zile ne demonstreaza incalcarea flagranta a drepturilor omului in Republica Moldova. Cer institutiilor europene, masuri urgente pentru stoparea acestora

 Europarlamentarul roman, Maria Petre, cere in regim de urgenta Parlamentului European o reuniune extraordinara a delegatiei Comisiei parlamentare de cooperare UE – Moldova, in cadrul careia responsabilii guvernamentali din Republica Moldova sa fie chemati sa dea explicatiile necesare asupra abuzurilor din ultimele zile.

De asemenea, Maria Petre are in vedere initierea, de catre membrii delegatiei, a unei noi rezolutii pe tema incalcarii drepturilor omului în Republica Moldova, care sa fie dezbatuta si adoptata în regim de urgenta în sesiunea Parlamentului European din iulie 2008.

Demersul, europarlamentarului roman survine ca reactie la doua evenimente de data recenta: actiunile puterii actuale din Republica Moldova indreptate impotriva tinerilor care isi exprima liber opiniile pe forumurile accesibile pe internet si pe portalurile de stiri din aceasta tara precum si atitudinea abuziva a guvernului de la Chisinau in legatura cu actiunea organizata zilele trecute de o organizatie non-guvernamentala menita sa apere drepturile pensionarilor si intitulata, simbolic, “Salvgardare”.

´´In primul ca si in al doilea caz, avem de-a face cu incalcari grave ale drepturilor fundamentale ale omului, a libertatii de exprimare si de actiune, simbolice daca ne raportam la cei împotriva carora sunt indreptate: cei mai tineri si cei mai in varsta.´´ si-a argumentat demersul Maria Petre.

´´In primul caz, este aproape incredibil ca un guvern si institutiile sale de forta se indreapta impotriva tinerilor liceeni, ii citeaza la parchet, plecand de la o declaratie publica socanta a domnului presedinte Vladimir Voronin, potrivit caruia “libertatea presei si libertatea de exprimare reprezinta o problema de ambitie nationala”. A doua zi dupa aceasta declaratie, Procuratura a sechestrat calculatoarele tinerilor care se presupune ca ar fi publicat comentarii critice la adresa guvernarii de la Chisinau. In privinta actiunii organizatiei “Salvgardare”, imaginile cu pensionarii batuti, culcati pe scarile guvernului, cu fata sangerinda si bruscati de de fortele de ordine, care, potrivit sefului politiei municipale, Iacob Gumenita, au “protejat sediul Guvernului de furia dezlantuita a pensionarilor” sunt socante si greu de comentat.´´  afirma europarlamentarul roman.

Apelul europarlamentarului roman a fost adresat presedintei delegatiei Comisiei parlamentare de cooperare UE – Moldova, membrilor acestei delegatii precum si delegatiei Romaniei in Parlamentul European.

 

 

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

21 thoughts on “Apelul doamnei europarlamentar Maria Petre cu privire la noile incalcari ale drepturilor omului din Republica Moldova

 • 19/06/2008 at 9:18 pm
  Permalink

  Doamne fereste, “furia dezlantuita a pensionarilor” ce au incercat sa ia cu asalt parlamentul :)) La ce am ajuns.

  Reply
 • 19/06/2008 at 9:27 pm
  Permalink

  Uniunea Europeana trebuie sa ia masuri impotriva guvernului rosu de la Chisinau,un regim de acest fel nu poate fi tolerat intr-o tara europeana,atata vreme cat in Asia NATO si UE lupta impotriva regimurilor dictatoriale,in Europa nu e loc pt asa ceva !

  Reply
 • 19/06/2008 at 10:21 pm
  Permalink

  Domnule Tudor Cojocaru, spune te rog de unde dispuneti de asa informatii, care este sursa oficiala?

  Reply
 • 19/06/2008 at 10:35 pm
  Permalink

  Stefan, consider ca sursa este mai putin importanta in acest caz.
  Important este faptul ca s-a luat atitudine, iar drepturile omului vor fi respectate nolens, volens de catre “puterea de la Chisinau”.

  Reply
 • 19/06/2008 at 10:37 pm
  Permalink

  Maria Petre, personal ti-a trimis prin e-mail, demersul facut de ea? Pentru ca alte surse nu vad pe net, nimic oficial.

  Reply
 • 19/06/2008 at 10:39 pm
  Permalink

  Conteaza sursa oficiala, de altfel nu putem sti ca demersul e real.

  Reply
 • 19/06/2008 at 10:40 pm
  Permalink

  As sugera ca aceasta informatie sa fie luata de buna, dar, repet, sa vedem ce zic sursele “oficiale”.

  Reply
 • 19/06/2008 at 10:42 pm
  Permalink

  In cit timp crezi ca vom urmari reactii, daca ar trebui sa fie?

  Reply
 • 19/06/2008 at 10:44 pm
  Permalink

  Si a cui sunt numerele de telefoane :

  +373 22 23 40 50
  +373 691 48 445

  Reply
 • 19/06/2008 at 10:46 pm
  Permalink

  Nu stiu chiar tot. Incearca sa suni.
  Iar despre reactii, nu stiu ce sa zic, depinde de ceilalti, nu de mine. Imi pare rau.

  Reply
 • 20/06/2008 at 11:47 am
  Permalink

  Salutari din Portugalia.Nu sint prea la curent cu cele intimplate la Chisinau,dar stiu un singur lucru fiecare cetaten are dreptul sasi expuna parerea,unde-i democratia de care s-a vorbit atit,un copil nu spune niciodata minciuni asa ca ei au spus ceea ce au vazut si lucrurile estea le spune toata tara dar pensionarii si acei oameni care supravetuesc nu au computatoare

  Reply
 • 20/06/2008 at 1:09 pm
  Permalink

  Pacat ca “politicienii’ nostri tac si inghita de parca n-ar fi tara lor…

  Reply
 • 20/06/2008 at 1:31 pm
  Permalink

  Veronica, salutari de la Bucuresti/Chisinau. Ma indoiesc ca “liderii” nostri stiu ce-i aia democratie, daramite sa o implementeze.
  Basarabiacenzurata, sper ca Stefan a fost convins de data asta.
  Ion, ma intreb daca cei care conduc tara asta RM chiar se raporteaza la ea ca la propria tara, cu atat mai mult cu cat ei nu au nimic cu tara asta, activand in paralel pentru si in forte straine.

  Reply
 • 21/06/2008 at 7:43 am
  Permalink

  ce fel de democratie, care parlamentari ,cine sa apere drepturile omului in basarabia, daca la guvernare sunt “fariseii rosii”.toata floarea natiunii este “deportata”,(meditati bine aici),
  mai rau decit pe timpurile lui stalin.
  comunistilor le este convenabil ca in tara sa ramina numai batrinii fiindca si cei bolnavi…..doar ei iese la alegri…urmaresc evenimentele din consilill municipal chisinau .evenimentele din ultimile saptamini unde comunistii impreuna cu PPCD stii,PSd stii PUM, si-au vindut suflelete diavolului.oare ce nu face omul pentru bani si dorinta de a veni la putere.sunt scenarii cunoscute.ma intorc la evenimentele anilor trecuti:ocupatia transnistrie-fort, devastarea scolilor romanesti din transnistria-fortat as putea sa mai aduc multe argumente,dar una vreau sa acecentuiez,toate sunt executate dupa un scenariu numai ca actorii sunt diferiti.voua, tinerilor va apartine viitorul aceste tari.cu ajutorul nostru, celor care mai au mindrie si demnitate ,mai au un suflet de roman si dragoste pentru acest pamint…….mereu am stimat si am respectat opinia celor tineri fiindca ei au mai mut adevar si nu se tem ca vor pierde in fata “ciumei”.capul sus si trebuie sa mergem inainte,nu importa prin ce greutati avem de trecut.cu mult respect, raisa padurean,director adjunct LT”Lucian Blaga”,Tiraspol

  Reply
 • 22/06/2008 at 4:07 pm
  Permalink

  Multumim doamna Raisa.
  Ion, ce ai in vedere?

  Reply
 • 24/06/2008 at 10:37 am
  Permalink

  Salut cineva stie ce se intamla cu site-ul unimedia.md ? Vad ca si Iuliana Briceag si-a blocat accesul la blogul ei.

  Reply
 • 24/06/2008 at 10:38 am
  Permalink

  Eu am remarcat acest lucru acum cateva zile.
  Nu inteleg.

  Reply
 • 24/06/2008 at 10:49 am
  Permalink

  S-a inceput vanatoarea de vrajitoare 🙂 si multi chiar se tem de securistii astia.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.